Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про натуральні барвники вересня. «Фарбуємо листям маслинки та кожушками горіхів» (відео)


 

На відео: Ірина Михалевич. Школа писанкарства "Ряст". Барвники вересня. Листя маслинки та волоський горіх.

 

 

Ірина Михалевич

​ФАРБУЄМО ЛИСТЯМ МАСЛИНКИ ТА КОЖУШКАМИ ГОРІХІВ

Вітаю Вас, дорогі і близькі моєму серцю друзі!

У вересні не тільки винограду можна назбирати. Достигло чимало диких плодів, які придатні і для компотів, і для киселів, і для інших корисних смакот.

У цьому дописі поговоримо про маслинку.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Писанкарка Ірина Михалевич про натуральні барвники вересня. Фарбуємо листям маслинки та кожушками горіхів. Маслинка срібляста.

Маслинка срібляста.

 

Рід дерев Elaeagnus налічує понад 90 видів. Центром біорізноманіття маслинки є Азія, насамперед Китай. 

В Україні добре поширені маслинка вузьколиста (Elaeagnus angustifolia) та маслинка срібляста (Elaeagnus commutata). Остання втрапила до нас із Північної Америки.

Маслинки мають дуже інтенсивний, пряний аромат під час цвітіння.

Коли готуєш відвар із листя, кімнатою теж шириться відчутний запах. 

Це дерево серед корінних американців відоме також під назвами «вовча верба» та «срібна ягода».

Після цвітіння зав'язуються овальні, сріблясті плоди-кістянки, що дозрівають у серпні-вересні. Вони їстівні, борошнисті, терпкі й солодкі на смак. Після морозів терпкість зникає.

Вживати ягоди можна в сирому й вареному вигляді, додавати в супи, робити желе, киселі, компоти, каші. Попри відсутність вираженого смаку, плоди багаті на жирні кислоти й вітаміни А, С і Е. Готувати їх слід вже дозрілими, оскільки незрілі ягоди досить терпкі.

Дубильні речовини місяться в листі, корі, насінні та коренях маслинки. Зім'яте листя маслинки можна прикладати на рани, це прискорює загоєння.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Писанкарка Ірина Михалевич про натуральні барвники вересня. Фарбуємо листям маслинки та кожушками горіхів. Насіння маслинки сріблястої темне і має смужечки.

Насіння маслинки сріблястої темне і має смужечки.

 

 

Відвар плодів, крім того, вживають при хворобах дихальних шляхів, від глистів та як сечогінний засіб при водянці, зовнішньо — при стоматитах і гінгівітах. Настій квіток п’ють при простудних захворюваннях, гіпертонічній хворобі. Відвар із сухого листя рослини застосовують зовнішньо при подагрі й ревматизмі, а подрібнене свіже листя прикладають до гнійних ран. Джерело про способи лікування: https://www.pharmencyclopedia.com.ua.

Листя, звичайно, найкраще брати навесні, коли воно молоде і сильне. Сподіваюся, весною я ще повернуся до експериментів з маслинкою. А тепер спробувала осіннє листя. На черзі — плоди.

Як же приготувати барвник із листя маслинки. 

Треба нарвати жменю листя, взяти 200 мл м'якої води і проварити листя протягом 15 хвилин на малому вогні. Далі проціджуємо, відвар стоїть 10 хвилин, і додаємо галун на кінчику ножа. Ретельно перемішуємо.

Так готувати барвники для писанок радив Тарас Городецький.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Писанкарка Ірина Михалевич про натуральні барвники вересня. Фарбуємо листям маслинки та кожушками горіхів. Горіхові кожушки фарбують біле яйце в коричневу барву.

Горіхові кожушки фарбують біле яйце в коричневу барву.

 

Волоський горіх вміє фарбувати не тільки зеленими оплоднями. Навесні можна фарбувати сережками (чоловічими суцвіттями), молодим листям, і барва буде гірчична. Оплодні фарбують у темніший колір. 

Як же готувати барвник із оплоднів волоського горіха.

Беремо 5-7 зелених шкаралупок, 250 мл м'якої води і варимо їх протягом 15 хвилин на малому вогні. Оплодні сильно вбирають воду, тому варто слідкувати за процесом постійно, аби не википіло забагато води. Далі проціджуємо, відвар стоїть 10 хвилин, і додаємо галун на кінчику ножа. Ретельно перемішуємо.

Херсонська писанкарка Ольга Завальнюк радить опліддя горіхів заморожувати про запас, фарбуватиме справно. Дякую, Олю, за рецепт!

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Писанкарка Ірина Михалевич про натуральні барвники вересня. Фарбуємо листям маслинки та кожушками горіхів. Барвники на писанці — листя маслинки-горіхове опліддя (двічі).

Барвники на писанці — листя маслинки-горіхове опліддя (двічі).

 

Друзі, Вам дякую за те, що читаєте мої дописи і дивитеся відео.

Далі буде...

В наступних дописах розповім про дикий виноград, про глід, про плоди каркаса західного і про їхнє вміння фарбувати .

Матеріали люб'язно надіслано майстринею спеціально для читачів "Малої Сторінки".

Світлини – авторські.  

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще — майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших — про використання натуральних барвників. 

Останні коментарі до сторінки
«Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про натуральні барвники вересня. «Фарбуємо листям маслинки та кожушками горіхів» (відео)»:
Надія , 2022-10-02 14:15:12, #
Ірина , 2022-10-07 18:04:59, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 2     + Додати коментар
Топ-теми