Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич - про натуральні барвники літа. Яскравий подарунок червня - підмаренник справжній​


Підмаренник справжній

На фото: підмаренник справжній. 

 

 

Ірина Михалевич

ЯСКРАВИЙ ПОДАРУНОК ЧЕРВНЯ - ПІДМАРЕННИК СПРАВЖНІЙ

Цього літа я вперше спробувала пофарбувати цвітом підмаренника справжнього (Galium verum) і, на своє щастя, отримала чудовий результат. 
Як довго фарбує писанку (куряче яйце) ця рослина? Кладемо яйце до відвару і йдемо за компотом, наливаємо собі чашку, вкраюємо хліба, смакуємо і повертаємося. Коли виймемо писанку з барвника, вона буде жовтою-жовтою, такою жовтою, як сам цвіт підмаренника, а, може, й густішої барви. До такого яскравого тла шовковичний барвник кріпиться за лічені секунди і писанка стає світло-зеленою, колір приємний та соковитий, теплий виходить.

Підмаренник і шовковиця фарбують блискавично, сильно і надійно. Бо це свіжі рослини, щойно зібрані. Для приготування барвника з підмаренника знадобиться невеликий оберемок стебел із цвітом, шовковиць треба теж небагато - жменя. До готових відварів обов'язково треба додавати протраву - алюмокалієві квасці, без цієї протрави барвники не спрацюють. 
І підмаренник, і шовковицю чорну я збирала у червні, в другій половині місяця. Отож, фарбують ці рослини швидко, але потрібно витратити час на те, щоб їх знайти, іноді ще й на ідентифікацію може час піти, потрібно рослини зварити, відповідним чином приготувати барвник, дочекатися, доки той охолоне хоч скільки, розписати яйце, коли в затінку +34, і потім можна вже й спробувати, як же це все швидко фарбує. Є в літньому письмі такі от перепони, але справа зусиль варта.


 

Так підмаренник справжній фарбує куряче яйце.
Так підмаренник справжній фарбує куряче яйце.


 

 Барвники - свіжий підмаренник справжній, свіжі ягоди шовковиці чорної.

Барвники на цю писанку накладалися в такій послідовності - свіжий підмаренник справжній (жовта барва), свіжі ягоди шовковиці чорної (світла зелена барва), свіже листя горіха (бурий колір), ягоди шовковиці вдруге пофарбували писанку в темний відтінок зеленого.

За матеріалами: https://danirra.dreamwidth.org/

 

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич
У своєму блозі на "Малій Сторінці" відома в усьому світі майстриня-писанкарка Ірина Михалевич докладно розповідає про мистецтво писанкарства - крок за кроком - та розкриває секрети своїх писанкарських знахідок.  Пізнаваймо нове разом з нами!

Останні коментарі до сторінки
«Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич - про натуральні барвники літа. Яскравий подарунок червня - підмаренник справжній​»:
Маруся , 2019-07-28 13:42:42, #
Ніна , 2019-07-28 16:14:57, #
Оля , 2019-07-29 11:02:55, #
Ірина , 2020-03-28 21:11:26, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 4     + Додати коментар
Топ-теми