Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про зелену барву та недекоративність писанки


 

Про зелену барву і недекоративність писанки. Барвники - чорнобривці-чорниці (світла зелена барва)-марена-плоди антипки. Писанки писані за допомогою звичайного сірника. Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок за кроком. Ірина Михалевич. Секрети фарбування писанок рослинами.

Про зелену барву і недекоративність писанки. Барвники — чорнобривці-чорниці (світла зелена барва)-марена-плоди антипки. Писанки писані за допомогою звичайного сірника.

 

 

Ірина Михалевич

ПРО ЗЕЛЕНУ БАРВУ І НЕДЕКОРАТИВНІСТЬ ПИСАНКИ

Вітаю, друзі!

Литовська писанкарка Одроне Лампіцкене розписує писанки впродовж 40 років. Почала писати в дитинстві. Пише вона шпильковим писачком в традиційній для литовців техніці.

Говорить, що найдужче їй подобається розписувати гусячі яйця, бо там є що розписувати.

Коли орнамент складається з сотень рисочок і крапок, варіанти їхнього поєднання придумуються найрізноманітніші. Проте майстер в такому разі рухається в бік декоративності.

Поглянути на роботи Одроне Лампіцкене можна тут:

 

 

 

 

Створення декоративних орнаментів (писанкові орнаменти необов'язково всі декоративні) розвиває логічне мислення, бо майстер шукає композицію, впорядковує частини в ціле.

Колись одна жінка, шкільний психолог, сказала мені, що діти, які працюють на гуртках ужиткового напряму, на її думку, мають розумовий розвиток нижче середнього і саме тому вони розписують писанки, вирізьблюють по дереву і таке інше. Мовляв, плести браслет із ниток це ж не алгебраїчні рівняння вирішувати. Я тоді була обурена, проте на розлогу відповідь не спромоглася, лишень заперечила їй. Пізніше мені стало зрозуміло, чому люди думають так. Тому вони мають такі переконання, що не розуміють засад людського мислення.

Цьогоріч на майстер-класах ми розписуємо писанку сірником. Свого часу спробувати такий спосіб мені порадив відомий писанкар з Бучача Зеновій Пеньонжик. Дякую пану Зеновію за цю пораду.

Цей спосіб сильно економить час, але його перевага полягає навіть не в цьому. Орнамент, створений сірником, вмикає уяву. Логічне мислення передбачає пошук відповіді, творче мислення допомагає шукати запитання. Уява і допитливість — то найближчі друзі. Є допитливість — є інтерес до життя. Ви тільки погляньте на цю рибку!

Це ж повернення в казку, це повернення в золотий світ дитячих мрій. Тонкою шпилькою так не напишеш.

До світу первозданної краси і миру повертають нас і рослини.

Я обіцяла розповісти Вам про те, як досягти на писанках зеленої барви. Розповідаю.

Подивитися сюжет про зелену барву на писанках можна на цьому відео:

 

 

 

 

Десь по книжках прочитала, що колись секретом фарбування в зелену барву володіли тільки знахарі. Така то складна і рідкісна барва. Не певна, що то було саме так, адже люди знали, як фарбувати озимим житом, барвінком... Як виявилося, усе не так і складно.

Найпершою навесні серед трав прокидається кропива дводомна (Urtica dioica), а в квітні виростають представники родини глухокропивові, розхідник (Glechoma hederacea) та глуха кропива пурпурова (Lamium purpureum) — чудові медоноси і джерела зеленої барви.

Кропивою дводомною вийде пофарбувати в ніжно-зелений соковитий відтінок. Головна умова — до відвару треба додати галун. А ще не слід барвити кропивою біле яйце, краще жовте — тоді барва буде стійкою до сонця.

Як відбувається процес створення барвника з кропиви можна поглянути тут:

 

 

 

 

Писанкарка Сніжана Король радить фарбувати біле яйце квітами червоних тюльпанів — отримається темна зелена барва. Майстриня Наталя Склярова фарбує жовтими тюльпанами, одержується жовтувато-гірчична барва.

Дякую Сніжані та Наталії за цей безцінний досвід!

Надзвичайно яскраво в зелений колір фарбує така рослина з родини капустяних як суредька тендітна (Chorispora tenella). Вона зацвітає в другій половині квітня.

В останню декаду травня квітуватимуть півники (Іris). Вони теж фарбують в зелену барву.

Найліпше рослина фарбує тоді, коли вона найсильніша — тобто тоді, коли квітне або от-от збирається зацвісти.

Цікаво, що на рівні роду рослини фарбують по-різному. В межах однієї родини навпаки рослини фарбують суміжними відтінками. Я досліджую родину губоцвітих і помітила, що такі рослини, як шавлія сухостепова, глуха кропива пурпурова, глуха кропива стеблеобгортна, розхідник звичайний, собача кропива п'ятилопатева та інші їхні родичі фарбують у жовто-зелені і теплі зелені відтінки.

З літа можна наморозити шовковиці чорної, чорниць, плодів дикої вишні-антипки, ягід бузини чорної. На жовте тло вони накладаються різними зеленими відтінками за лічені секунди. Джем з чорниць, що продається в супермаркетах, також підійде!

 

 

Про зелену барву і недекоративність писанки. Барвники на писанці - чорнобривці-ягоди чорниці. Писанки писані за допомогою звичайного сірника. Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок за кроком. Ірина Михалевич. Секрети фарбування писанок рослинами.

Про зелену барву і недекоративність писанки. Барвники на писанці — чорнобривці-ягоди чорниці. Писанки писані за допомогою звичайного сірника.

 

Про зелену барву і недекоративність писанки. Рослини здатні пофарбувати в різні відтінки зеленого. Барвники на цій писанці - череда-плоди антипки. Писанки писані за допомогою звичайного сірника. Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок за кроком. Ірина Михалевич. Секрети фарбування писанок рослинами.

Рослини здатні пофарбувати в різні відтінки зеленого. Барвники на цій писанці — череда-плоди антипки. Писанки писані за допомогою звичайного сірника.

 

Дякую, друзі, що читали! Яскравих Вам писанок та доброго настрою.

Матеріали люб'язно надіслані авторкою спеціально для "Малої Сторінки".  

 

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще — майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших — про використання натуральних барвників. 

Останні коментарі до сторінки
«Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про зелену барву та недекоративність писанки»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми