Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про натуральні барвники взимку: «Як уміють фарбувати гілочки дерев»


 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Натуральні барвники взимку: Як уміють фарбувати гілочки дерев. Фарбування гілочками дарує гарний настрій.

Фарбування гілочками дарує гарний настрій.

 

 

Ірина Михалевич

ЯК УМІЮТЬ ФАРБУВАТИ ГІЛОЧКИ ДЕРЕВ

Цього року в лютому я знову фарбувала писанки гілочками солодкої яблуні, вишні Морель, прутиками верби плакучої, а ще вперше спробувала в роботі гілочки глоду, черемхи пізньої та бузини чорної.

Взято шість різних рослин, отримано шість різних відтінків!

Квіти, плоди і трави фарбують яскраво, гілочки — це ніжні кремові, ясно-бурі, жовтаві, рожевуваті барви.

В цьому дописі пропоную торкнутися однієї вельми цікавої й особливої теми — фарбування писанки гілочками дерев та кущів.

Про силу дерев я довідалася з літератури, присвяченої традиційній медицині. Зокрема, з порадника “Природа зцілює і взимку. Гілкотерапія”. Варто знати, пише травознай Ростислав Желясков, що не лише у плодах, квітах і зелених листочках містяться вітаміни та інші корисні речовини, а й у самому дереві або кущі, на якому вони ростуть у теплі пори року. І найбільше користі — у корі тоненьких гілочок, тобто в свіжих пагонах.

Травознай Наталя Земна радить робити відвари з молодих гілочок садової яблуні, бо саме тонкі галузки, що виросли на дереві протягом останнього року, і містять оту помічну “кору”. В лютому минулого року ми з чоловіком при допомозі гілочок яблуні лікували тяжкий кашель, пили відвари і кашель відступив. Відвар на смак гіркий, як і відвар з листя подорожника великого, але приємний.

Наталя Земна стверджує, що найбільш цілющими з усіх сортів яблук вважаються ренет Симиренка та антонівка, всі нші — десертні.

Цікаво, що від застуди помічними є відвари з гілок ялини, верби, малини, смородини, вишні, ясена, ну, а про липу, калину та червону горобину Ви й так чули знаєте.

 

Навіщо фарбувати гілочками

Фарбувати рослинами цікаво, бо це цілий світ, а фарбувати гілочками — то добрий шлях для тих, хто шукає ніжних неповторних кольорів і хто прагне пізнати природу рідного краю глибше. До того ж, поверх барви з галузок будь-який барвник ляже впевнено й надійно.

 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Натуральні барвники взимку: Як уміють фарбувати гілочки дерев. Вишня Аморель напровесні.

Вишня Аморель напровесні.

 

Гілочки вишні

Якось фарбувати гілочками вишні всім учасникам Школи писанкарства “Ряст” (це моя онлайн-школа, яка діє з 2015 року у фейсбуку і де всі бажаючі діляться досвідом фарбування натуральним, приєднуйтеся) порадила мисткиня з Чернігова Ольга Краснопольська, світла пам'ять її імені. І тоді в пані Ольги отримався ніжний, як той туман, рожевий відтінок. У мене ж відтінок був жовтувато-кремовий.

Пізніше стало зрозуміло, чому: я фарбувала з галуном, а пані Ольга — без. Але це ще не все: барва від вишневих гілочок геть не така, як всі не лише через відтінок, вона ще й мерехтить, мов та сіль у підземеллі. І мерехтять ті барви, що взаємодіють із нею. Неймовірно!

 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Писанкарські знахідки майстрині Ірини. Михалевич. Натуральні барвники взимку: Як уміють фарбувати гілочки дерев. Гілочки вишні дарують ніжні й мерехтливі барви.

Гілочки вишні дарують ніжні й мерехтливі барви.

 


Гілочки яблуні

То що там з дикою яблунею? Чим її вийде замінити?

1899 року побачив світ унікальний альбом “Южно-руський орнамент” Пелагеї Литвинової-Бартош у другому виданні.
Пелагея Яківна жила певний час у селі Землянка (сучасна Сумщина), там вона і збирала (проте не єдино там) взори писанок, вишивки, килимів і ще багато всього, а також записувала чимало зі звичаїв українських. Такого особливого матеріалу Ви не прочитаєте ні в каталозі Кульжинського, ні деінде.

Про "писання писанок" етнограф записала відомості в селі Землянка від старенької козачки-удови Гайки Іванівни Парнючки. Там сказано докладно і про галун, і про фарбування гілочками яблуні з саду.

Рецепт Пелагея Литвинова-Бартош записала такий:

"Вивівши взори або, заліпивши фони, котрі повинні лишитися білими, яйце кладуть спершу в жовтило, тобто вичахлу жовту барву, до якої підсипають трішки галуну; в барвнику дають яйцям полежати кілька годин”.

*переклад рецепту мій


Добре, що мені не треба шукати дику яблуню, фарбувати виходить і молодими гілочками солодкої яблуні з саду. Гілочки фарбують стійко в жовтавий відтінок, писанка набуває барви вже за перші 10 хвилин.

 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Натуральні барвники взимку: Як уміють фарбувати гілочки дерев. Так фарбують біле куряче яйце гілочки солодкої яблуні.

Так фарбують біле куряче яйце гілочки солодкої яблуні.

 


Гілочки бузини чорної

Бузина 16 лютого 2024 року вже мала на своїх порожнистих гілочках напіврозкриті бруньки. Коли я побачила цю сірчану блідаво-жовту барву, то, звичайно ж, замилувалася і зрозуміла — бузина, то дуже сильна барвна рослина. Що?! Де ж сильна, раз барва бліда? Сильна, сильна! Бо свіжий цвіт бузини фарбує писанку в сліпучо-жовтий колір, напрочуд яскравий, свіже листя теж фарбує в жовті відтінки, а свіжі та морожені плоди бузини вміють фарбувати в зелений, синій, вишневий, бурий і навіть чорний кольори.

 


Гілочки глоду

Про барвну силу глоду я довідалася від писанкарки Галини Тудай. Плоди на цьому запашному кущі достигають у вересні і вміють фарбувати біле куряче яйце в густий темно-зелений колір. Жодна інша рослина так не вміє. А гілочки (в лютому) фарбують в ніжно-рожевий відтінок.

 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Натуральні барвники взимку: Як уміють фарбувати гілочки дерев. Особливий відтінок подарують гілочки глоду.

Особливий відтінок подарують гілочки глоду.

 


Гілочки черемхи пізньої

Не плутаймо черемху пізню (американську рослину) з нашою рідною черемхою звичайною. В межах Олександрії мені поки не вдалося побачити черемху звичайну, яка родить солодкі плоди, зате в парках висадили гірку черемху пізню. От її тонкими гілочками я й спробувала пофарбувати одну писанку.
Фарбують вони в цікавий рожевуватий відтінок.

 


Гілочки верби плакучої

В лютому вже показують свої зелені хвостики майбутні листки на вербі. Я наламала прутиків з верби плакучої і невдовзі мала жовту писанку.

З вербою працюю не вперше. Коли гілочки ще голі, із закритими бруньками, отримую світло-бурий відтінок. Це так дивовижно: жовті вербові галузки дарують світло-коричневий відтінок, одразу на біле яйце. Вербові гілочки, на яких уже є листя та сережки біле яйце фарбують в яскраво-жовтий колір. Якось фарбувала для порівняння і гілочками верби білої, фарбують значно стриманіше.


Отже, фарбування гілочками — це відтінки, ніжні, як сама весна.

Але про тривалість фарбування ми не можемо не згадати, тому подаю ось цей список:

бузина — 4 години,
яблуня — 1 година (але можна зупинитися і після 10 хвилин),
верба — 5 годин (це у випадку з голими гілочками), або ж 10 хвилин (це коли фарбувати у квітні),
глід — 1,5 години,
черемха — 2 години,
вишня — 2 години.


До всіх відварів я додавала алюмокалієвий галун, як завжди.

Іти по барви до рослин напровесні, коли природа радіє близькій весні тихою малопомітною радістю, особливо щемко і цілющо.

Рослини дивують жагою до зростання, надихають ніжними барвами і не дають забути найважливішого — усі ми народжені для життя. Щиро бажаю Вам вічної весни у серці.

 

Дякую, що читали. Якщо є бажання побачити, як гілочки степових дерев і кущів вміють фарбувати писанку запрошую до себе на канал:

 

 

На відео: про фарбування гілочками.

 

Дякую за підтримку, перегляди та вподобайки.

До зустрічі!

Матеріали люб'язно надіслано майстринею спеціально для читачів "Малої Сторінки".

Світлини – авторські.  

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще — майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших — про використання натуральних барвників.

 


Останні коментарі до сторінки
«Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про натуральні барвники взимку: «Як уміють фарбувати гілочки дерев»»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми