Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про натуральні барвники серпня. «Фарбуємо писанку травою череди» (відео)


 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про натуральні барвники серпня. Фарбуємо писанку травою череди. Череда.

Череда.

 

 

Ірина Михалевич

ФАРБУЄМО ПИСАНКУ ТРАВОЮ ЧЕРЕДИ

Вітаю Вас, друзі!

Поспілкуймося про череду.

Хто ж не чув про лікувальні властивості череди? Ця рослина супроводжує нас від самого малечку. Та помічна вона не лише в дитячих купелях. 

Череда трироздільна, зокрема, покращує травлення, застосовується в гінекології, при хворобах печінки, при простудних захворюваннях, для підвищення апетиту. Застосовують при укусах гадюк. 

Прополіскування відваром череди надає волоссю гарного блиску, усуває свербіж і подразнення шкіри голови.

Рідною для українців є череда трироздільна (Bidens tripartite L.) — однорічна трав’яниста рослина родини айстрові.

Насіння череди має ворсинки, ними воно міцно чіпляється  до волосся, одягу, шерсті тварин. Тому й називають цю рослиною причепою.

Та останніми роками набула поширення інша череда — листяна (Bidens frondosa), яка примандрувала до нас із Північної Америки. Вона значно вища за трироздільну, сягає людського зросту.

Любить вологі місця в заплавах річок, озер, біля струмків, каналів, не обходить і городи. 

З листя череди та її квіткових кошиків у давні часи отримували різні фарби для вовни і шовку: від кремової до коричневої. Таким же чином фарбує череда і писанки — як потримати яйце у барвнику хвилин 20, отримаємо світлішу барву, а як хвилин 40 і довше, то насичену коричневу. А фарбувала я писанки чередою листяною. Знайшла її біля води на берегах річок Інгулець та Березівка.

 

 

На відео: Ірина Михалевич. Школа писанкарства "Ряст". Барвники серпня. Фарбуємо писанку травою череди.

 

Череда — це унікальний барвник. Більшість рослин, що квітнуть навесні та влітку, фарбують писанку у жовті або зелені відтінки. Тільки сережки і листя горіха волоського (а потім і зелені оплодні) дарують гірчичні барви. Горіхове листя потребує накладання на жовте тло, а череда чудово фарбує в кремові та навіть густі коричневі барви і без ґрунту.

З допомогою череди, цезальпінії (можливо, марени) та плодів антипки можна створювати неповторні писанки теплих кольорів.

Таку кремово-гірчичну, червоно-брунатну кольорову гаму можна бачити на традиційних писанках Черкащини, Київщини, Покуття. (Використано матеріалами газети "День" (авторка — Людмила Ступчук) та сайту https://plants.land.kiev.ua).

Череда трироздільна покращує травлення, закстосовується в гінекології, при хворобах селезінки, печінки та жовчовивідних шляхів, при простудних захворюваннях, а також для нормалізації обміну речовин та для підвищення апетиту. Застосовують при укусах гадюк. Прополіскування відваром череди надає волоссю гарного блиску, усуває свербіж і подразнення шкіри голови.

Особливо любить череда вологі місця в заплавах річок, озер, біля струмків, каналів, не обходить і городи. 

Трава череди містить флавоноїди, кумерини, аскорбінову кислоту, каротин, гіркоти, ефірну олію, а також дубильні речовини з високим вмістом поліфенолів. 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про натуральні барвники серпня. Фарбуємо писанку травою череди. Навіть біле яйце череда вміє фарбувати в коричневий колір.

Навіть біле яйце череда вміє фарбувати в коричневий колір.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про натуральні барвники серпня. Фарбуємо писанку травою череди. Трава череди дарує писанкам кремові та коричневі барви.

Трава череди дарує писанкам кремові та коричневі барви.

Матеріали люб'язно надіслано майстринею спеціально для читачів "Малої Сторінки".

Світлини – авторські.  

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще — майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших — про використання натуральних барвників. 

 

 


Останні коментарі до сторінки
«Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про натуральні барвники серпня. «Фарбуємо писанку травою череди» (відео)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми