Відома писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники. Неочікуваний колір. Як фарбує писанки яскраво-червоний мак?


Відома майстриня-писанкарка Ірина Михалевич - про натуральні барвники. Неочікуваний колір. Як фарбує писанки яскраво-червоний мак

 

 

Ірина Михалевич

Неочікуваний колір. Як фарбує писанки яскраво-червоний мак? 

Лише квіти живуть по-справжньому,  бо вони живуть так, ніби розуміють краще від людей швидкоплинність життя. Ця фраза з фільму “Зламані квіти” якнайкраще пасує макам. 

Квіти дикого маку неймовірно красиві - яка легкість, тендітність, ніжність!
Дикий мак росте розсіяно по всій території України на полях, межах і засмічених місцях, уздовж доріг, кам'янистих схилах. 

Пишуть, що ця крихка красива квітка — досить відомий бур'ян. Зацвітає дикий мак на порозі літа. Вік його квітів недовгий, через два дні пелюстки облітають. 

Цікаво, що з них варять смачне варення, хоча червоний польовий мак і вважається отруйним. Але це не зовсім так. Слабкі отруйні речовини містить свіжа рослина, дія отрути припиняється після сушіння, а також після варіння рослини.

Коли покласти яскраві червоні пелюстки під прес, вони втратять колір і стануть прозорими. Про це розповідає майстриня ошібани Тетяна Бердник.

А якщо пелюстки зварити і приготувати з них барвник, то він фарбуватиме білу шкаралупу яйця у сірий відтінок. Така це дивовижна квітка: яскрава червона барва живе в її пелюстках доти, доки до них не торкнеться рука людини. 

 

Відома майстриня-писанкарка Ірина Михалевич - про натуральні барвники. Неочікуваний колір. Як фарбує писанки яскраво-червоний мак

Стаття люб'язно надіслана майстринею спеціально для читачів "Малої Сторінки". 

 

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще - майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших - про використання натуральних барвників. 

Останні коментарі до сторінки
«Відома писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники. Неочікуваний колір. Як фарбує писанки яскраво-червоний мак? »:
Людмила , 2019-06-05 11:06:30, #
Ірина , 2019-06-05 17:17:15, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 2     + Додати коментар
Топ-теми