Народні ігри та розваги для дітей


ІгриВ цьому розділі розповідаємо, як грати в такі ігри, як: пальчикові ігри для дітей,  Великодні ігри з крашанками,  гра "Хрещик",  дитяча гра "Ворон",   гра у Панаса (піжмурки),  дитяча гра "Гуси",  гра у котика і мишку,  дитяча гра "Дзвіночок", гра у крем'яхи та інші народні дитячі ігри. 

 

* * * * * 

 

Ігри
 „Пальчикові" ігри - вiршованi рядки, що ілюструються за допомогою ритмічних pyxiв рук, пальчиків. „Пальчикові" ігри допомагають батькам не тільки розвивати мовлення та iнтeлектуальнi здiбностi дитини, а й приносять задоволення від проведеного разом часу, допомагають у хвилини плачу, стають у пригоді для створення ритму впродовж дня. Тексти пальчикових ігор.
 
Дитячий фольклор, усна народна творчість, українські народні ігри для дітей
У житті дитини гра як основний і найбільш доступний для дитини вид діяльності в певному віці і як важливий засіб духовного й фізичного виховання завжди займала і займав значне місце. Ігри, зародившись у прадавні часи, розвиваючися, вбирали риси різних суспільних формацій, життєвих укладів. Але водночас вони зберегли й ознаки свого давнього походження. Дивіться українські народні ігри для дітей: "А ми просо сіяли, сіяли", "Перепілка", "Кружок" (Царівна), "Подолянка", "Зайчик", "Грушка", "Заїнько", "Кіт і миша", "Щітка", "Горю-дуб", "Квочка", "Вовк і лисичка", "Кіт і миші", "Кози", "Шевчик", "Куці-баба", "Панас", "Маринка", "Звідки ти, баране", "Була в лісі?", "Підеш до баби по сіль?", "Дрібу, дрібу, дрібушечки", "Дріб, дріб солі", "Відьма", "Ірву, ірву горішечки".
Ігри-забавлянки для малят, добірка з народної творчості
З народної творчості  -  ігри-забавлянки для маляток: "Кролик", Капустка".
 
ігри для дітейРухлива гра для маляток "Голова-хвіст" - з журналу "Малятко".
Українські народні ігри, розвиваючі ігри
Пропонуємо малятам пограти в українські народні ігри:  "Плетений шум", "Сірий вовк", "Журавель", "Бобер", "Мак", "Подоляночка", "Мир-миром", "Гуси, гуси, додому!".
народні дитячі ігри, подоляночка, забавлянки, а ми просо сіяли
Гра - важливий засіб виховання, який доступний кожному, має тісний зв‘язок з життям. Граючись, дитина пізнає світ, навчається спілкування з іншими, виконує побутові дії, фантазує. Для маленької дитини гра - це життя. Читайте в цій статті про ігри "Подоляночка", "А ми просо сіяли", "Там на горі мак" та  "Забавлянки" та  пальчикові ігри для дітей.

народна пісня-гра, а ми просо сіяли, великдень"— А ми просо сіяли, сіяли,
Ой дід ладо, сіяли, сіяли.
— А ми просо витопчем, витопчем,
Ой дід ладо, витопчем, витопчем..."

(Пісня-гра)

Великдень, народна пісня-гра подоляночка"Десь тут була
Подоляночка,
Десь тут була
Молодесенька..."

(Пісня-гра)

Великдень, ігри та розваги для дітейЗа повір'ям, хто скуштує по шматку від дев'яти різних пасок - цілий рік буде щасливим. Отож, хтось для того, аби обмінятися великоднім хлібом та крашанками, а хтось - щоб пограти у традиційні великодні ігри і поспівати веснянок, - збираються на Великдень біля церкви, відбувши вдома родинний святковий обід. Найвідоміші великодні гуляння в останні роки відбуваються  в Києві біля Михайлівського Золотоверхого собору та у Львові - в Шевченковому гаю.

Великдень, ігри для хлопцівУ Великодень хлопці мають для розваги велику кількість ігор з елементами змагання чи боротьби.

Великдень. Писанки. КрашанкиНа Великдень граються у крашанки не лише молодь, а й дорослі, жонаті чоловіки. Найчастіше грають в “навбитки”, в “котка” та в “кидка”.

дитячі українські ігри, гра хрещикГру "Хрещик" згадано у працях Миколи Гоголя, в поезіях Тараса Шевченка, в „Енеїді” Івана Котляревського, у "Марусі" Григорія Квітки-Основ'яненка, у повісті „Не той став” та у "Кайдашевій сім'ї" Івана Нечуя-Левицького, а також у народних веснянках.

народні ігри для дітей, дитяча гра Ворон Дитячу гру у Ворона згадано в „Енеїді” Івана Котляревського. Ворон — забава з циклу весняних вуличних ігор. У грі Ворон символізує темряву, морок і смерть.

дитяча гра Панас (жмурки, піжмурки)

"Одному з дітей зав'язують очі. 
Того у кого зав'язані очи діти питають:   

—    Панасе, Панасе, де твоя каша?   
—    Під лавкою.  ..."

Українські народні ігри, розвиваючі ігри

Гру "Гуси" записано Іваном Манжурою на межі 70 - 80 років 19 століття, в Олександрівському повіті Катеринославської губернії. Гра досить розповсюджена в Україні - різні її варіанти було записано також на Харківщині, Чернігівщині, Київщині, Кіровоградщини, Полтавщині.

дитячі ігри, народні ігри для дітей, Котик і Мишки

Народні дитячі ігри “в котика й мишки” ("Втікай Мишко до Нори Золотої Комори" та "А є Миші в Стозі") згадуються в українській літературі, зокрема, у "Енеїді" Івана Котляревського.

Українські народні ігриІз тих, хто бажає гратися, обирається "дзвіночок". Решта гравців, узявшись за руки, стають довкола нього.

українська народна дитяча гра, дитяча гра у крем'яхиЦе переважно дівчача гра. Кожен учасник або учасниця повинні мати по десять камінчиків або круглих черепочків. Один із них має різко відрізнятися з-поміж інших кольором.


Останні коментарі до сторінки
«Народні ігри та розваги для дітей»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми