Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка: оповідка про червоно-чорні кольори


Ірина Михалевич

КАЛИНА? ДЕРЕВНЕ ВУГІЛЛЯ? ЧИМ ФАРБУВАТИ ЧЕРВОНО-ЧОРНУ ПИСАНКУ?

 

Нещодавно мені пощастило побувати на майстер-класі з петриківського розпису. На занятті користувалися гуашшю. Дітям показували основні прийоми техніки і розповідали, з чого можна зробити фарби в домашніх умовах. Учителька порадила змішати яєчний жовток з соком калини, буряка, моркви і таким чином виготовити натуральні фарби жовтого, червоного та інших кольорів.
Мені ніколи не випадало користуватися такими фарбами чи виготовляти їх. А от відомій художниці з Богданівки, Катерині Білокур, доводилося. Катерина Василівна згадувала у листах, що перші свої картини писала не олійними, а рослинними фарбами. Тому першотвори було втрачено, адже такі фарби не для живопису, вони мають короткий вік. 
Жанри образотворчого мистецтва мають спільні риси, але, разом із тим, чітко відмежовані конкретними технічними прийомами. Фарби, доречні в петриківському розписі, не є придатними для виготовлення ангобів у гончарстві чи відварів у писанкарстві.

До близького знайомства з писанкою мені здавалося, що всі традиційні українські писанки – це море поясків, безліч крапок і ромбиків, і все це залито розмаїттям веселки. Коли проглянула сотні традиційних зразків з різних куточків України, зрозуміла: писанка – це переважно поздовжнє розташування символів і дует кольорів – червоного та чорного. 

Спершу не вірилося, що рослинами можливо яйце в такі яскраві кольори зафарбувати (на початку я користувалася хімічними барвниками). Траплялося якось читати і про деревне вугілля, що нібито в чорне фарбує, і про калину та буряк чула. З деревного вугілля навіть пробувала барвник приготувати, натомість одержала добриво для кімнатних рослин.

 

Українські народні традиції. Рукоділля. Писанкарство. Майстер-клаc. Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка: оповідка про червоно-чорні кольори. Цезальпінія, ягоди бузини

На фото: традиційні писанки Поділля "Циганські дороги" і Середньої Наддніпрянщини "Заступці".

 

Отже, чим краще забарвити писанку в насичений червоний колір, аби він був стійким, рівним, надійним? Можна придбати корені марени красильної і фарбувати ними, але ясної барви не отримається, буде холодний відтінок червоного. Насичений колір подарує стружка дерева цезальпінія (сaesalpinia). За етнографічними даними, в кінці XIX століття писанкарі купували трісочки фернамбукового дерева (цезальпінії) і фарбували ним яйця у червоне. Завозили тоді барвник з Бразилії, тому й прозвали його «бразолія». Сьогодні доступним є азійський відповідник, його можна придбати в іноземних інтернет-крамницях, зокрема, японській – tanaka-nao.co.jp. 

Спершу писанку краще зафарбувати в жовтий колір, приміром, квітами ромашки чи пижма, а вже потім – відваром з цезальпінії. Так колір буде більш інтенсивний. Червону писанку зафарбувати в чорне нескладно, якщо є ягоди бузини чорної (sambucus nigra). Цікаво, що кущ бузини колись називали бездерево, тривалість життя цієї рослини досягає 60 років.
Нехай же довгим буде і наш інтерес до писанки! Експериментуймо! 

 

Українські народні традиції. Рукоділля. Писанкарство. Майстер-клаc. Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка: оповідка про червоно-чорні кольори. Цезальпінія, ягоди бузини

На фото: писанка "Циганські дороги", Поділля. Барвники: цезальпінія, ягоди бузини чорної.

 

Рецепти приготування барвників можна подивитися у наступних статтях: 

Великдень. Українські народні традиції. Писанкарство. Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Фарбуємо писанки натуральними барвниками. Цезальпінія. Фарбуємо писанку цезальпінією. майстер-клас Ірини МихалевичПробуємо цезальпінію в роботі. Вона дарує писанкам рожеві, коралові, теракотові відтінки, і що важливо - насичений червоний колір. В Україні немає такої рослини, яка здатна була б фарбувати яйце в червоне. Виключенням є марена кавказька, її відносно недавно почали вирощувати у нас.


 

 
 

Ірина Михалевич, Фарбуємо писанку бузиною, майстер-клас з фарбування бузиною, відео онлайнБлизиться Свято Свят — Світле Воскресіння Христове! Одним із символів Воскресіння Господа нашого Іісуса Христа є писанка. Її виготовляють протягом Великого посту для окраси храмів, оселі і для святкового кошика. Найперше пасхальне яйце Свята рівноапостольна Марія Магдалина принесла римському імператору Тіберію зі словами "Христос Воскрес!". Тіберій не повірив і сказав: "Цього не може бути, так само, як і це біле яйце не може зараз стати червоним". Як тільки імператор промовив ці слова, яйце стало червоним. Ми звикли і крашанку, і писанку фарбувати харчовими магазинними барвниками. Сьогодні ми пропонуємо вам звернутися до натуральних барвників і спробувати у фарбуванні трави, ягоди, квіти, які виросли на нашій землі і є безпечними. Це не новомодні тенденції, а повернення напівзабутого. Адже до XIX століття для виготовлення барвників у писанкарстві майстри використовували виключно природну сировину.

 

Матеріал взято з персонального блогу автора

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

писанки на Великдень
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще - майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших - про використання натуральних барвників. 
 
 
 
Дивіться також на нашому сайті:
Великдень. Святкування, народні звичаї

Великдень — одне з найсвітліших та найбільших християнських свят, яке з нетерпінням чекають люди по всьому світові..


Останні коментарі до сторінки
«Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка: оповідка про червоно-чорні кольори»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми