Музика


Музика, відео онлайн, тексти, ноти, статті

 

Музика — це натхнення, це світ мистецтва і кохання...

 

 

 

 

 
Тіна Кароль, Микола Бровченко, Україна це ти, пісня про Україну"Моє ім’я — Батьківщина, 
Лелеки легке крило. 
Моє ім’я — Україна 
І сонечка тепло. 
Моє ім’я — Вишиванка, 
Я — хрестик на полотні.
Моє ім’я — синє небо, 
Я — сонях малий під ним." 
(Тіна Кароль, Микола Бровченко)
 
У ритмі серця, пісня, Олександр Положинський, Руслана"Я хочу, щоб моє дерево було зеленим,
Щоб зла сокира його ніколи не торкалася!
Щоб колискова бабусина знов прийшла до мене,
І щоб зі мною назавжди зосталася!.."  
(Сашко Положинський)
 

Розповідь про життя і творчість Михайла Вербицького - композитора, що написав музику до Державного Гімну України

Михайло Вербицький - композитор, що написав музику до Державного Гімну УкраїниНайпотужніше і остаточно віщі слова "Ще не вмерла Україна" були окрилені музикою Михайла Вербицького - скромного священика з невеликого підкарпатського села і водночас обдарованого небуденним талантом митця, одного з основоположників української національної композиторської школи. Саме в такому співавторстві гімн і утвердився у свідомості всього українського народу.

 

фольклор народна мудрість, Усна народна творчість, українські пісніПісенна творчість українського народу багата й різноманітна. З глибокої давнини супроводжує вона життя народу. Жоден із фольклорних жанрів не може порівнятися з піснею широтою охоплення життєвих явищ, відображення народного світосприймання, моралі, естетичних уподобань. Створена в незапам'ятні віки, вона хвилює й сьогодні правдивістю, свіжістю і щирістю почуттів, чарує поетичністю, художньою красою.

 
Пісні літературного походження
У цьому підрозділі знайдете пісні Марусі Чурай, Василя Діденка, Олександра Кониського, Семена Климовського, Констянтини Малицької (Віри Лебедової), Тараса Шевченка.

 

Пісенна Шевченкіана: поезії Тараса Шевченка у музичних творах

Пісенна Шевченкіана, поезії Тараса Шевченка у музичних творах, вірші Тараса Шевченка перекладені на музику, відеоВідомо, що на поезії з «Кобзаря» Тараса Шевченка створено понад 250 творів різних музичних форм, авторами яких є понад 120 композиторів. Українські композитори почали перекладати на музику тексти Тараса Шевченка ще за його життя. Одним із перших був С. Паливода-Карпенко, який створив оперу «Катерина»(1858). Пізніше Аркас Микола Миколайович (старший) створив однойменну оперу «Катерина», яка стала більш відомою. Микола Лисенко створив 92 твори на поезії Т.Шевченка. Сучасні митці переспівують Шевченка і популяризують його твори серед школярів та молоді. Пропонуємо до  вашої уваги кілька пісень на слова Великого Кобзаря у виконанні відомих українських виконавців.

 

Статті Волоидмира Даника. Музичні твори на слова поета Володимира Даника. "Кожен поет хотів би, аби вірші, ним створені, знайшли своє пісенне втілення, щоб поетичні рядки, написані ним, приходили до людей у суцвітті співучих голосів. Особливо, коли тема не може не хвилювати. Коли поет хоч трохи причетний до жанру пісні, то, прочитавши щойно створений вірш, уже помічає – тут може бути пісня. А ось чи вона буде – це вже питання… Треба, щоб знайшовся талановитий музикант, якого б вірш зумів схвилювати і який би написав мелодію до нього, який би зміг додати віршу, так би мовити, пісенні крила..." (Володимир Даник)

 

Цікаво: хто виконує пісні у славнозвісному мультику "Жив-був пес"

Музика з мультфільму Жив-був пес, аматорський ансамбль Древо, село КрячківкаМузику, яка звучить у мультфільмі "Жив-був пес", Едуард Назаров знайшов у 1980 році в Інституті фольклору та етнографії Академії наук УРСР. П'ять з цих фольклорних творів, серед яких були "Ой там на горі" і "Та косив батько, косив я" - увійшли у фільм. Автором цього саундтрека став аматорський ансамбль "Древо" з полтавського села Крячківка, створений у 1958 році.

 

Цікава музична англійська з мультиками від Busy Beavers

Цікава музикальна англійська з мультиками від Busy BeaversBusy Beavers зайняли значуще місце в дитячій освіті і вивченні мови в усьому світі, починаючи з 2006 року. Бобри навчать дітей абетці, рахунку, кольорам, формам і багатьом речам, потрібним у житті. Більше 1 мільярда глядачів доводять, що діти люблять Busy Beavers.

 

 

Колискові

Колискові. Малюнок Валентини Мельниченко з книги Ходить сонко по вулиціМати й дитина – це найпрекрасніший образ. «Нічого кращого немає, як тая мати молодая з своїм дитяточком малим», – писав Т.Г. Шевченко. Чуттєвий зв'язок, що з дня народження існує між матір’ю та дитиною, дістає вірне відбиття у зворушливо щирих і безпосередніх колисанках. Народні колискові пісні зачаровують ніжністю, безпосередністю, простотою, досконалістю. В них - материнська любов, світ добра і краси...

 

"Ой, хто, хто Миколая любить" (українська народна пісня-колядка)

Ой, хто, хто Миколая любить, українська народна пісня-колядка"Ой хто, хто Миколая любить.
Ой хто, хто Миколаю служить,
Тому святий Миколай на всякий час помагає.
На землі й на морі Миколай сохраняє од напасті,
Не дає од злих пропасти - Святий Миколай."

(Українська народна пісня)

 

9-річна барабанщиця з Київщини Катя Кузякіна виконала рок-версію "Щедрика" Миколи Леонтовича
Катя Кузякіна, 9-річна барабанщиця з Київщини, виконала рок-версію Щедрика Миколи Леонтовича​Катя Кузякіна, яка має лише 9 років, записала незвичний кавер на композицію "Щедрик" Миколи Леонтовича. Композиція "Christmas Eve / Sarajevo 12/24", створена рок-колективом з США "Trans-Siberian Orchestra" – осучаснена версія української пісні "Щедрик". ​Музичні критики вважають Катю надзвичайно музично обдарованою дитиною: «Вже зараз дев’ятирічна дівчинка грає складні речі як професіонал!»
 
 
 
Дівочий рок-гурт The Sixsters та їх нова пісня Голосую (автор - Павло Гудімов)
"У нас дуже цікаві новини - ми створили рок-групу The Sixsters, записали в студії першу повністю свою пісню і зняли на неї кліп! Також у кліпі беруть участь учні Шпитьківської дитячої школи мистецтв. Сьогодні не здивуєш виходом нової пісні від українських гуртів - від фолку до хеві метал. Але ця прем'єра все ж таки особлива. Тому що наша група:
1) повністю дівоча;
2) дитяча (від 8 до 14 років);
3) група, яка дуже професійно співає реальний оригінальний рок;
4) пісні нам пише Павло Гудімов, якій багато років грав в Океані Ельзи!"  
Дивіться та слухайте нову пісню гурту The Sixsters "Голосую" (official video 2019).
Нехай збудуться всі ваші мрії,
The Sixsters team."
 
 
 
 
 
 
 
На відео: юна співачка Марічка Цируль виконує пісню "Україна, матуся моя!" (студія вокалу та звукозапису "Rainbow music").
 

Слухаймо та читаймо пісні на слова Alex Marti:

«Нескорені» — пісня україно-російської війни на слова Alex Marti (виконує Yelysei Bashevskyi), текст та відео

«Причина війна» — пісня у виконанні Анни Зарецької (слова — Alex Marti, музика та аранжування — LUVITELIAN), слова та відео

"Зорі-черешні" - пісня на слова Alex Marti у виконанні Анни Зарецької (текст, відео)

"Ніч яка місячна" - жіночий варіант пісні на слова Михайла Старицького та Alex Marti (текст, відео онлайн). Виконує Анна Зарецька

«Мелодія зими» — нова пісня до Дня Святого Миколая та свята Нового року на слова Alex Marti (текст та відео)

«Kyiv City» — нова патріотична пісня на слова Alex Marti (музика — Evgeniy Lenov, виконавиця — Alixa) — текст та відео

Пісня про кохання "Сердець перестук" (виконує Alixa): слова та музика — Evgeniy Lenov (адаптація українською — Аlex Marti) — текст, відео

Пісня "Хочу зиму" (виконує Alixa): слова та музика — Evgeniy Lenov (адаптація українською — Аlex Marti) — слова, відео

Пісня "Пляж" (виконує Alixa): слова та музика — Evgeniy Lenov (адаптація українською — Аlex Marti)

"Повертай на крилах вітру" ("Fly Away on the Wings of the Wind") — пісня з опери "Князь Ігор" (слова та музика — Олександра Бородіна, переспів українською та англійською мовами — Alex Marti). Виконує Марина Богданова (відео)

 

Ілюстрація Ані Черненко.

«Надія є», «Ночі спокійної», «Дивний сад» — пісні на слова поетеси Тетяни Строкач, музику до яких написала неймовірна херсонська композиторка Ольга Тимошенко. Слухаймо, читаймо!

 

 

 

 

 

 

 
 

 

"Люлі, люлі, люлі, лю, 
Цілу ніченьку не сплю,
Заспіваю ніжно знову
Ляльці Льолі колискову. 
Люлі, люлі, люлі, лю, 
Ляльку Льолю я люблю..."

(Ксенія Бондаренко)

 

 

Українські репери висловилися на важливі соціальні теми в проєкті Казка про«Казка про»  соціальний проєкт порталу Rap.ua. Його мета  звернути увагу молоді на актуальні проблеми сучасного суспільства. «Казка про» — короткометражний фільм, в якому звучать пісні Alina Pash х Zbaraski (тема — занепад культури), Fo Sho (тема — толерантність), НКНКТ х Alex Pervukhin (ТИСК) (тема — відсутність активної позиції), Freel'а (тема — інформаційні фейки) і Otoy (тема — жорстокість). Кожен з артистів вибрав хвилюючу його тему і розкрив її у власному стилі і зі своїм баченням, після чого кожна з пісень отримала анімований відеоряд. Всі п'ять мультфільмів стали частиною короткометражної стрічки, в якій дівчинка (символ молодого покоління) спостерігає за ситуацією в світі, помилками своїх попередників та вирішує змінити ситуацію на краще.

 

Володимир Івасюк. Життєвий шлях та пісенна творчість Володимир Івасюк (1949–1979 рр.) — український композитор-виконавець, мультиінструменталіст, поет, Герой України (2009, посмертно), один із основоположників української естрадної музики, автор 107 пісень та 53 інструментальних творів, музики до кількох спектаклів, професійний медик, скрипаль (чудово грав також на фортепіано, віолончелі, гітарі), співак, неординарний живописець.

 

 

 

 

Пісні на слова поетеси Марії Дем'янюк

Пісня для дітей «Я люблю свою бабусю» (слова Марії Дем'янюк, музика Миколи Ведмедері), текст та ноти

"В небовиду очі сині" — добірка дитячих пісень про природу

Збірка зимових пісень для дітей  (композитор Микола Ведмедеря) 

Пісні для дітей на слова поетеси Марії Дем'янюк (музика Миколи Ведмедері)

Добірка пісень на слова Марії Дем'янюк (музика Мирона Павельчака)

Марія Дем'янюк, Микола Ведмедеря. Книга «Джерельце доброти» (поезії та пісні) — тексти та ноти

 

Авторські пісні поетеси Олени Лози.Дивімося, читаймо, слухаймо авторські пісні української поетеси Олени Лози.

 

 

 

 

 

 

Пісенні ютуб-новинки від Вікторії ВіжанськоїСердечні вітання усім читачам!!!smileyheart У нас на каналі з'явилося багато нових відео. Нових оригінальних пісень поки немає, але є цікаві кавери. Дивіться!!!

 

 

 

 

 

 

Галина Римар. Пісні для дітей. Пісні про Україну, про рідну мову, про маму, про новий рік, про зиму, про літо, про природу, про школу, про останній дзвінок.Пісні, написані відомою українською поетесою Галиною Римар, – це красиві пісні про Україну, про рідну мову, про маму, про кохання, про новий рік, про зиму, про літо, про природу, про школу, про останній дзвоник.

 

 

 

 

 

Композитор Микола Ведмедеря. Добірка пісень для дітей

Микола Олексійович Ведмедеря — талановитий композитор, який вміє зачарувати новими мелодіями, що народжуються в його серці від поезій, що надихають... На сьогодні у творчому доробку композитора понад 30 збірок пісень для дітей. Микола Олексійович мешкає у місті Лозова, що на Харківщині; закінчив Харківське училище культури. Наразі пан Микола працює музичним керівником у закладі освіти. 

 

 

Сергій Осока.  Муза і смерть автора Щедрика Миколи Леонтовича"Той зимовий день  23 січня 1921 року він провів у Тульчині. Клопотався про якісь важливі справи. Подеколи згадував, що сестра дуже просила його покласти на музику «Заповіт» Шевченка. На мить відволікаючись від нагального, він, може, ледь чутно мугикав, робив ескіз майбутньої мелодії. На вулиці він, певно, складав його про себе. Може, кутався в комір, старався йти швидше, щоб не змерзнути або, їдучи підводою по зимових вулицях, щільно вкривав ноги рядном. Ніхто не знає, яка того дня в Тульчині була погода, у що Леонтович був одягнений, із ким говорив. Достеменно відомо тільки, що «Заповіт» Шевченка він таки поклав на музику. І це був його останній мистецький акт. Символічно? Таки так. У долях геніїв схожі речі трапляються надто часто…" (Сергій Осока)

 

Дитячні пісні на слова Наталі Карпенко. Музика Миколи ВедмедеріЧудові, милозвучні поезії Наталі Карпенко так легко читаються і лягають на музику, що композитор​ Микола Ведмедеря просто не міг не написати музику до тих віршів, що зачепили його душу найбільше. Тож сподіваємося, що ці новостворені пісні радо співатимуть дітки в школах, в гуртках, на святах, деінде.
 
 
 
 
 

 

Пісні на слова Оксани АнничУ розділі дивіться такі чудові пісні, написані молодою поеткою Оксаною Аннич:

Пісня "Немає на світі поганих дітей" (музика Оксани Аннич)

Пісня "Чорнокрилий птах" (музика Юрія Садового)

Колискова для донечки "Лелека" (музика Юрія Садового) 

"Ви тримайтесь, бійці!" (пісня на слова Оксани Аннич, аранжування Юрія Садового)

Пісня про кохання "Прошу, підійди" 

Дитяча пісенька "Тоша" 
 
Пісні на слова Сергія Губерначука.Духовна кантата у трьох частинах "Православний час", вірші до музичних творів із циклу "Серафіта" (за однойменним романом Оноре де Бальзака), пісні "Про наш час, про Україну", "Веселі та жартівливі пісні", "Ліричні пісні", добірка ліричних пісень "Дощ фарбує вікна нотами", пісні про кохання - такі добірки пісень на слова Сергія Губерначука знайдете у цьому пісенному розділі.
 
 

Дитяча пісня. Писанка. Слова Катерини Перелісної. Музика Юрія Паращинця. Писанки Ірини Михалевич"Гарна писанка у мене, 
Мабуть, кращої нема.
Мама тільки помагала, 
Малювала ж я сама. 
Змалювала дрібно квіти, 
Вісім хрестиків малих,
І дрібнюсінько ялинку 
Й поясочок поміж них."
(Катерина Перелісна)

Микола Леонтович - український композитор, геніальний ювелір української пісні, автор широковідомих обробок українських народних пісень для хору Щедрик, Дударик, Козака несуть.Микола Леонтович - український композитор, автор широковідомих обробок українських народних пісень для хору "Щедрик", "Дударик", "Козака несуть". Його обробка "Щедрика" відома у всьому світі як різдвяна колядка "Carol of the Bells".

Микола Леонтович - композитор, збирач музичного фольклору, автор всесвітньовідомого Щедрика13 грудня 1877 року народився Микола Леонтович - композитор, збирач музичного фольклору. Микола Леонтович навчався на священника, але любов до музики визначила йому іншу професію – вчителя музики. Всю свою педагогічну діяльність він присвячував утворенню хорових колективів серед учнів, збиранню музичного фольклору.

Дитячі пісні на слова поетеси Юлії ХандожинськоїДитячі пісні про весну, про зиму, про маму, про школу, про Великдень та про Україну – від поетеси Юлії Хандожинської та композиторів: Миколи Ведмедері, Олени Титорчук, Наталії Антоник, Ірини Мринської, Михайла Назарця.

До дня народження Ліни Костенко, красива добірка пісень на слова Ліни КостенкоЛіна Костенко є видатною сучасною українською поетесою. Усім своїм життям і творчістю вона довела світові свою незламність і палку любов до України. Творчість Ліни Костенко — визначне явище в українській літературі новітнього часу. Її прикметною рисою є інтелектуалізм — рух, поезія, злети думки, яка осягає великі історичні простори... Тому не дивно, що поезія Ліни Василівни так красиво і легко лягає на музику. Українські митці створили чимало романсів і пісень на слова Ліни Костенко. Пропонуємо вам насолодитися відео-концертом наших українських виконавців та композиторів. Для вас співають: Оксана Муха, Ольга Богомолець, Лариса Лещук, Наталія Марківська, Сергій Мороз, Ігор Якубовський, Галина і Леся Тельнюк, BRUTTO, Андрій Литвин.

Вже надходить ніч чарівна, добірка дитячих пісень до Дня Святого Миколая, відео, слова і музика Ігоря ШевчукаДо Дня Святого Миколая - аудіозапис і слова пісні Ігоря Шевчука "Вже надходить ніч чарівна". У добірці - багато інших дитячих пісень до цього радісного свята.

"Вже надходить ніч чарівна, 
Спить увесь рідненький край. 
Ось, ось в наші всі оселі 
Завітає Миколай..."

Vivienne Mort. ІнійУ добірці пропонуємо музику українскьких авторів та виконавців, на якій варто виховувати молоде покоління свідомих українців. 

Пісні про вчителів"Пісню про вчительку" (Музика - Платона Майбороди, слова Андрія Малишка) виконують учасники дитячого музикального театру "Єралашка". Пісню "Перша вчителька" на слова Тамари Коломієць виконують вихованці гуртка "Паросток" (Керівник Хацко Т. І.).

 

Пісенна Шевченкіана, поезії Тараса Шевченка у музичних творах, вірші Тараса Шевченка перекладені на музику, відеоВідомо, що на поезії з «Кобзаря» Тараса Шевченка створено понад 250 творів різних музичних форм, авторами яких є понад 120 композиторів. Українські композитори почали перекладати на музику тексти Тараса Шевченка ще за його життя. Одним із перших був Степан Данилович Паливода-Карпенко, який створив оперу «Катерина»(1858). Пізніше Аркас Микола Миколайович (старший) створив однойменну оперу «Катерина», яка стала більш відомою. Микола Лисенко створив 92 твори на поезії Тараса Шевченка. Сучасні митці переспівують Шевченка і популяризують його твори серед школярів та молоді. Пропонуємо до  вашої уваги кілька пісень на слова Великого Кобзаря у виконанні відомих українських виконавців.

Музичні віршолюбики для дітейДитячі читання «Музичні віршолюбики», які традиційно організовує видавництво "Грані-Т", збирають велику кількість маленьких і дорослих слухачів. На цей раз відомий радіоведучий, композитор, диякон і, як з'ясувалося, власник кота на прізвисько ММС, Роман Коляда читав неслухняні вірші Сергія Пантюка, Василя Голобородька і Андрея Хадановіча.  Гурт «Астарта» вчив дітей добирати правильні імена для їхніх котиків, а ще грати у гру, яка допоможе їм швидше прокидатися зранку. Ще багато чого цікавого і веселого побачили діти та їх батьки на «Музичних віршолюбиках».

До міжнародного дня матері: пісні про маму (відео онлайн)У другу неділю травня світ відзначає Міжнародний День матері. У співучій Україні є немало пісень про маму і для мами. Дивіться гарну добірку пісень про маму, які виконують: Квітка Цісик, Андрій Кузьменко, Святослав Вакарчук, Міла Нітіч, Анатолій Матвійчук, Назарій Яремчук, Микола Мозговий, Раїса Кириченко, Ніна Матвієнко, Наталя Май, Ольга Монастирська-Ярема, Театр пісні "Джерело".

 

Квітка Цісик, співачка4 квітня — день народження Квітки Цісик (Kacey). Родина українських емігрантів жила в Нью-Йорку. Квітка записала два україномовних альбоми «Квітка» (1980) та «Два кольори» (1989). В Америці це нікого не зацікавило, але, на щастя, вони випадково потрапили в Україну. "Я всім говорила, що українська музика дуже гарна, мелодійна, і що український народ співучий. А мені відповідали: якщо так, то зіграй що-небудь. Це дуже сумно, але в нас не було жодної платівки на професійному рівні, оскільки це дорога річ і записати її забирає багато часу. Я зрозуміла, що мушу її зробити. І не тільки для своїх приятелів, але і для всіх українців. Адже у мене не було можливості щось зробити для нашого суспільства, а це був би такий подарунок. І я мріяла, що в Україні мене почують." Любіть Україну так, як любила її Квітка Цісик! 

 

Реве та стогне Дніпр широкий (слова - Тараса Шевченка, музика - Данила Крижанівського)Автор добре відомої пісні на слова Тараса Шевченка "Реве та стогне Дніпр широкий" Данило Крижанівський - родом з Кропивниччини. Данило народився у сім’ї священика Якова Крижанівського в грудні 1856 року в Херсонській губернії, до якої входили і Єлисаветградщина та Олександрійщина. Хлопець навчався у Єлисаветградському духовному училищі...


Останні коментарі до сторінки
«Музика»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми