Рекорди 19-го століття: навколо світу за 72 дні - швидше, ніж герої Жуля Верна


Неллі Блай, американська журналістка, навколо Землі за 72 дніМабуть, всі чули про твір Жуля Верна «Навколо світу за 80 днів». Хтось читав саму книгу, хтось хоча б дивився фільм або мультфільм, створені на основі роману французького письменника.
В наш час рекорд незворушного англійця Філеаса Фогга не видається чимось надзвичайним – зараз навколо Землі можна облетіти літаком менше, ніж за 80 годин. Але для другої половини 19-го століття 80 днів здавалися фантастичним терміном.
Однак мало хто знає, що ще за життя відомого французького письменника рекорд Філеаса Фогга був побитий реально існуючою людиною.
Цією людиною була Неллі Блай, американська журналістка. Неллі було 22 роки, коли вона запропонувала головному редактору «The New York World» здійснити навколосвітню подорож і перевершити рекорд героя книги Жуля Верна.
Навіть повторити таке фантастичне на ті часи досягнення здавалося нечуваною зухвалістю, але Неллі це вдалося. Блай розпочала свою подорож 14 листопада 1889 року на борту судна «Августа Вікторія». Так виглядав її маршрут: Нью-Йорк — Лондон — Париж — Бріндізі — Суец — Цейлон — Сінгапур — Гонконг — Йокогама — Сан-Франциско — Нью-Йорк. Спонсорувала цей незвичний вояж редакція газети.
Неллі відправилася в подорож з невеликою валізою в руці, не обтяжуючи себе ні одягом (вона прихопила всього одну сукню), ні зайвою парою дорожнього взуття, ні навіть парасолькою. Більшу частину своїх грошей вона зберігала в сумочці, яку обв’язала навколо шиї. Плащ, саквояж і годинничок, який відраховує нью-йоркський час, – цю екіпіровку Неллі визнала достатньою для навколосвітнього вояжу.
Під час подорожі кожен її етап з хронографічною точністю фіксувався в офіційному протоколі. З усіх пунктів, де вона зупинялася, Неллі відправляла телеграфом короткі репортажі. Блай подорожувала, використовуючи пароплави, а також існуючі залізничні системи.
Але був один день, яким вона ризикнула пожертвувати (на подорож їй відвели 75 днів) тільки заради того, щоб, перепливши Ла-Манш і відхилившись від маршруту, дістатися у Франції до Ам’єна, де жив Жуль Верн, і взяти інтерв’ю у відомого фантаста.
Фінішувала Блай 25 січня. Екіпаж, посланий за Неллі на вокзал, доставив журналістку в редакцію газети «The New York World», де і була зафіксована тривалість подорожі з точністю до секунд і оголошений її результат: рекорд Філеаса Фогга побитий! Неллі перевищила його, об’їхавши навколо Землі за 72 дні 6 годин 10 хвилин і 11 секунд.
Через два роки, в 1891 році, вона ще двічі здійснила навколосвітню подорож – спочатку за 67, потім за 66 днів.
У 1901 році співробітник паризької газети «Еко де Парі» Гастон Стиглер зробив те ж саме за 63 дні. Такого роду швидкі подорожі через всю планету поступово перетворилися на своєрідний спорт.

За матеріалами: https://nbukids.wordpress.com/


Останні коментарі до сторінки
«Рекорди 19-го століття: навколо світу за 72 дні - швидше, ніж герої Жуля Верна»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми