Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про натуральні барвники серпня. «Як фарбувати писанку гірчаками».


 

На відео: Ірина Михалевич. Школа писанкарства "Ряст". Барвники серпня. Фарбуємо писанку цвітом гірчака.

 

 

Ірина Михалевич

ЯК ФАРБУВАТИ ПИСАНКУ ГІРЧАКАМИ

Вітаю Вас, дорогі і близькі моєму серцю друзі.

Наприкінці літа й на порозі осені квітує чимало рослин! І не тільки по квітниках. 

У цій розповіді йтиметься про одну дикорослу траву, що квітує ввесь серпень і ввесь вересень. 

Її цвіт, можливо, не завжди вдається помітити. Квітує вона блідо-рожевими дрібними колосками (якщо точніше — суцвіттями) та й пора її цвітіння припадає на кінець літа-початок осені. А о такій порі ми якось не очікуємо побачити дикорослу рослину, що тільки-но починає квітувати.

Гірчак перцевий ще називають водяним перцем. А це тому, що його листя має гострий смак перцю, його вживають в якості приправи до різних страв. І росте він часто біля води.

В Олександрії його багато росте біля Інгульця.

Гірча́к перце́вий (Persicaria hydropiper (L.) — однорічна трав'яниста рослина з родини гречкових. 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки Ірини Михалевич. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники в усі пори року. Барвники серпня. Фарбуємо писанку цвітом гірчака. Гірчак перцевий

Гірчак перцевий.

 

У народній медицині цю рослину здавна використовують як засіб, що очищає рани і руйнує пухлини, тамує біль. Його рекомендують при хворобах шкіри, жіночих проблемах, як кровоспинне.

Вся рослина дає жовту барву (якщо до відвару додати солі алюмінію).

Є й інші види гірчаків і вони теж вміють фарбувати. Гірчак почечуйний (Polygonum persicaria L.) у науковій і народній медицині використовують як кровоспинний і сечогінний засіб. Свіжу траву прикладають до потилиці при головних болях. 

Корені дають жовту фарбу. 

Добре відомий нам спориш це теж гірчак. Його видова назва — пташиний (Polygonum aviculare L.). І він квітує в серпні, й квітуватиме аж до пізньої осені. Спориш теж вміє фарбувати в жовтаву барву.

Найсильнішим барвником є гірчак зміїний (Persicaria bistorta L.). Це теж цінна лікарська рослина. Завдяки високому вмісту танідів (до 25%) вважається гарним дубителем, причому ним завше фарбували шкіру в стійкий червонувато-жовтий колір. Гарно було б перевірити його дію і на писанках.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки Ірини Михалевич. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники в усі пори року. Барвники серпня. Фарбуємо писанку цвітом гірчака. Барвники на писанці — гірчак, череда, цезальпінія.

Барвники на писанці — гірчак, череда, цезальпінія.

 

Писанку, що на фото, у жовту барву я фарбувала травою (з цвітом) гірчака перцевого (Persicaria hydropiper (L.), в жовтогарячу — травою череди листяної (Bidens frondosa) з цвітом. Червоне тло подарував японський барвник sappan wood. Дуже вдячна пані Наталії Ковальовій за цей подарунок! Цей барвник за бажання можна замінити червоним сандалом або мареною красильною (корінням).

Писанку писано за традиційними взорами Поділля (книга Марини Верхової "Писанки Поділля"), але колористика моя.

Досліджуємо світ рослин в усі пори року. Адже рослини вміють дивувати і надихають на творчість.

Матеріали люб'язно надіслано майстринею спеціально для читачів "Малої Сторінки".

Світлини – авторські.  

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще — майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших — про використання натуральних барвників. 

Останні коментарі до сторінки
«Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич — про натуральні барвники серпня. «Як фарбувати писанку гірчаками».»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми