Ірина Михалевич. "Натхнення дарує гербарій"


Ірина Михалевич, відома українська майстриня-писанкарка. Натхнення дарує гербарій. Світлини автора.

 

Ірина Михалевич

Натхнення дарує гербарій

Сухоцвіти писанкарям потрібні для натхнення, виготовлення барвників, створення неповторних фотографій.
Квітами можна не тільки милуватися, хоч вони давно стали арт-об'єктом, бо є невід'ємною частиною пейзажів і вітражів, а також таких технік і напрямків дизайну як екопрінт, ошібана, флористика. З квітів роблять парфуми, ліки, косметичні засоби, джеми, чаї.
Дотепер красою квітів надихається чимало митців в усьому світі. Ми знаємо, що деякі відомі письменники поєднували літературну діяльність з укладанням гербаріїв. Так вчиняли американська поетеса Емілі Дікінсон (1830-1886) та українська письменниця Євгенія Ярошинська (1868-1904). До слова, проживаючи на Буковині, Євгенія Іванівна збирала ще й зразки писанок та записувала народні пісні. Біологічним дослідженням рослин присвячували час англійська ботанік і фотограф Анна Аткінс (1799-1871), український поет і науковець Іван Верхратський (1846-1919), а польський письменник Ян Твардовський (1915-2006) квітам навіть збірку віршів присвятив, називається вона “Гербарій”.
Як бачимо, засушені рослини цікаві не тільки ботанікам. В умілих руках вони перетворюються на твори мистецтва. Прикладом є творчість досвідченої майстрині ошібани Тетяни Бердник. Пані Тетяна роками збирає гербарії і комбінує засушені квіти на папері або склі в неперевершені композиції.
Зараз, коли весна ще дихає холодом, так прагнеться тендітного, щемкого сонячного тепла. Якщо його не зловити з-попід хмар, то можна пошукати в поезіях, фотографіях, поміж крихкими пелюстками домашнього гербарію. Отож, шукаємо зустрічі з натхненням!

 

Ірина Михалевич, відома українська майстриня-писанкарка. Натхнення дарує гербарій. Світлини авторки.

Ірина Михалевич, відома українська майстриня-писанкарка. Натхнення дарує гербарій. Світлини авторки.

Ірина Михалевич, відома українська майстриня-писанкарка. Натхнення дарує гербарій. Світлини авторки.


P.S. Коли я відкрила гербарій, що збирався літом 2019, то побачила, що крихітні пелюстки волошок не втратили свого кольору, і тюльпан, і пелюстки ромашки не зробилися прозорими, вони такі ж білосніжні. А які квіти зберігаються у ваших колекціях?

Стаття люб'язно надіслана майстринею спеціально для читачів "Малої Сторінки". 

Світлини - авторки.

 

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще - майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших - про використання натуральних барвників. 

Останні коментарі до сторінки
«Ірина Михалевич. "Натхнення дарує гербарій"»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми