Ірина Михалевич: Як народжується писанка. Крок четвертий. Чим розписувати писанку?


Ірина Михалевич

Вчимося писанкувати. Чим розписувати писанку? 

 

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок четвертий. Чим розписувати писанку. Про писачок

 

Сьогодні ми маємо гарну нагоду купити вже готові писачки. Раніше майстри виготовляли унікальні інструменти, робили це власноруч. Для того треба мати здібності, бо не кожен зможе з першого разу виготовити якісний писачок, з якого не тектиме віск, який не горітиме при контакті з полум'ям.

То який писачок обрати? Не раджу одразу починати з гуцульського писачка. Він заскладний для початкуючих, оскільки тонко пише і ним треба зачерпувати вже розігрітий віск. Дехто пробує писати писанки чантінгом, інструментом для розпису тканин воском у техніці гарячого батику. Інструмент цей специфічний, лінії на яйці даватиме надто крупні.

(Зображення чантінгу - https://www.google.com.ua/)

 

Якнайкраще для розпису писанки підійде писачок верстатного типу. Лійка у нього містка, її зручно розігрівати запаленою свічкою. Віск таким писачком зачерпувати теж доволі зручно — розігрітою лійкою торкаємося до шматочка воску, і віск сам до неї заходить під дією високої температури. Якісні верстатні писачки можна придбати у пані Оксани Білоус.

(Сайт Оксани Білоус - http://www.oksana-bilous.com/)

 

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок четвертий. Чим розписувати писанку. Писачок

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Як народжується писанка. Крок четвертий. Чим розписувати писанку. Писачок

 

Цей матеріал люб'язно надано автором. Фотографії взято з ФБ-сторінки Ірини Михалевич.

 

 

Читайте також:

Ірина Михалевич, майстриня-писанкарка. Яким інструментом писати краще. Оповідка про перший писачок"Іноді ми купуємо те чи інше приладдя тільки тому, що воно трапилося під руку. Іноді пробуємо різні інструменти й обираємо той, яким зручніше писати або вибираємо саме той інструмент, що відповідає технічному завданню. Частіше ми думаємо, що обрали правильно і довго собі не зізнаємося, що інструмент виявився незручним у роботі. Добре, коли щастить натрапити на "свій" писачок одразу, з першого разу. Так було у мене. Свій перший інструмент я замовила в магазині Оксани Білоус, ним я створила перші твори, а потім писала й писала, ще і ще. День за днем я брала його до рук, призвичаювалася, він прослужив мені цілих п'ять років..." (Ірина Михалевич)

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

писанки на Великдень
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще - майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших - про використання натуральних барвників. 
 
 
Дивіться також на нашому сайті:

Останні коментарі до сторінки
«Ірина Михалевич: Як народжується писанка. Крок четвертий. Чим розписувати писанку?»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми