Ірина Михалевич. "Писанка: сакральні числа" (оповідка-дослідження)


 

Ірина Михалевич

ПИСАНКА: САКРАЛЬНІ ЧИСЛА

Писанка, помережана сіткою таємничих ліній, і сама – суцільна загадка. Мало відомо про походження звичаю розписувати пташині яйця, невідомо звідки і коли цей звичай виник на нашій рідній землі. А що ж відомо про писанкарські символи?

На багатьох сайтах можна знайти детальне потрактування орнаментів. У різних текстах повторюється одна і та ж думка – раніше люди надавали числам особливого сакрального значення і тому поділ писанки на певну кількість частин не є випадковим. Можна зустріти ось таку трактовку – поділ писанки на дві рівні частини передає уявлення про два світи, коли бачимо поділ на три частини, то це на позначення трьох небесних сфер. Прочитав і хочеться пояснень – про які світи йдеться, що то за небесні сфери, чому квітка на писанці має саме п’ять пелюсток, а не сім тощо?

 

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Писанка, сакральні числа (оповідка-дослідження). Бессарабська писанка. Сварог

На світлині: бессарабська писанка зі сваргою, зафарбована сафлором - чорницями - сафлором - і знову чорницями.​

 

Про символ «сварга» зустрічаємо таке пояснення – це символ сонця і вічного руху, один із найстаріших знаків. Я ще додам – і найцікавіших, бо про значення цього символу запитують найчастіше.

Тим, хто цікавиться змістом писанкарських знаків, необхідно звернутися до теми сакральних чисел і первісної міфології, до астрономії, до теми моделювання космосу і циклів планет. Цікаві напрацювання у цьому напрямку є у доктора філософських наук, професора Євгена Причепія. Євген Миколайович висловлює припущення, що сакральні числа, закодовані в орнаментах, не стосувалися реальної лiчби часу, не слугували календарем, а були швидше назвами богів (планет, блукаючих світил). Множина знаків, що позначала цикл певного світила-бога, була його іменем. Нанесення цих множин, наприклад, на знаряддя праці, очевидно, означало освячення цих речей.

40 - одна з найбільш уживаних множин в орнаментах. Як відомо, вона позначає цикл вагітності. Множину з 40 знаків можна однозначно пов’язати iз циклом вагітності — 40х7=280. Тут доречно згадати про поширений у писанкарстві орнамент Сорококлин, що ділить поверхню яйця на 48 клинців.

На думку Євгена Причепія, при побудові орнаментів були застосовані пропорції для скорочення циклів. Візьмемо, наприклад, число п’ять. Рука складається з п’яти пальців, (1=5) унаслідок чого одиниця може заступати п’ятірку. За таким же принципом сімка може дорівнювати вісімці, а вісімка – одиниці. Як? Пропоную пригадати попередній допис про «велику богиню».

Ми з вами вже говорили про таке поняття як «велика богиня». Воно уособлює космос, всесвіт (зображується у вигляді сітки, рожі, птаха, дерева, метелика, квітки тощо). Ці знаки можна часто зустріти на писанках. «Велика богиня» включає в себе сімку богів і богинь (5 планет, Місяць і Сонце). Таким чином вона становить одиницю і разом з тим здатна розпадатися на сім або вісім самостійних одиниць.

 

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Писанка, сакральні числа (оповідка-дослідження). Бессарабська писанка з квіткою. Космічна квітка.

На світлині: бессарабські писанки з космічною квіткою, зафарбовані сафлором (зліва) і цезальпінією та тільки цезальпінією.

 

Погляньмо на ось цю бессарабську писанку. Квітка над сіткою має сім пелюсток, у кожній пелюстці розміщено по чотири крапки, у квадратах сітки теж стільки ж крапок. Не більше і не менше. Простежується чітка кількість елементів. Тут уже не скажеш, що це звичайний декор. Квітка теж незвичайна. Це ми бачимо і без занурення у тему моделювання космосу.

Сьогодні напевне я можу сказати одне - працюючи з писанкарськими орнаментами та символами, усе більше переконуюся в тому, що всі вони – космогонічні, всі вони бережуть первинні образи світобудови. Символ на писанці говорить нам про небо, про недосяжний таємничий світ. Звісно, нам ближчі інші трактування знаків, легше і приємніше сприймати їх як побажання добра, достатку, здоров’я. Але це те, що лежить на поверхні намулом і приховує те, що зісподу.

Отже, на писанці записані числа, а ще, в певних символах (сварзі, до прикладу), закладено рух. Життя – це рух. Рухається усе тут на землі, і рухається там - на небі.  

 

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Писанка, сакральні числа (оповідка-дослідження). Бессарабська писанка. Життя - рух.

На світлині: бессарабська писанка з "рухомою" квіткою, зафарбована ромашкою та цезальпінією.

Матеріали люб'язно надіслані майстринею спеціально для читачів "Малої Сторінки".

Світлини – авторські.

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич


Останні коментарі до сторінки
«Ірина Михалевич. "Писанка: сакральні числа" (оповідка-дослідження)»:
Ольга Миколаївна , 2018-03-29 16:57:39, #
Ірина , 2018-03-30 01:01:42, #
Ольга Миколаївна , 2018-03-30 14:33:23, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 3     + Додати коментар
Топ-теми