Ірина Михалевич: Як народжується писанка. Крок за кроком


Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок за кроком

 

У цьому підрозділі покроково описано, як підготувати куряче яйце для розпису, які інструменти обрати, коли і як зібрати необхідні рослини для виготовлення природних писанкарських барвників. Ви знайдете тут оригінальні поради, майстер-класи, готові рецепти. Зібрана інформація адресована початкуючому писанкарю.

Майстру все під силу, коли ним керує натхнення і бажання творити добро. Розпочніть писанку з молитви, і все вдасться. Нехай вашими помічниками будуть світлі помисли.

 

На відео: перше знайомство з писанкою від майстрині Ірини Михалевич

(з каналу dan ira )

 


Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Як народжується писанка. Крок за кроком. Секрети фарбування писанок рослинами. Натуральні барвники. Прекрасна червона барва та її таємниці."Вітання, друзі. Поговорімо про найпрекраснішу барву на писанках і про те, з чого її можна добути в природі. Найпопулярнішим натуральним барвником в усіх країнах залишається цибулиння. Воно доступне, не потребує протрави, дарує темні брунатні барви, приємні жовтогарячі відтінки, і навіть золотаві. Для крашанок це барвник номер один. У випадку з писанками є одна дрібничка — цибулева барва несвітлостійка, тому краще класти її на жовту барву, а не на біле яйце.У червону барву також можна фарбувати червоним сандалом, барвником “sappan wood” (це деревина дерева роду цезальпінія), карміном (його можна зустріти під назвою барвник Е120, це перетерта в порошок комаха кошеніль). Кармін фарбує не в червону, а в насичену малинову барву. Маю кілька таких писанок. Вдячна друзям зі Швейцарії за таку можливість. Я мала нагоду фарбувати всіма видами червоних барвників (крім рогу оленя)..." (Ірина Михалевич)

 

Про зелену барву і недекоративність писанки. Барвники - чорнобривці-чорниці (світла зелена барва)-марена-плоди антипки. Писанки писані за допомогою звичайного сірника. Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок за кроком. Ірина Михалевич. Секрети фарбування писанок рослинами."Вітаю, друзі! Литовська писанкарка Одроне Лампіцкене розписує писанки впродовж 40 років. Почала писати в дитинстві. Пише вона шпильковим писачком в традиційній для литовців техніці. Говорить, що найдужче їй подобається розписувати гусячі яйця, бо там є що розписувати. Коли орнамент складається з сотень рисочок і крапок, варіанти їхнього поєднання придумуються найрізноманітніші. Проте майстер в такому разі рухається в бік декоративності..." (Ірина Михалевич)

 

 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок за кроком. Ірина Михалевич. Секрети фарбування писанок рослинами. Жовта барва. Традиційна лемківська писанка.. Фарбована сушеною чередою, мороженими чорницями та корінням марени."Як фарбувати рослинами? Коли це крашанка, тут все просто — зварив яйце разом з лушпинням цибулі чи темними ягодами і маєш колір. А як фарбувати писанку? Хіба холодні відвари фарбуватимуть? Так, фарбуватимуть і дуже яскраво! Та, ну. Тут є якийсь секрет. Так, без секретів не буває в писанкарстві. Проте для того вони і є, щоб вабити до себе таємницею..." (Ірина Михалевич)

 

 

 

 

Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич. Як народжується писанка. Крок перший. Підготовка та видування яєцьЩоб розпочати роботу над писанкою, потрібно підготувати необхідний матеріал: яйце та барвники. Спочатку підготуємо яйце. Дивіться майстер-клас, як це зробити покроково, у поданому нижче матеріалі.

Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич. Як народжується писанка. Крок другий. Як переплавити віскГотові шматки воску можна придбати у розповсюджувачів писанкарського начиння або там, де продають продукти бджолярства...у кожного свій досвід та підходи. Також за допомогою можна звернутися до рідних чи знайомих бджолярів. Якщо любите смакувати медові стільники, збирайте воскові вижимки - їх і переплавите для подальшої роботи з писанкою. В пору медокачки запечатані соти з медом на рамках "відкривають", ці воскові плівки зберігають, а потім переплавлюють. Як це робити в домашніх умовах? Читайте далі...

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок третій. Заготівля натуральних барвників.

Рослинні відвари - це гарні барвники. Вони значно перевершують хімічні барвники для писанок якістю, широкою палітрою приємних відтінків, доступністю, можливістю експериментувати. Готуватися до Пасхи слід з літа, а не за тиджень до. Тоді матимемо достатню кількість барвників для створення неповторних писанок. 

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок четвертий. Чим розписувати писанку. ПисачокЯкнайкраще для розпису писанки підійде писачок верстатного типу. Лійка у нього містка, її зручно розігрівати запаленою свічкою. Віск таким писачком зачерпувати теж доволі зручно — розігрітою лійкою торкаємося до шматочка воску, і віск сам до неї заходить під дією високої температури.

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок п'ятий. Як писати писанку (кроки)Крок за кроком пишемо писанку. Космацька основа (коли пишуть кілька поясків з подвійною лінією) гарно вдається без олівця. В середньому пояску написала 16-променеві зорі, суміжні наповнила сильними символами - "баранячими ріжками" та завитками (символи пробудження природи після зими, перемоги). Фарбувала засушеною ромашкою, цезальпінією (вона подарувала жовто-гарячу і червону барви) та замороженими ягодами бузини (чорне тло). В усі барвники додавала алюмокалієві квасці. Фарбувалася писанка недовго - в середньому по 20 хвилин в кожному барвнику. Дивіться, як виконується крок за кроком у цій статті.

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок шостий. Як оздобити готову писанку. Кутасик. Як зробити китицю для писанкиЯк зробити китицю для декоративної (видутої) писанки? Для цього не потрібно багато часу та інструментів. Достатньо мотка ниток, ножиць та циганської голки.

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Звуки натхненняПисанка гарна не лише картинкою, зображенням, тим, що бачимо. Писанка гарна ще й звуками.

Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич. Відтінки на писанці. Де шукати для них назвиУ відтінки зеленого фарбують немало рослин – аморфа кущова, кропива, червона мальва, червоний тюльпан, дикий виноград, квіти гайлардії, ягоди бирючини…І кожна дарує писанці осібну барву. Усі ці відтінки бажається якомога точніше описати. Де шукати для них назви? Можна скористатися назвами художніх фарб чи таблицями системи Pantone. Та простіше послухати старої поради – коли бракує слів, більше читай. Мені подобається читати статті про життя диких птахів. Там є чимало цікавої інформації про крилатих непосидюхів, а ще в таких текстах можна зустріти означення найрізноманітніших барв… 


Останні коментарі до сторінки
«Ірина Михалевич: Як народжується писанка. Крок за кроком»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми