Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич: «Зозуля» — есей циклу «Думки про писанку»


 

Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич: Зозуля — есей циклу Думки про писанку. Птахи. Писанки. Я досліджую світ. Рожа - символ, що промовляє про гармонію всесвіту.

Рожа — символ, що промовляє про гармонію всесвіту.

 

Вітаю Вас, друзі!
Зима над нами широко розкинула крила. Сподіваймося, під ними нам буде затишно.
Образи птахів на українських вишиваних рушниках особливо щемкі, образ птаха в нашому світогляді посідає чільне місце, він таїть в собі стільки важливого, бо промовляє про родину, Батьківщину, свободу, вічну весну...

Усі сАди та і облітала.
Хто така? Зозуля, зозулЕчка.

Зозулю прийнято зображати на писанках, рівно як і півників, качок, голубів, сорок.
Як бачимо птаха, серце зачинає битися частіше, наче прагне вискочити з грудей і слідом за птахом пурхнути у далеч, кудись високо-високо, де тепло і ясно.

Коли дають визначення, що таке писанка, то неодмінно зазначають — це розписанепташине яйце. Крокодилячі яйця не розписують. Не трапляється крокодилам у небі літати і серце в них не таке гаряче як у птахів.

Очі у зозуль бувають бурі, червоні, жовті, горіхові або коричневі. "Ку-ку” вміє казати
тільки самець, самичка подає інший голос: клі-клі-клі; тюку-тюку.

Усі сАди та і облітала.
А в одному та і не бувала.

Хіба ці рядки не про круглу весну?

 

☘️☘️☘️Якось я за своїм звичаєм обирала яйця в супермаркеті. Не зразу кладу до пакета, кожне оглядаю. Бува, хтось таки не стримується і питає: що Ви там таке хочете побачити?

Дивлюся, щоб круглі були.

Ха, Ви таке чули?! Круглі! Круглих яєць в природі не буває!

Мені варто було сказати округлі, подібні до краплини. Часом відтінки значень, котрийсь один звук важать більше ніж того сподівався. У мовленні ми часто послуговуємося експресивно забарвленою лексикою. А такі звертання, як зозулько, голубко, ластівочко, то й до поетизмів мовознавці відносять.

Зозуля звичайна поїдає волохату гусінь, чим приносить лісам неоціненну допомогу.
Але ж і підкидає яйця в чужі гнізда. Яйця зозулі звичайної на наших теренах можна знайти в гніздах очеретянок, вільшанок, трясогузок білих, горихвісток, солов’їв, сорокопудів, кропив’янок, мухоловок, дятлів, куликів, сорок, ворон і багатьох інших птахів.

Як таке можливо? Зозулі-самки утворюють так звані раси: вони несуть яйця, які дуже часто, хоч і не завжди, за забарвленням і навіть розмірами схожі на яйця виду-хазяїна.

Про такі цікаві факти можна прочитати у книзі “Крила над водою” (автори — Банік М., Землянських І.)

Каліфорнійська земляна зозуля літає погано і рідко, зате добре бігає, розвиваючи швидкість до 42 км на годину. Більшу частину життя вона проводить по-курячому, на землі. І яйця нікому не підкидає.

Висиджує яйця сама й африканська жовтодзьоба зозуля — зелена малкога. Окрім масивного жовтого дзьоба, птаха привертає до себе увагу спостерігача гарним сіро-зеленим пір’ям. Більшу частину життя проводить серед чагарників, де пересувається стрибками.
Зображення з цим птахом — цього сайту: https://ebird.org/

 

 

Африканська жовтодзьоба зозуля — зелена малкога.

Африканська жовтодзьоба зозуля — зелена малкога.

 

 

☘️Ab Ovo. Від яйця.
Тобто від самого початку. Колись у римлян обід починався з яєць, а закінчувався фруктами. Та цей вислів не так про обід, як про Єлену Прекрасну і Троянську війну.

За цим латинським висловом стоїть бажання з’ясувати причинно-наслідковий зв’язок.

У кожного наслідку є своя причина.

У житті не буває випадковостей. Спершу люди переконалися у цьому, вдивляючись у глибини макрокосму, а пізніше — пізнаючи таємниці мікросвітів. Однак солодкава думка "а, може, це випадково" і досі влітає в голови людей. Це тому, що ми схильні дивитися на світ крізь щілину, а не з висоти пташиного крила. Зовсім як зозуля Коельо (мешканка Китаю, Індії, Австралії). Птаха ховається в кронах високих дерев і не прагне широкого неба. Яйця в коельо рожево-помаранчеві, вкриті рисками і крапками червоного кольору.

Сучасні науковці дедалі наполегливіше звужують науковий пошук до методів емпіричного пізнання. Якось англійський філософ Джон Локк цілком поважно запитав: яка користь від поезії? Щоб про цю користь дізнатися, кажуть, йому бракувало терпіння.

 

 

Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич: Зозуля — есей циклу Думки про писанку. Птахи. Писанки. Я досліджую світ. Ab Ovo - з яйця у прадавніх міфах постає цілий світ.

Ab Ovo - з яйця у прадавніх міфах постає цілий світ.

 

Про терплячість ми ще обов’язково з Вами поговоримо.

Тим часом дякую за золото спілкування і за Ваше терпіння та колосальну підтримку!

Матеріали люб'язно надіслані майстринею спеціально для читачів "Малої Сторінки".

Світлини – авторські.

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич


Останні коментарі до сторінки
«Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич: «Зозуля» — есей циклу «Думки про писанку»»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми