Твори Тараса Шевченка


 

На відео: лекція Петра Кралюка "Непрочитаний Шевченко" (Острозька академія).

 

 

Життєвий шлях Шевченка неможливо оминути, розповідаючи про історію української культури. Людське горе малий Тарас встиг пізнати з раннього дитинства. Восьми років він втратив матір. Батько встиг одружитися з удовою з дітьми і через два роки помер, залишивши своїх дітей сиротами з мачухою, яка віддала Тараса в пастушки — так з десяти літ починається Шевченкова самостійність.
Мабуть, він був поганим пастушком, адже його більше цікавив навколишній світ та книжки, які він навчився читати. Довелося віддати його в науку, що тоді була більше схожа на наймитування у напівписьменних дячків. Але була в малому хлопцеві якась внутрішня сила, що гнала його до світу знань і культури. Тарас вчився читати, «списував Сковороду» в свої зошити та допомагав сільським богомазам писати ікони. Один із іконописців, побачивши в Тарасові талант, послав його до пана за дозволом на навчання живопису. Тарас пішов до управителя, який разом з двірнею відправив хлопця у Вільнюс, де тоді жив його хазяїн Енґельґардт. Можна сказати, тоді й почався його шлях як митця.


У фрагменті біографії, наведеному вище, використано розповідь про історію життя Шевченка, викладену в книзі
"Нарис історії культури України" (Мирослав Попович, 1998).

 

 

 

 

Абетковий покажчик творів Тараса Шевченка, розміщених на "Малій Сторінці":

Посилання на твори Тараса Шевченка за абеткою

Щоб швидко знайти на нашому сайті твір Тараса Григоровича Шевченка, скористайтесь абетковим покажчиком, де посилання на вірші та поеми Кобзаря розміщені у порядку "від А до Я".

 


 

 

 

"Малий Кобзар" Тараса Шевченка складається з відомих віршів та уривків з поем Кобзаря, які знайомлять юних читачів із Шевченковим словом.

Малий Кобзар Шевченка для дітей (1911 рік)

Малий Кобзар 1911, обкладинкаУ збірці "Малий Кобзар" Тараса Шевченка читайте вірші: "Був собі дід та баба", "В неволі тяжко", "Вечір", "Давно те діялось! Ще в школі", "До Основ’яненка", "Доля", "Думи мої, думи мої!", "Зa сонцем хмаронька пливе", "Заповіт", "Заросли шляхи тернами", "Зацвіла в долині червона калина", "І золотої й дорогої", "І небо невмите, і заспані хвилі", "Іван Підкова", "Ішов кобзарь до Київа", "Маркові Вовчкові", "Мені однаково, чи буду", "Мені тринадцятий минало", "Ми в-купочці колись росли", "Ми восени таки похожі", "Н.Маркевичу", "На Великдень, на соломі", "Над Дніпровою сагою",  "Не до-дому в-ночі йдучи", "Не молилася за мене", "Ой, умер старий батько", "Ой, я одна", "Перебендя", "Питала зозулі", "Реве та стогне Дніпр широкий", "Світає, край неба палає", "Село", "Сестрі", "Сон", "Тече вода з-під явора", "Тополя", "Три шляхи", "Тяжко-важко в світі жити", "У нашім раї, на землі", "Учітеся, брати мої!", "Човен". 


 

За наступним посиланням - велика добірка поезій Кобзаря для дітей:

Вірші для дітей, з творчості Тараса Шевченка

вірші ШевченкаЛюбов'ю і турботою про дітей, які є майбутнім народу, наповнена остання книжка Шевченка - його "Буквар". Та навіть у „дорослому” Шевченковому „Кобзарі” є твори, які цікаві дітям  - про чарівну українську природу, про лицарів-козаків, про видатне минуле України. Є також і жартівливі вірші. Славний український дух, завдяки Кобзаревому слову, прищепиться і наступним поколінням.

Поеми Тараса Шевченка"Єретик", "Кавказ", "Марія", "Наймичка", "Катерина", "Гайдамаки", "Сон", "Гамалія", "Невольник", "Княжна", "Іван Підкова" - поеми Тараса Григоровича Шевченка.

 

 

 

 

 

 

Ще цікаво:

Пісенна Шевченкіана, поезії Тараса Шевченка у музичних творах, вірші Тараса Шевченка перекладені на музику, відео
Відомо, що на поезії з «Кобзаря» Тараса Шевченка створено понад 250 творів різних музичних форм, авторами яких є понад 120 композиторів. Українські композитори почали перекладати на музику тексти Тараса Шевченка ще за його життя. Одним із перших був С. Паливода-Карпенко, який створив оперу «Катерина»(1858). Пізніше Аркас Микола Миколайович (старший) створив однойменну оперу «Катерина», яка стала більш відомою. Микола Лисенко створив 92 твори на поезії Т.Шевченка. Сучасні митці переспівують Шевченка і популяризують його твори серед школярів та молоді. Пропонуємо до  вашої уваги кілька пісень на слова Великого Кобзаря у виконанні відомих українських виконавців.

 

Читайте також цікаві матеріали про Тараса Шевченка:

Тарас Шевченко
У поезії українських митців образ Тараса Шевченка є символом української державності, української нації, національної єдності українців, символом поступу до внутрішньої свободи, чесності, правди, самовираження, символом, що надихає жити, боротися, кохати - як вічна святиня, як уособлення найвищого розуму і непізнаного духу, як невмируща душа і  пам'ять української нації... Читайте поезії про Тараса Шевченка від Марії Пригари, Володимира Підпалого, Ліни Костенко, Леоніда Кисельова, Уляни Кравченко, Лесі Храпливої-Щур, Андрія Малишка, Костянтини Малицької, Василя Голобородька, Дмитра Луценка, Михайла Ткача, Юрія Рибчинського, Івана Огієнка, Івана Коваленка, Лесі Українки, Любові Пшеничної, Богдана Столярчука, Миколи Тимчака, Сергія Рачинця, Вікторії Климентовської, Грицька Чубая, Олександра Богачука, Лідії Рибенко, Любові Пшеничної, Лозенка Г., Михайла Чигирина, Максима Рильського, Олександра Олеся, Богдана Лепкого, Володимира Самійленка, Анатолія Камінчука, Марії Чепурної, Марії Хоросницької, Дмитра Білоуса.
 

Усе про Тараса Шевченка

Тарас ШевченкоВ цьому розділі пропонуємо публікації, які дотичні до особистості Тараса Григоровича Шевченка.

Малюнок Тараса Шевченка. Папір, італійський олівець. 1830"Така, як ти, колись лілея
На Іордані процвіла,
І воплотила, пронесла
Святеє слово над землею.
Якби то й ти, дністровий цвіте...
Ні, ні! Крий Боже! Розіпнуть.
В Сибір в кайданах поведуть.
І ти, мій цвіте неукритий...
Не вимовлю..."

(Тарас Шевченко)

 

Taras Shevchenko. In the Graveyard. Detail. India ink and bister. 1856-1857"Во дні фельдфебеля-царя
Капрал Гаврилович Безрукий
Та унтер п’яний Долгорукий
Украйну правили. Добра
Таки чимало натворили,
Чимало люду оголили
Оці сатрапи-ундіра."

(Тарас Шевченка)

Т.Г.Шевченко. Тополя. Кольоровий папір, італійський олівець. 1839–1840. С.-Петербург"Не нарікаю я на Бога,
Не нарікаю ні на кóго.
Я сам себе, дурний, дурю,
Та ще й співаючи. Орю
Свій переліг — убогу ниву!
Та сію слово. Добрі жнива
Колись-то будуть. І дурю!
Себе-таки, себе самóго,
А більше, бачиться, нікóго?"

                                          (Тарас Шевченко)

Поеми Тараса Шевченка"Єретик", "Кавказ", "Марія", "Наймичка", "Катерина", "Гайдамаки", "Сон", "Гамалія", "Невольник", "Княжна", "Іван Підкова" - поеми Тараса Григоровича Шевченка.

"Мій Боже милий, як-то мало
Святих людей на світі стало.
Один на другого кують
Кайдани в серці. А словами,
Медоточивими устами
Цілуються і часу ждуть..."

(Тарас Шевченко)

"У всякого своє лихо,
І в мене не тихо,
Хоч не своє, позичене,
А все-таки лихо..."

(Тарас Шевченко)

"Три душі", "Три ворони", "Три лірники" - три розділи містерії "Великий льох" Тараса Шевченка. Це - твір Великого Кобзаря історичного та філософського спрямування, в якому автор розкриває свої погляди та концепцію історичного минулого України. Містерію присвячено подіям об’єднання з Московією та наслідкам цього акту.

Тарас Шевченко. І мертвим, і живим, ненародженим."І смеркає, і світає,
День божий минає,
І знову люд потомлений
І все спочиває..."

(Тарас Шевченко)

 

 

 

"І день не день, і йде не йде,
А літа стрілою
Пролітають, забирають
Все добре з собою..."

(Тарас Шевченко)

"Блаженний муж на лукаву
Не вступає раду,
І не стане на путь злого,
І з лютим не сяде..."

(Тарас Шевченко)

"Радуйся, ниво неполитая!
Радуйся, земле, не повитая
Квітчастим злаком! Розпустись,
Рожевим крином процвіти!"

(Тарас Шевченко)

"Чигрине, Чигрине,
Все на світі гине,
І святая твоя слава,
Як пилина, лине.."

(Тарас Шевченко)

"Сонце гріє, вітер віє
З поля на долину,
Над водою гне з вербою
Червону калину..."

(Тарас Шевченко)

"«За що мене, як росла я,
Люде не любили?
За що мене, як виросла,
Молодую вбили?
За що вони тепер мене
В палатах вітають,
Царівною називають,
Очей не спускають
З мого цвіту? Дивуються,
Не знають, де діти!.."

                                           (Тарас Шевченко)

"Реве та стогне Дніпр широкий,
Сердитий вітер завива,
Додолу верби гне високі,
Горами хвилю підійма.
І блідний місяць на ту пору
Із хмари де-де виглядав,
Неначе човен в синім морі
То виринав, то потопав.
Ще треті півні не співали,
Ніхто нігде не гомонів,
Сичі в гаю перекликались,
Та ясен раз у раз скрипів."  

(Тарас Шевченко)

 

Фотографія Тараса Шевченка (1858-1859)Поезії Тараса Шевченка читають: Ніна Матвієнко, Анатолій Паламаренко, Микола Вінграновський, Богдан Ступка.

сепіїДо сепії Шевченко звертався дуже часто, особливо в період заслання у Казахстані, і створив чудові зразки своєрідного монохромного живопису, віртуозно використовуючи прозорість фарби, найтонші градації коричневого кольору.

 

ілюстраціїТарас Шевченко як художник займає одне з найпочесніших місць в українському образотворчому мистецтві. Він прекрасно володів всіма відомими тоді засобами графічного зображення...

Шевченко, вірші

Перебуваючи в Орській фортеці (1847), Тарас Шевченко створив 13 віршів, які потім об'єднав у цикл «В казематі». Це: "Згадайте, братія моя...", "Ой одна я, одна", "За байраком байрак", "Мені однаково, чи буду", "«Не кидай матері», — казали...", "Чого ти ходиш на могилу?", "Ой три шляхи широкії", "Н. Костомарову", "Садок вишневий коло хати", "Рано-вранці новобранці","В неволі тяжко, хоча й волі", "Косар" ("Понад полем іде"), "Чи ми ще зійдемося знову?".

Шевченко, вірші, Хустина"Чи то на те Божа воля?
Чи такая її доля?
Росла в наймах, виростала,
З сиротою покохалась.
Неборак, як голуб, з нею,
З безталанною своєю,
Од зіроньки до зіроньки
Сидять собі у вдівоньки.
Сидять собі, розмовляють,
Пречистої дожидають.
Дождалися..." (Тарас Шевченко)

Тарас Шевченко. А. О. Козачковському. Вірш. Художник І. Їжаковський"Давно те діялось. Ще в школі,
Таки в учителя-дяка,
Гарненько вкраду п’ятака —
Бо я було трохи не голе,
Таке убоге — та й куплю
Паперу аркуш. І зроблю
Маленьку книжечку. Хрестами
І везерунками з квітками
Кругом листочки обведу.
Та й списую Сковороду..." (Тарас Шевченко)

Шевченко, вірші, мені здіється

"Мені здається, я не знаю,
А люде справді не вмирають,
А перелізе ще живе
В свиню абощо, та й живе,
Купається собі в калюжі,
Мов перш купалося в гріхах.
І справді так. Мені байдуже
За простих сірих сіромах,
Вони і Господом забуті..." 

(Тарас Шевченко)

Шевченко, вірші. Художник Олег Шупляк

"І золотої й дорогої
Мені, щоб знали ви, не жаль
Моєї долі молодої;
А іноді така печаль
Оступить душу, аж заплачу.
А ще до того, як побачу
Малого хлопчика в селі..."
(Тарас Шевченко)

вірші з букваря Шевченка 1961 року"Дума про пирятинського поповича Олексія" опублікована Тарасом Шевченком в "Букварі південноруському" 1861 року видання. Це одна з найскладніших за генезою та подальшою еволюцією і належить до найдавніших українських та  найяскравіших дум з моралістичного циклу. А її сюжет походить з билинного епосу і водночас є втіленням козацького світогляду XVI – XVII сторіччя.


Останні коментарі до сторінки
«Твори Тараса Шевченка»:
Артем , 2017-11-21 10:54:27, #
Марія , 2018-02-17 16:19:16, #
Вика , 2018-09-25 18:09:23, #
Богана , 2020-02-07 13:43:05, #
Настя , 2020-08-23 23:49:57, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 14     + Додати коментар
Топ-теми