Ірина Михалевич. "Непримітна краса крихітних квітів"


 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дивовижі про рослини – різноманітні цікавинки, оповідки та дослідження. Непримітна краса крихітних квітів. Розхідник.

 Розхідник.

 

 

Ірина Михалевич

НЕПРИМІТНА КРАСА КРИХІТНИХ КВІТІВ

Навесні квітують чудові рослини – нарциси, тюльпани, мускарі, півники, півонії та багато інших. Милують око розкішні крупні пелюстки їхніх квітів. Та красиво буває не тільки в квітнику. Дикі рослини також квітують, але ми не помічаємо їхньої краси, адже бур'янці ростуть десь там унизу під ногами, та й квіти у них маленькі, ледве помітні. Справді, крихітні рослини, що цвітуть у травні в парках, при дорозі, біля річки не надто привертають до себе увагу. Квіти у них дуже дрібні, сягають 2-4 мм в діаметрі. Це – розхідник (Glechoma hederacea), глуха кропива пурпурова (Lamium purpureum), грицики звичайні (Capsella bursa-pastoris). А є ще менші за розміром. Щоб їх роздивитися, треба низенько нахилитися, а то й стати на коліна.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дивовижі про рослини – різноманітні цікавинки, оповідки та дослідження. Непримітна краса крихітних квітів. Грабельки звичайні.

Грабельки звичайні.

 

Ось біля річки кучерявиться крихітне листя, а між ним — дрібні лілові квіти. Це грабельки звичайні(Erodium cicutarium), інша назва – журавлині носики, буськи, однорічна трав'яниста рослина родини геранієвих. Вусик на кінчику насінини під дією вологи може скручуватися у спіраль, щоб загвинчувати насінину в землю. Квіти грабельок розкриваються вранці, а після обіду вже опадають. 

Крихітними білими квітами цвітуть різушка Таля (Arabidopsis thaliana (L) Heynh.), підмаренник чіпкий (Galium aparine), зірочник середній (званий ще мокрець, Stellaria media (L.) Vill.), спориш звичайний (Polygonum aviculare). Блакитно-синіми та синьо-фіолетовими квітами цвітуть вероніка, зокрема вероніка весняна (Veronica verna), гостриця лежача (Asperugo procumbens). Усі ці рослини квітнуть у травні і навіть потім, усеньке літо.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дивовижі про рослини – різноманітні цікавинки, оповідки та дослідження. Непримітна краса крихітних квітів. Гостриця лежача.

Гостриця лежача.

 

У деяких статтях зазначено, що підмаренник чіпкий містить червоний барвник, а жовтозілля звичайне — темно-зелений.

Цікаво, що зірочник середній за літо дає 2...3 покоління, тобто рослина встигає пройти весь цикл розвитку, дати насіння, а з насінини проростає і зацвіта нова рослина, і так може повторюватися за літо не раз. Цвіте з квітня і аж по вересень. Наукова назва роду походить від латинського слова stella, що в перекладі означає “зірка”. Білі квіти рослини справді схожі на маленькі зірочки. 

Максимальна плодючість зірочника середнього – 25 000 насінин, що зберігають життєздатність до 30 років. Недозріле і свіже дозріле насіння особливо високу схожість має в посушливі роки. Росте на полях і пасовищах, в садах і городах, у великій кількості на зволожених землях. Тому й називають цю рослину ще мокравник, мокринець, мокриця. Зірочник — рослина-ефемер: вона живе лише три-чотири тижні. Але насіння зірочника, падаючи на землю, незабаром проростає, і з'являються нові рослинки. Крім того, гілочки зірочника, торкаючись землі, пускають корінці. Зірочник, навіть розірваний на частини, продовжує жити. Кожен шматочок дає корінці і виростає в цілу рослину. Є ще один цікавий факт. Після дощу зірочник середній стає немов кришталевим. Стебла цієї рослини вкриті волосинками і вони затримують воду. Вода блищить на сонці і тоді здається, що рослинка — з кришталю.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дивовижі про рослини – різноманітні цікавинки, оповідки та дослідження. Непримітна краса крихітних квітів. Зірочник середній.

Зірочник середній.

 

Краса зовсім поруч, варто тільки придивитися. Отож роззираємося довкола і насолоджуємося розмаїттям весни.

Стаття люб'язно надіслана майстринею спеціально для читачів "Малої Сторінки". 

Світлини – авторські.

За ідентифікацію рослин авторка дякує Ігорю Козицькому.​

 

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще - майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших - про використання натуральних барвників. 

Останні коментарі до сторінки
«Ірина Михалевич. "Непримітна краса крихітних квітів"»:
Ірина , 2021-05-18 16:53:28, #
Каринка , 2021-05-19 13:08:00, #
Софія , 2021-05-19 17:08:41, #
мася , 2021-05-20 15:16:51, #
Кіріл , 2021-05-21 21:28:39, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 6     + Додати коментар
Топ-теми