Майстер-клас писанкарки Ірини Михалевич: писанка "Ластівчині хвостики" (орнаментика, техніка виконання)


Ірина Михалевич

ПИСАНКА "ЛАСТІВЧИНІ ХВОСТИКИ"

 

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Писанка Ластівчині хвостики. Орнаментика, символіка, техніка виконання. Які барвники застосувати. Квіти ромашки, чорничний відвар, стружка цезальпінії

 

Пишемо писанки центральної України. Звертаємося до унікальної колекції Володимира Ястребова.

До колекції входять писанки переважно з чорним тлом, проте є серед них і зразки з тлом червоним, та ще й з вкрапленнями зеленої барви, що теж, як і червоне тло, для писанок Наддніпрянщини є рідкістю.

Знайомимося! Ця писанка називається "Ластівчині хвостики". Походить з Кіровоградського району Кіровоградської області – із села Івано-Благодатне.

Писанка поділена двома вертикальними лініями та поясом. На ній зображені не ластівчині хвостики, а трикутні символи з завитком. Трактувати їх я не візьмуся, проте назву прокоментувати можу. Напевно, які саме писанки писати, господиня обирала за своїм вподобанням, а ще за календарним принципом. Зараз писанкарство стало набагато комфортнішим, адже анілінові барвники завжди під рукою, крім того, можна придбати писачок, виготовлений на верстаті, і не возитися з саморобним.

Раніше господині фарбували писанки натуральними барвниками, котрі давали пастельні ніжні вишукані відтінки. Їхнє виготовлення забирало час, потребувало багато сировини й зусиль. Якщо Пасха рання, то до неї готувалися заздалегідь, визбируючи влітку необхідні ягоди, трави, щоб потім засушити й напередодні Свята приготувати барвники. Якщо Свято припадало на кінець квітня, з'являлося більше можливостей попрацювати зі свіжою сировиною. А ще в кінці квітня до України прилітають ластівки. Дозволю собі припустити, що саме тому жовто-зелено-червону писанку і назвали "Ластівчині хвостики", бо писали її, коли Пасха була пізньою.

 

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Традиційна писанка Центральної України. Писанка Ластівчині хвостики. Орнаментика, символіка, техніка виконання. Які барвники застосувати. Квіти ромашки, чорничний відвар, стружка цезальпінії

На фото: традиційна писанка "Ластівчині хвостики, фарбована квітами ромашки, ягодами чорниці, стружкою цезальпінії.

 

Поділ яйця: 2 вертикальні, 1 горизонтальна лінія.

Барви: жовта, зелена, червона.

Спочатку пишемо трикутні символи з завитками, слідкуючи, аби верхні та нижні перебували на одному рівні. Потім полощимо яйце зо 2 секунди в оцті і фарбуємо його в жовтий колір. Закриваємо відповідні трикутники, але в банку з зеленим барвником писанку не опускаємо, бо на зелену барву червона потім не візьметься. Вона змінить відтінок. В цьому випадку нам знадобиться вода і пензлик. По трикутниках, що мають бути зеленого кольору, спочатку водимо мокрим пензликом, а потім заповнюємо їх зеленим барвником. Робимо це теж пензлем.

Коли зелені трикутники підсохнуть, закриваємо їх воском. І тільки потім опускаємо писанку в червоний барвник.

Які барвники застосувати? Як варіант можна скористатися квітами ромашки для досягнення жовтої барви, чорничний відвар на жовте тло писанки накладеться зеленим відтінком, яскраве червоне тло подарує стружка цезальпінії. 

 

Цей матеріал люб'язно надано автором.  

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

писанки на Великдень
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще - майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших - про використання натуральних барвників. 
 
 
Дивіться також на нашому сайті:

Останні коментарі до сторінки
«Майстер-клас писанкарки Ірини Михалевич: писанка "Ластівчині хвостики" (орнаментика, техніка виконання)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми