Ірина Михалевич: відтворюємо болгарські писанки. Писанка «Крестовца» на жовтій основі


Ірина Михалевич

ВІДТВОРЮЄМО БОЛГАРСЬКІ ПИСАНКИ.

ПИСАНКА «КРЕСТОВЦА» НА ЖОВТІЙ ОСНОВІ


Вкотре з великим інтересом звертаємося до колекції писанок краєзнавця і науковця Володимира Ястребова. Особливість своєї колекції Володимир Миколайович вбачав у болгарських і молдавських зразках. 

Болгарські писанки науковець діставав з Вільшанки (нині селище міського типу і районний центр на Кропивниччині), де компактно проживає болгарська громада. Щоб дізнатися про ці писанки більше, Ястребов листувався з вільшанським священиком Володимиром Лобачевським, настоятелем храму святителя Іоанна Милостивого. 


Нам відомо 11 болгарських зразків, проте від початку в колекції їх було більше. Їхні назви здебільшого мали українські відповідники. Серед назв науковець приводить такі: "гре´бенче" (гребінці), "ве´лчі зе´-бітя" (вовчі зуби), "ла´стовішка упа´шка" (ластівчині хвостики), "чу´пен крест" (ламаний хрест), "па´язє" (павук), "пе´лна ружа" (повна рожа) та інші. 

 

Ірина Михалевич, майстриня писанкарка. Відтворюємо болгарські писанки. Писанка Крестовца на жовтій основі


У цьому дописі розглянемо докладніше красуню-писанку «Крестовца». 
Пишуть її не по білому яйцю, як звичайно, а по жовтому. Такі писанки – з жовтими лініями основи – трапляються, але рідко. Ще рідше зустрічаються зразки на червоній основі. 


Як писати

Отже, спочатку фарбуємо яйце в жовту барву, а вже потім починаємо розпис. Барвник можна приготувати з засушених квітів ромашки. 
Жовту крашанку ділимо поздовжнім пояском на дві рівні половини. Писати по жовтому дещо незвично – лінії видно погано. На щастя, символ крупний, тому письмо багато часу не займе. На обох половинках по центру виписуємо невелике коло, потім – сам хрест. Починаємо вести лінію-хвильку від кола, заокруглюємо і повертаємося знову до кола.
Тепер можна писанку і в червону барву фарбувати. Для цього якнайкраще підійде цезальпінія (можна і марену красильну спробувати). По червоному тлу пишемо завитки, зигзаг у пояску, ставимо крапки. 
Чорного тла можна досягти за допомогою ягід чорниць, бузини, чорної смородини або шовковиці. Я фарбувала бузиною. Це швидко і надійно. Погляньте, як м’яко сяють барви на темному ягідному тлі. Інші болгарські писанки не менш цікаві. 

 

Ірина Михалевич, майстриня писанкарка. Відтворюємо болгарські писанки. Писанка Крестовца на жовтій основі

На фото: відвар з цезальпінії, нижче - як виглядає суха стружка.

Ірина Михалевич, майстриня писанкарка. Відтворюємо болгарські писанки. Писанка Крестовца на жовтій основі

 

Матеріал взято з особистого блогу автора.   

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

писанки на Великдень
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще - майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших - про використання натуральних барвників. 

Останні коментарі до сторінки
«Ірина Михалевич: відтворюємо болгарські писанки. Писанка «Крестовца» на жовтій основі»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми