Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич


Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Писанкарка Ірина Михалевич, дослідження та оповідки про писанки

 

Відома писанкарка Ірина Михалевич працює в традиційній восковій техніці без попередніх начерків олівцем, створює писанки в кольорі природніми барвниками, а також – техніці витравлювання писанок. У своїй творчості звертається до набутків художників-графіків, зокрема, співпрацює з сучасною фастівською художницею Єлізаветою Омельчук. Наразі пані Ірина відтворює колекцію писанок Кіровоградщини за каталогом Кульжинського, продовжує досліження писанкарства в Україні, пише роботи, публікується, організовує виставки та майстер-класи, популяризує писанкарство в рідному місті та за його межами.

 

 

На відео: репортаж з обласної наукової бібліотеки ім. Дмитра Чижевського у Кропивницькому про відкриття персональної виставки писанок Ірини Михалевич.

 

 

 

 

 

ПРО ВІРТУАЛЬНУ ШКОЛУ ПИСАНКАРСТВА "РЯСТ"

Ви вмієте готувати рослинні відвари і вже пробуєте фарбувати ними писанки? Чудово! Виготовлення природних барвників – захопливе заняття, досвід кожного писанкаря – унікальний. Цим досвідом хочеться ділитися з усіма, і показувати фотографії, і розповідати про деталі. Якщо у Вас виникло бажання розказати про результати своїх досліджень, ласкаво просимо до Рясту – віртуальної школи писанкарства, що не має кордонів. Надсилайте фото готових робіт, рослин, приготованих барвників, рецептів.

Доєднуйтеся до нашої школи у ФБ: Школа писанкарства "Ряст"

 

 

Писанкарка Ірина Михалевич. Віртуальна школа Ряст. Група у ФБ

 


Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич: дослідження та оповідки про писанки. Історія та символіка писанки. Ірина Михалевич. Писанки Кропивниччини зацікавили дизайнерів одягу. Традиційні писанки Кропивниччини взяли участь у модному показі."У перший день весни 2024 року в Кропивницькому відбувся Krop Fashion Day, де українські дизайнери показали нові колекції і де був проведений аукціон на підтримку ЗСУ, а саме 57 окремої мотопіхотної бригади. "Місто, не мовчи", "Великодні веснянки" та "Птахи Перемоги" - саме такі назви мають колекції одягу від кропивницьких виробників. Тетяна Лугинець та її бренд "Charwish" вже встигли привернути увагу глядачів колекцією з фотографіями відомого митця Олександра Майорова (на цих фото зображено Кропивницький). А 1 березня 2024 року глядачі побачили нову колекцію, яка присвячена Великодню і має назву "Великодні веснянки". Майстерня "Charwish", яка розпочала роботу в 2017 році, зосереджена на пошитті одягу з елементами сучасної вишивки. Відтепер їхні світшоти розшито писанковими символами, які майстри перенесли на одяг з традиційних писанок Кропивниччини (сучасна Кіровоградська область). На створення колекції "Великодні веснянки" Тетяну Лугинець надихнули писанки, які вона побачила в етнолабораторії "Баба Єлька", і які були створені олександрійською писанкаркою Іриною Михалевич за ескізами колекції краєзнавця й етнографа Володимира Ястребова..." (Ірина Михалевич)

 

Блог писанкарки Ірини Михалевич. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич: Думки про писанку (цикл оповідок та досліджень) Що таке писанка? Це — барви. Та передовсім це таємничі красиві орнаменти. Вони стимулюють уяву, а уява тісно пов'язана з мисленням. Розвинена уява допомагає думати і сприймати життя творчо. У розділі “Думки про писанку” Ви прочитаєте есе та оповідки писанкарки Ірини Михалевич, які стосуються найцікавішого — творчої кухні:

 

 «Про майстер-класи»

«Про зорі та гороскопи»

 

 

 

Усіх до Церкви скликає, а сам в ній не буває (загадка)."Дорогі і шановні мої друзі. До Пасхи Господньої лишаються два дні, навіть менше. Усі ми зараз заклопотані, бо ж і на служби Божі треба встигнути, і вдома поприбирати, і писанок нафарбувати та написати. Коли знайдете час для перепочинку, пропоную пройти коротку писанкову вікторину і перевірити власні знання про писанку та пасхальні традиції. На запитання можна відповідати гуртом, так буде ще цікавіше." (Ірина Михалевич)

 

 

 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження та оповідки про писанки. Історія та символіка писанки. Традиційні писанки Кропивниччини "Писанка в Україні тісно пов'язана зі святом Світлого Христового Воскресіння, тому в радянський період писанкарство тривалий час було під забороною. Аж настільки, що в Центрі України перестали писати писанки зовсім. На Кропивниччині жінки до Пасхи, а потім і до Проводів завжди старалися приготувати побільше крашанок. Моя бабуся Надія Семенівна Данильченко, 1931 року народження, жила на хуторі на Спаському куті поблизу села Березівка Маловисківського району. Вона заздалегідь, з лютого місяця, починала збирати сирі курячі яйця. Бережливо складала їх до металевої форми, в якій випікала паску, а стояла та форма під ліжком. Там було прохолодно, тож яйця не псувалися і зберігалися до весни..." (Ірина Михалевич)

 

Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич. На авторських світлинах – писанки писані за фото з книги Віри Манько Покутські народні писанки, 2021 рік. Барвники – свіжий цвіт клена гостролистого, сушені чорнобривці, коріння марени красильної, морожені ягоди чорниці, ягоди бузини.

"Оновлюється природа навесні і людина прагне оновлення. Власне, для цього Церквою запроваджений Великий піст: всі відправи і таїнства націлені на те, щоб людина очистилася і приготувалася до Свята Свят — Воскресіння Господа і Спаса нашого Іісуса Христа. У ці дні ми повертаємося до писанки. Створення писанки вимагає певних духовних зусиль: перш ніж сісти писати, необхідно відкинути метушливі думки і налаштуватися на зустріч із самим собою..."

(Ірина Михалевич)

 

 Дивовижна історія африканської майстрині Естер Маланґу. Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич"85-річна південноафриканська художниця з народу Ндебеле Естер Махланґу відома світу завдяки великим картинам та муралам. Її творчість заснована на традиціях народу Ндебеле, зокрема настінному розпису. Візерунки, які створює художниця, геометричні та яскраві. Контури орнаменту наносяться чорною фарбою по білому тлу. Численні рівні лінії та барвисті елементи Естер Махланґу малює звичайною курячою пір'їною без лінійки та будь-яких допоміжних засобів. Традиційно жінки народу Ндебеле оздоблюють кольоровим орнаментом зовнішні стіни власних будинків. Естер стала першою, хто використав їх в якості дизайну на різних платформах..." (Ірина Михалевич)

 

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Писанка. Духовні символи. З якими думками пишемо писанку? Зі світлими, спокійними думками, скажете. Ми мимоволі надихаємося певними думками, коли бачимо ті символи, що лягають на яйце. Котрийсь знак нагадує вуха зайчика, котрийсь – пір’їнку, інший – зірочку або хрест. Писанкарські символи, говорять дослідники-науковці, давні дуже, люди придумували їх, щоб зберегти своє світобачення. Ось уже скоро ми покладемо наші писанки до пасхального кошика і понесемо для освячення до храму Божого. Там, у храмі, ми теж побачимо багато символічного. Чимало символів містять псалми: їх ми чуємо щоразу на Богослужіннях. У молитвах, наприклад, можна почути про птахів, про оленя, зорі, Місяць, Сонце, про виноград, сніг, про віск…

 

Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич. Презентації та майстер-класиУ цьому розділі дивіться матеріали про найзначущі досягнення писанкарки Ірини Михалевич та найважливіші події за участю майстрині на теренах України та у світі.

 

 

 

 

 

 

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як розповідати про писанку. Цікаві інтернет-заголовки. ... У справі популяризації писанкарства важливими є такі підходи як термінологічна точність і принциповість – насамперед у виборі акцентів: іноді автори публікацій таки передають куті меду і ставлять писанку в один ряд з натільним хрестиком та іконою. Не менш важливим є момент візуальний – має бути побільше фотографій та ілюстрацій (дивно відкрити статтю про писанку і побачити тільки текст). Прикметним є оформлення матеріалу, його подача: той же заголовок має сильний вплив на читача. Добре, якщо він стане першою сходинкою, а не глухим кутом. Писанка заслуговує на широку увагу, тож не ховаймо її за ширму. 

 

 

 

У цьому циклі статей-досліджень відомої майстрині-писанкарки Ірини Михалевич читаймо:

Українські традиції. Історія та символіка писанки (Ірина Михалевич)

Писанка. Духовні символи

Українські традиції. Історія та символіка писанки

Про історію писанки - дослідження

Аспекти семантики кольору (тези)

Писанка: сакральні числа 

Хто така «велика богиня»?

"Писанка "Клиння". Червоно-чорний лабіринт 

Червоно-чорна бессарабська писанка 

Писанка "Юрдана" з колекції Володимира Ястребова 

Історія колекції писанок Володимира Ястребова 

Пелагея Литвинова-Бартош і традиційні писанки Сумщини (історія та символіка писанки)

 

Дивіться оповідки майстрині Ірини Михалевич про наступне:

Орнаментика української писанки (дослідження-оповідки відомої писанкарки Ірина Михалевич)

Писанка із села Суржа, що на Поділлі 

Пишімо пшеницю на писанках

Писанка "Ластівчині хвостики" 

Пишемо писанку "Юрдана" з колекції Володимира Ястребова 

Бессарабські писанки: краса, що нас об'єднує

Писанка "Клиння". Червоно-чорний лабіринт

Оповідка про червоно-чорну бессарабську писанку (символіка, орнаментика, техніка виконання)

Писанки Центральної України. Писанка "Заступці": цікаві геометричні орнаменти

Дослідження про "рослинні" назви писанок середньої Наддніпрянщини

Відтворюємо болгарські писанки. Писанка «Крестовца» на жовтій основі

Пишемо писанку з ломаним хрестом з колекції Володимира Ястребова

Шукаємо вишуканих рішень: писанка з червоними лініями основи

Історія ґрандіозного мистецького проекту "Вишивка етнографічна" — від спілкування і творчих зустрічей до великої книги

Рідкісна красуня — подільська писанка

Яку б то написати. Обираємо орнамент

 

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок за крокомУ цьому підрозділі покроково описано, як підготувати куряче яйце для розпису, які інструменти обрати, коли і як зібрати необхідні рослини для виготовлення природних писанкарських барвників. Ви знайдете тут оригінальні поради, майстер-класи, готові рецепти. Зібрана інформація адресована початкуючому писанкарю.

 

Крок перший. Підготовка та видування яєць

Крок другий. Як переплавити віск?

Крок третій. Заготівля натуральних барвників

Крок четвертий. Чим розписувати писанку?

Крок п'ятий. Як писати?

Крок шостий. Як оздобити готову писанку? Кутасик

Як народжується писанка. Звуки натхнення

Відтінки на писанці. Де шукати для них назви?

 

Ми відсвяткували Світле Воскресіння Господнє, уже начебто не потрібно ночей не спати, писанки писати. Та писати писанки можна цілий рік. Розмай, травень місяць і все літо, подарує нам рослини й ягоди, що є чудовими природними барвниками. Рослинні відвари — це гарні барвники. Вони значно перевершують хімічні барвники для писанок якістю, широкою палітрою приємних відтінків, доступністю, можливістю експериментувати. Готуватися до Пасхи слід з літа та, навіть, від самої весни. Тоді матимемо достатню кількість барвників для створення неповторних писанок. 

 

Писанкарські знахідки: "А що, як змішати барвники?" 

Фарбування крашанок рослинами. Екологічно і красиво

Пасхальний кошик. Мінімальний набір барвників для фарбування варених яєць

Як пофарбувати яйце натуральними барвниками

Природні барвники в їжі та писанкарстві

Пишемо писанки природними барвниками: який обрати?

Природні барвники: навіщо гратися з відтінками?

 

БЕРЕЗЕНЬ:

Чим фарбувати писанку в березні? Знайомимося з мареною

"Буряк? Морква? Петрушка? Ні!" Обираємо перевірені натуральні барвники

Фарбування писанки свіжими пролісками

Як фарбують первоцвіти березня

Оповідка про ряст

Фарбуємо писанки березовими сережками

Як фарбувати писанку ліщиновими сережками

 

КВІТЕНЬ:

Фарбуємо писанку розхідником звичайним

Фарбуємо писанку квітами тюльпанів (майстер-клас)

Натуральні барвники у квітні: березові сережки і марена

Природні барвники. Чим фарбувати писанку в квітні 

Фарбуємо писанку озиминою у квітні

Фарбуємо писанку гілочками верби (майстер-клас)

 

ТРАВЕНЬ:

Чим фарбувати писанки у травні

Квітучий травень: фарбуємо писанку грициками

Особливі барвники у травні: аморфа кущова

Травень-червень: час фарбувати ромашкою

Марена красильна в компанії весняних барвників

Травневі барвники (жовтець, бузина). Порівнюємо жовті відтінки. 

 

ЧЕРВЕНЬ:

Сильні барвники. Фарбуємо писанку цвітом бузини

Чим фарбувати писанку в червні. Фарбування ягодами шовковиці

Розписуємо влітку шовковичні крашанки, вчимося прийому відмивання оцтом

Яскравий подарунок червня — підмаренник справжній​

Фарбуємо писанку шавлією сухостеповою

 

ЛИПЕНЬ:

Фарбуємо писанки червоними квітами мальви (натуральні барвники у липні)

Обираємо барвники липня. Майстер-клас: який ґрунт кращий для квітів мальви?

Красиве тло — не проблема. Коричневе та фіолетове на писанці

Фарбуємо писанку плодами дикої вишні 

 

СЕРПЕНЬ:

Якими натуральними барвниками фарбуємо писанки у серпні 

У серпні фарбуємо квітами гайлардії

Чорнобривці прямостоячі і цезальпінія. Узгоджуємо яскраві деталі.

Фарбуємо свіжими чорнобривцями у серпні-вересні

Фарбування рослинами в серпні. Мати-й-мачуха

Фарбуємо писанку травою череди

Як фарбувати писанку гірчаками

 

ВЕРЕСЕНЬ:

Натуральні барвники у вересні. Фарбуємо сандалом та кошеніллю

Оповідка про червоно-чорні кольори

Як фарбувати писанку ягодами свидини

Фарбуємо листям маслинки та кожушками горіхів

Осіннє фарбування писанок плодами глоду 

 

ЖОВТЕНЬ, ЛИСТОПАД:

Восени фарбуємо писанку горіховими кожушками

Фарбування писанок осінніми квітами

Барви осені: чим фарбувати писанку в жовтні-листопаді?

Як фарбувати писанку диким виноградом

Писанка восени. Кольорові поєднання на основі глоду

Як фарбують свіжі ягоди магонії

 

ГРУДЕНЬ, СІЧЕНЬ, ЛЮТИЙ:

Природні барвники: чим фарбувати писанку взимку?

Ще трохи про натуральні барвники: фарбувала писанку магонією

Фарбуємо писанку ягодами бузини

Фарбуємо писанку засушеними квітами чорнобривців

Фарбуємо засушеними квітами ромашки

Як уміють фарбувати гілочки дерев

 

Майстер-класи та поради писанкарям з техніки написання української писанки відомої майстрині Ірини Михалевич

Відома українська майстриня-писанкарка Ірина Михалевич щиро дбає про розвиток писанкарства у рідному краї. Тож вона залюбки ділиться своїми практичними надбаннями та секретами з тими, хто прагне писати писанки, хто робить це усім серцем.

Пишемо писанку без олівця 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич. Дивовижі про рослини (різноманітні цікавинки, оповідки та дослідження)З цієї добірки цікавих оповідок-досліджень відомої майстрині-писанкарки Ірини Михалевич ми з вами дізнаємось про дивовижні властивості рослин-писанкарів та неймовірні факти про їхні можливості:

"Чому квіти барвисті?" Оповідка про феноли — фарбувальні речовини рослин

Як фарбування натуральним розширює горизонти. Дивовижна історія Міріам Райс

Неочікуваний колір. Як фарбує писанки яскраво-червоний мак?

 Натхнення дарує гербарій

Непримітна краса крихітних квітів

Прийшла весна! Бережімо первоцвіти!

Професії рослин

Окраса вересневого парку. Оповідка про бруслину європейську

Дереза, а по-простому — ґоджі

Вишня-антипка. Як виглядає та де росте

Як не сплутати антипку з черемшиною

 


Останні коментарі до сторінки
«Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич»:
Ірина , 2021-05-19 14:57:12, #
Oksana , 2022-10-06 17:20:11, #
Ірина , 2022-12-05 20:31:21, #
Валентина , 2023-02-18 10:38:50, #
Ірина , 2023-02-18 16:27:28, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 97     + Додати коментар
Топ-теми