Майстер-клас відомої майстрині-писанкарки Ірини Михалевич про умовні лінії поділу на писанці (як побачити приховане?)


Ірина Михалевич

УМОВНІ ЛІНІЇ ПОДІЛУ НА ПИСАНЦІ. ЯК ПОБАЧИТИ ПРИХОВАНЕ?

 

Пишемо писанки за зразками з колекції Володимира Ястребова. Пригадуємо астрономічні закони. 
Є писанки, в які вкладають багато праці, насичений орнамент забира чимало сил, зате потім готова робота дивує і притягує погляд лабіринтом ліній. А є писанки, які писати приємно, вони не відбирають сили, а навпаки – наснажують. До таких належить писанка «Зірочки». До колекції Володимира Ястребова вона потрапила з села Катеринівки, Ананьївського повіту (ймовірно, тепер це село входить до Одеської області). 

Орнамент зіткано з шести однакових восьмипроменевих рож, розташованих на рівній відстані одна від одної. Як же досягти такої точності? Допоміжних ліній немає. Тим часом придивімося до писанки уважніше: чотири «зірки» розмістилися по пояску, ще дві – на маківках. Отже, орнамент побудовано за хрестовою основою, де є три лінії поділу, але вони невидимі, як і годиться у зірок, що рухаються у просторі небаченими шляхами. Промені «зірок» трохи заокруглені, то жовті, то червоні почергово, ніби проступають з темряви нічного неба. Спробуємо їх написати.

 

Умовні лінії на писанці. Як побачити приховане. Майстер-клас відомої майстрині-писанкарки Ірини Михалевич.

 

Отже, центри чотирьох рож знаходяться на пояску на однаковій відстані одна від одної. Користуючись уявними поздовжніми лініями, вивіряємо центр для кожної рожі, ставимо чотири крапки. З кожної крапки виводимо невеликого павука і пишемо по вісім променів. Ще дві рожі знаходяться на маківках. Отут уже простіше, дуже вивіряти не треба. Коли всі «зірки» будуть написані, переходимо до фарбування.
Писанку, що на фото нижче, зафарбовано ромашковим відваром (жовті промені), барвником з цезальпінії (червоні промені) і бузиновим відваром з ягід (чорне тло). Усі три барвники діятимуть швидко і якісно, якщо користуватися ними, допоки вони свіжі. 

 

Умовні лінії на писанці. Як побачити приховане. Майстер-клас відомої майстрині-писанкарки Ірини Михалевич.

 

Матеріал взято з персонального блогу автора

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

писанки на Великдень
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще - майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших - про використання натуральних барвників. 

Останні коментарі до сторінки
«Майстер-клас відомої майстрині-писанкарки Ірини Михалевич про умовні лінії поділу на писанці (як побачити приховане?)»:
інна михайлів , 2017-09-29 12:56:44, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 1     + Додати коментар
Топ-теми