Незвичне, цікаве та оригінальне - яскраві сторони культури


 
 
 
 

Світ чекає на відкриття - пізнавальні мультфільми від телеканалу ПЛЮСПЛЮС (усі серії) та розмальовки Найвидатніші відкриття, які змінили світ, створювалися звичайними людьми - такими ж, як і всі інші, але здатними розгледіти надзвичайне у звичайному, - людьми, які завдяки допитливому розуму і схильності робити висновки, стали винахідниками. Проект "Світ чекає на відкриття" - це навчально-розважальні мультфільми, які надихають дітей розкривати свої таланти та з цікавістю спостерігати за навколишнім світом, адже навіть з маленької звичайної дрібнички можна зробити дивовижне відкриття.

 

Великодні листівки з колекції Юрія Тютюшкіна

Старовинні листівки до Великодня. Великодні листівки з колекції Юрія Тютюшкіна. Христос Воскресе

Відомий кропивницький колекціонер Юрій Тютюшкін зібрав понад 200 великодніх вітальних послань початку ХХ століття. У кропивничанина є чимало листівок, які датовано початком ХХ століття. Вони розкладені за святами. З них понад двохсот — великодніх. У дореволюційні часи на наших теренах їх виготовляли утричі більше, ніж різдвяних. Великдень усе-таки мав більшу вагу, ніж Різдво. Більшість мальовничих мініатюр датовано першим десятиліттям  — на цей час припадає розквіт листівки. Їх виконували на високому поліграфічному рівні, якість багатьох  краща, ніж у сучасних альбомах. Автори експериментували із різними  матеріалами, застосовували різноманітні аплікації. Із написів і малюнків на листівках можна зробити висновок, що віддруковані вони за межами Російської імперії, напевне, в Німеччині.

 

 

Українські Великодні листівки. Старовинні українські листівки до Великодня. Христос воскрес. Олена Кульчицька.

Дивіться добірку українських великодніх листівок від Олени Кульчицької, Львівського видавництва "Русалка" та невідомих авторів і видавництва.

 

 

 

 Книжковий огляд

книжковий оглядУ цьому розділі пропонуємо огляди нових цікавих книжкових видань.

 

 

 

Українські мультиплікатори створюють серіал за "Кобзарем" Тараса Шевченка

Український мультфільм за Кобзарем Тараса ШевченкаНа одному з українських телеканалів скоро презентують український анімаційний серіал за "Кобзарем" Тараса Шевченка. Автори мульт-серіалу впевнені в тому, що сучасній людині треба подавати Шевченка по-новому. В основі першої серії анімаційного серіалу - містичний вірш "За Байраком байрак" в стилі зомбі-хоррора. Всього в серіалі має бути 12 серій.

 

Великий адронний колайдер - найбільший у світі  прискорювач елементарних частинок. Європейський центр ядерних досліджень (CERN). Женева (Швейцарія).Великий адронний колайдер закрили на два роки - прискорювач часток будуть оновлювати. Проте робота ЦЕРН не зупиняється. Задача полягає в тому, щоб обробити ті дані, які вже є. Навіть вченим рівня Краусса є роботи на багато років уперед. До ЦЕРНу не припиняється потік відвідувачів. Потрапити нелегко, слоти для візитів на сайті майже миттєво заповнюються. Слід відзначити роботу Малої Академії наук України, яка вже кілька років організовує візити вчителів фізики та талановитих школярів з України до ЦЕРНу. Українські школярі постійно виграють на міжнародних олімпіадах з фізики (і програмування, й інших), і наших фізиків цінують у світі.

 
 

Сергій Вакарін. Чи може технологія блокчейн зробити людей щасливими"Рік тому я написав, що 2017 - рік біткоіна, а 2018 буде роком блокчейну. Так і вийшло :) Зараз можна почути, що блокчейну разом з біткоіном прийшов кінець. Насправді, відбувається очищення від спекулятивних, одноденних проектів та учасників ринку, які прагнули надприбутків на хвилі ажіотажного попиту на криптовалюти.  А блокчейн, незважаючи на їх коливання, і надалі буде розвиватися, й важливо поширювати розуміння цієї технології. Минулого тижня я виступив співорганізатором зустрічі в Blockchain Hub Kyiv, на якій відбулася змістовна дискусія з викладачами та юними підприємцями з Start Now - Школи бізнесу і розвитку для підлітків, а також студентами, які виявили великий інтерес до теми..." (Сергій Вакарін)

 
 

Сергій Вакарін. Видатний фізик Лоуренс Краусс розповів у Києві про таємниці Всесвіту 23 листопада видатний фізик Лоуренс Краусс виступив в НТУУ КПІ та розповів про походження Всесвіту й нові горизонти космології, зокрема нещодавно відкриті гравітаційні хвилі. Лоуренс Краусс – один з перших, хто дав опис темної матерії та енергії (яку спочатку назвав «п’ята сутність») у сучасному розумінні. Мені випала нагода короткого спілкування з ученим.


Унікальний музей української культури в Кохтла-Ярве. Тетяна Івушкіна та Наталія Гвоздьова - засновники українського музею в Естонії.Діяльність Українського товариства історії та культури Рівненської області сконцентрована не тільки на Волинському регіоні та Україні. Вона сягає інших країн Європи, зокрема Естонії, де налагоджені тісні стосунки з українськими патріотами. Представляємо Вам Тетяну Івушкіну, членкиню Рівненського Товариства, яка створила в Естонії унікальний український музей.

Цікаве. Королівський монетний двір Канади. Монета-писанка. Канадські монети-писанки. Канадська художниця українського походження Енн К. Мораш. Традиційна українська писанкаУ Канаді вийшла в обіг нова кольорова позолочена монета у формі української писанки. Це вже третя "писанка" в колекції канадського монетного двору, але вперше вона позолочена. Монета викарбувана з 31,82 грамів чистого срібла з позолотою і має номінал в 20 канадських доларів. Її випуск почався 6 лютого, а загальний тираж складає 5 тисяч штук.

Книга рекордів Гіннеса: найвищий у світі замок з піску побудували у НімеччиніПіщаний замок висотою 16,68 метра побудували скульптори в західному німецькому місті Дуйсбург. Ця споруда потрапила до Книги рекордів Гіннеса.

Перші паперові книги, з енциклопедіїПерші паперові книги з'явилися в Європі у XIII столітті. Їх тривалий час писали від руки. Одну книгу виготовлялася 5 - 7 років, і коштувала вона дуже дорого. Довіряючи всі свої знання і досвід книгам, люди навчилися зберігати їх. Скарбницями книг називають бібліотеки. У перекладі з давньогрецької мови слово «бібліотека» означає приміщення, де зберігають книги («бібліо» — книга, «тека» — сховище). Бібліотеки виникли в незапам'ятні часи. Давні єгиптяни називали їх «аптеками для душі», тому що книги робили людську душу благородною, а розум сильним. В Україні перша бібліотека з'явилася за часів Київської держави. її створив князь Ярослав Мудрий у 1037 році.

Українська художниця-ілюстратор Анна Сарвіра. Болонський книжковий ярмарок. Болонська виставка ілюстрації. У квітні 2017-го року відбудеться Болонський книжковий ярмарок. До списку відібраних ілюстраторів до експонування на виставці у Болоньї увійшли 75 ілюстраторів з 18 країн світу. Серед них вперше – роботи української художниці  Анни Сарвіри. Болонська виставка ілюстрації відбувається щороку, починаючи  з 1967-го. Мета цього конкурсу - представлення останніх трендів ілюстрації через нові імена художників.

Як малюнки шестирічного хлопчика та відтворені його батьком картинки зробили їх популярними в усьому світіШестирічний американський малюк на ім’я Dom дуже полюбляє малювати. А його неординарний батько створює у фотошопі відповідні реалістичні картинки, наповнені гумором і безмежною фантазією.  На цих чарівних малюнках можна побачити будь-що: від левів,  лемурів та динозаврів до тракторів, велосипедів, космічних кораблів та фантастичних істот і персонажів популярних мультфільмів. Про це розповідає портал Boredpanda. Татко публікує ці малюнки у своєму акаунті в інстаграмі, чим викликає інтерес більше сотні тисяч підписників з усього світу. Ось кілька прикладів їх картинок...

Ярослав Пстрак. Різдвяна листівка. З Різдвом Христовим! Діти з ялинкоюУ 1910-х роках твори Ярослава Пстрака були популярні з кольорових репродукцій на листівках. Ажіотажний попит на вітальні художні листівки, особливо різдвяної та великодньої тематики, що виник у середовищі галичан на початку 20 століття і став доброю традицією, залучив до поліграфічної справи найкращі тогочасні малярські таланти. На період зрілої творчості Пстрака припадає «золотий вік» українських листівок, чому, безперечно, прислужився і сам Ярослав. За його оригіналами лише впродовж 1912 – 1914 років львівський видавець Григорій Гануляк видрукував, за оцінками Михайла Забоченя, 120 поштових карток. Різдвяне колядування стало темою творів Ярослава Пстрака «Колядники» ‎(1912 - 1913) та «З колядою» (1913). У першій зображено дорослих колядників, котрі у супроводі скрипаля співають обрядові пісні під стінами сільської хати. У другій — групу сільських дітей, котрі колядують під вікном убогої хатини. До святвечірньої тематики можна зарахувати «Святий вечір», «В ніч під Різдво» і «Йордан». Дивіться різдвяні листівки Ярослава Пстрака...

Старовинні українські різдвяні листівки, старі картинки про РіздвоПершими були Різдвяні листівки, їх випустили в Англії за малюнками, створеними 1794 року художником Добсоном. Але, напевно, вітальні листівки виготовлялися і раніше. У Британському музеї, приміром, зберігається любовна листівка, датована XV століттям. Але масовий випуск поштових карток розпочався 1869 року, після того як австрійський економіст Е. Герман опублікував у Відні розрахунки, які показали, що третина листів не містить секретної інформації, отже, ця частина цілком могла б пересилатися без конвертів. Нововведення Австро-Угорської імперії миттєво оцінили в багатьох країнах. 

Житомир, незвичайні пам'ятникиШестиметровий кований пам’ятник "язику, який до Києва доведе", є у Житомирі. У цьому місті також знаходиться і перший в нашій країні пам'ятник морозиву. Ці незвичайні скульптури занесені до Книги рекордів України.

Унікальний рекорд дворічної українки Аріни Шугалевич Аріна Шугалевич із міста Дубровиця, що на Рівненщині, завдяки своїй феноменальній пам’яті встановила рекорд України. Дівчинці лише два роки, а вона зуміла назвати 194 столиці країн світу.

Неллі Блай, американська журналістка, навколо Землі за 72 дніМабуть, всі чули про твір Жуля Верна «Навколо світу за 80 днів». Хтось читав саму книгу, хтось хоча б дивився фільм або мультфільм, створені на основі роману французького письменника. В наш час рекорд незворушного англійця Філеаса Фогга не видається чимось надзвичайним – зараз навколо Землі можна облетіти літаком менше, ніж за 80 годин. Але для другої половини 19-го століття 80 днів здавалися фантастичним терміном. Однак мало хто знає, що ще за життя відомого французького письменника рекорд Філеаса Фогга був побитий реально існуючою людиною. Цією людиною була Неллі Блай, американська журналістка.

Музика з мультфільму Жив-був пес, аматорський ансамбль Древо, село КрячківкаМузику, яка звучить у мультфільмі "Жив-був пес", Едуард Назаров знайшов у 1980 році в Інституті фольклору та етнографії Академії наук УРСР. П'ять з цих фольклорних творів, серед яких були "Ой там на горі" і "Та косив батько, косив я" - увійшли у фільм. Автором цього саундтрека став аматорський ансамбль "Древо" з полтавського села Крячківка, створений у 1958 році.

 

Портрет львівського міщанина-першодрукаря Степана ДропанаВи впізнаєте цього поважного чоловіка на портреті? Хто він? Ні, не гетьман і не полковник, не шляхтич і не князь. Це український першодрукар...

Найменша книжка у світі Кобзар Тараса ШевченкаНайменша книжка у світі, «Кобзар» Тараса Шевченка, виготовлена відомим українським майстром мікромініатюр Миколою Сядристим. Площа її обкладинки – всього 0,6 квадратного міліметра. Тобто, у маковому зернятку може вміститися три такі книжечки. У книжці – 12 сторінок, на кожній – 8 віршованих рядків. Дві сторінки – з ілюстраціями: портрет Т.Г. Шевченка та копія малюнка «Батькова хата».

Хто написав найпершу книжку для дітей. Шарль ПерроНайпершу дитячу книжку написав відомий письменник – казкар Шарль Перро. До нього ніхто й ніколи не писав спеціально для дітей. Почалося усе  у 1696 році, коли у журналі «Галантний Меркурій» з’явилася казка «Спляча  красуня». Вона так сподобалася читачам, що в наступному році її автор вирішив видати цілу книжку під назвою «Казки моєї матінки Гуски, або Історії та казки колишніх часів з повчаннями».
Цим автором й був Шарль Перро.

Цікаво,  де і коли народилася піцаУперше щось схоже на піцу з’явилося ще 6 тисяч років тому в стародавніх єгиптян, які винайшли дріжджі та кисле тісто, а воїни Персії у військових походах прямо на своїх щитах, поклавши їх на вогнище, готували коржі з додаванням сиру та фініків.  Вчені на розкопках у скандинавських країнах виявляли сковороди, на яких вікінги готували прісні коржі з м’ясом, куркою або овочами.

Цікавинки звідусіль для школярів. Про конституцію, владу і гривню.Розповідаємо цікаве для школярів: про першу Конституцію України, про ознаку влади і вартість гривні у стародавні часи, про значимість числа "три".

Цікавинки звідусіль для школярівЦікавинки з усього світу - про чудодійні молочні дерева, про крилатих пастухів, про зелений компас і змію-сторожа читайте у цій статті.

 

 

 

 

Сучасний центр читання для дітей у Китаї"Kid’s republic" -  справжня "дитяча республіка" у китайському центрі читання для малюків.


Останні коментарі до сторінки
«Незвичне, цікаве та оригінальне - яскраві сторони культури»:
Катя , 2017-04-26 17:58:15, #
МАЛО , 2018-03-13 16:49:02, #
Анелла , 2019-07-21 12:36:49, #
Лесь Маланка , 2019-07-21 20:06:19, #
Ариана , 2019-09-20 12:28:10, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 5     + Додати коментар
Топ-теми