Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич. «Прекрасна червона барва та її таємниці»


 

На відео: майстер-клас писанкарки Ірини Михалевич. Розпис писанки з білим тлом.
Про фарбування червоним — від 12 хвилини відео.

 

 

Ірина Михалевич

ПРЕКРАСНА ЧЕРВОНА БАРВА ТА ЇЇ ТАЄМНИЦІ


Вітання, друзі. Поговорімо про найпрекраснішу барву на писанках і про те, з чого її можна добути в природі. Почнемо з азів.

 

Як приготувати барвний відвар із рослин

Якщо це ягоди, краще взяти 3 столові ложки, якщо це квіти чи коріння — беремо гарну пригорщу, якщо листя — дві пригорщі. Спочатку лишаємо рослину (йдеться про свіжу сировину) на кілька годин в холодній воді вимокнути, а потім віджимаємо і кладемо до емальованої посудини. Заливаємо 200 (для корінців марени і сушеної ромашки треба більше — 250 мл мл води) На виході отримаємо пів стаканчика відвару. Кип’ятимо на повільному вогні протягом 15 хв. Потім проціджуємо крізь сито чи марлю в склянку, додаємо дрібку квасців (на кінчику ножа), ждемо, щоб трохи прочахло і фарбуємо. Квасців (галуну) не потребують відвари з марени красильної, цибулиння, тобто всі червоні барвники. Про них і йтиме мова у цьому дописі.

 

Трохи про міфи

По різних сайтах можна прочитати, що в червоний колір фарбують звіробій і материнка.

Трава звіробою фарбує в жовту барву, ну, а материнка, як представник родини губоцвітих, звичайно ж фарбує в жовто-зеленаву барву. Мені доводилося фарбувати свіжим цвітом материнки влітку, і багатьма іншими рослинами цієї запашної родини. Звіробій випробували учасники “Школи писанкарства “РЯСТ”.

До речі, запрошую Вас до нашої школи. Це група на фейсбук, де всі бажаючі діляться рецептами приготування барвних відварів із рослин.

Я починала своє знайомство з рецептами природних барвників з альбому Сергія Кульжинського за 1899 рік. Там, власне, рецептів майже немає, але подано список рослин, які фарбують в ту чи іншу барву. Про червону барву в книзі зазначено, що традиційно фарбували рогом оленя, комахою кошеніль. Отже, ніяка рослина в червоне не фарбуватиме, подумала я.

Але потім ознайомилася з листами Тараса Городецького (Віра Манько видала таку книгу “Світ у листах Тараса Городецького, 2009 рік) і так довідалася про марену красильну.

 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Як народжується писанка. Крок за кроком. Секрети фарбування писанок рослинами. Натуральні барвники. Прекрасна червона барва та її таємниці. Корінці марени красильної дарують винні та червонаві барви.

Корінці марени красильної дарують винні та червонаві барви.

 

Корінці марени (Rubia tinctorum)

Марена гарна. Вона доступна будь-якої пори, недорога. До барвника не треба нічого додавати — так пофарбує. Фарбують не квіти, не листя, а коріння. Для приготування одного відвару знадобиться 100 г корінців, пригорща. Відтінок нагадує мені колір консервованої полуниці (якщо фарбувати одразу біле яйце). З мареною приємно працювати, пахне вона сильно і солодкаво. Є одна цікава річ. Марена — особливий ґрунт: ягоди бузини поверх неї можуть лягти або фіолетовим, або коричневим кольором. Як же знати, коли який отримається? Все залежить від того, чи був перед мареною жовтий барвник чи ні. Якщо мареною пофарбувати біле яйце, а потім покласти писанку до бузинового відвару, з'явиться фіолетова барва.

Готуємо відвар. 100 г коренів марени, 250 мл води, варимо15 хв на малому вогні. Обережно!

Піниться. Не залишайте марену без нагляду. Готовий барвник проціджуємо крізь сито, даємо дещо охолонути і фарбуємо.

Тривалість фарбування — 20-30 хвилин. На жовте тло марена фарбує в жовтогарячий колір за 10 хвилин. У червону барву — за 40 хвилин.

Писанкарка Наталія Склярова радить корінці марени подрібнювати потужним блендером. Так виходить краще фарбувати і корінців потрібно менше.

 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Як народжується писанка. Крок за кроком. Секрети фарбування писанок рослинами. Натуральні барвники. Прекрасна червона барва та її таємниці. Так фарбує марена в помаранчевий.

Так фарбує марена в помаранчевий.

 

 

Цибулиння

Найпопулярнішим натуральним барвником в усіх країнах залишається цибулиння. Воно доступне, не потребує протрави, дарує темні брунатні барви, приємні жовтогарячі відтінки, і навіть золотаві.

Для крашанок це барвник номер один. У випадку з писанками є одна дрібничка — цибулева барва несвітлостійка, тому краще класти її на жовту барву, а не на біле яйце.

 

Сандал (Red sandal) і кошеніль (Dactylopius coccus)

У червону барву також можна фарбувати червоним сандалом, барвником “sappan wood” (це деревина дерева роду цезальпінія), карміном (його можна зустріти під назвою барвник Е120, це перетерта в порошок комаха кошеніль). Кармін фарбує не в червону, а в насичену малинову барву. Маю кілька таких писанок. Вдячна друзям зі Швейцарії за таку можливість.

Я мала нагоду фарбувати всіма видами червоних барвників (крім рогу оленя). Sappan wood і квіти сафлору мені подарувала Наталя Ковальова. Прекрасні барвники! Sappan wood є поширеним в Японії. Фарбує в чудові рожеві відтінки і яскраву червону барву (на жовте тло).

Дякую пані Наталії за розширення моїх творчих горизонтів!

Саме пані Наталія розповіла мені, що галун — який незамінний при створенні жовтих, зелених, бурих, синіх барв з рослин — японці використовують в якості консерванта, коли консервують для себе овочі. Чомусь люди часто лякаються і перепитують, чи той галун безпечний. Консервують і квасять овочі з допомогою галуна (галун=алюмокалієві квасці) індійці в Британії. Про це мені розповіла пані Iryna Haslam.

Цієї весни я продовжую відкривати для себе рослини, що вміють дарувати кремові барви. Я у захваті від череди і її співпраці з дикою вишнею.

Таких рослин, що фарбують в кремовий відтінок біле яйце, небагато — листя маслинки сріблястої; трава череди листяної; сережки, листя й оплодні горіха волоського (гірчична барва); плоди каркаса західного.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Як народжується писанка. Крок за кроком. Секрети фарбування писанок рослинами. Натуральні барвники. Прекрасна червона барва та її таємниці. Барвники на цій писанці - березові сережки та цезальпінія.

Барвники на цій писанці — березові сережки та цезальпінія.

Я дякую Вам, що читали. Доброго Вам самопочуття і світлого настрою! Залюбки відповім на Ваші запитання довкола писанки.

Матеріали люб'язно надіслані авторкою спеціально для "Малої Сторінки".  

 

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще — майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших — про використання натуральних барвників. 

Останні коментарі до сторінки
«Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич. «Прекрасна червона барва та її таємниці»»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми