Блог Ольги Шарко про мову. "Що варто поширювати замість мовних агіток?" – спецвипуск


 

 

 

Доброго здоров'я, мої любі читачі, читачки та особи поза гендерною бінарністю. 
На прохання моєї читачки Даши сьогодні трохи змінюємо формат – всі, хто ще не знають, що й чому варто поширювати замість мовних агіток, можуть прочитати в будь-якій із цих частин: 

 

 
 
 
 
 
 

 

 
А тепер спеціальний бонус для Даши й решти фандому. Я довго думала, куди втикнути ось ці лінгвістичні лайфхаки, адже їх у мене мізер, тож просто подам їх укупі з навчальними відео. Сподіваюся, такий формат усіх задовольнить, а може, хтось і скористається цими мнемотичними жартами чи розкаже тим, кому вони стануть у пригоді. 
Отже, запасаймося попкорном і цукеркамиlaugh


Листочок – аркуш


Мабуть, кожен/кожна з нас хоч раз у житті, хай і випадково (хоча більшість через власну байдужість) забували зошит. Ну, або ж він у найнепотрібніший момент списувався. І в такому разі вчитель/вчителька на весь клас бурмотіли: «Ну, Саша/Вася/Оля, як нема зошита, значить, береш листочок!..»

Часто після цієї фрази починалася епопея «Хто може дати листочок?». Так-от, коли я вже перейшла до своєї третьої школи, то моя кураторка (пані класовод, класна керівниця) Людмила Сапіга на це питання зазвичай відповідала: «Зараз дам тобі аркуш, листочки на деревах ростуть».coolyes

 


За чимось – по щось


Пригадую приказку, якою поділилася зі мною моя колежанка Софія Феджора, а з нею – ще хтось: «Спочатку я ходив за грибами, а потім гриби вже ходили за мною». cheekywink

Із цієї смішинки можна зрозуміти, що ми ходимо лише по гриби. Ну й по воду, по хліб, по антисептики тощо. 


Виглядати – мати вигляд


Одного разу, як перед якимось уроком у випускному класі до нас зайшов Ігор Хворостяний (мій вчитель української літератури), одна з моїх однокласниць вирішила зробити йому комплімент і мовила: «Ви сьогодні гарно виглядаєте». 
Ігор Григорович миттю відповів: «Виглядають люди із дупла, а я маю гарний вигляд»smiley

Не запитуйте мене, що люди роблять у дуплах і як вони взагалі туди вміщуються. То лише Ігорю Григоровичу відомо. wink

 

Приймати участь – брати участь


Ще один мнемотичний прийом, який повсякчас згадувала Людмила Іванівна: приймаємо гостей удома, а участь у підготовці до прийому гостей ми беремо

 

Випáдок – вѝпадок


Ну, цю закличку від Людмили Домилівської ви вже знаєте:

 

Випáдок – вѝпадок. Цитата від Людмили Домилівської


 
Більше цитат від філологів та філологинь читайте у статті:

Ольга Шарко. Цитати філологів 

 

--------------------

 

Як запам’ятати першу перехідну палаталізацію?


Узагалі, як на першому курсі стверджувала моя викладачка старослову Лідія Гнатюк, палаталізації – це ледь не єдине, що студентство пам’ятає зі старослов’янської чи історії мови, коли за рік складає тест на залишкові знання. За шість років моєї бурси ми лише одного разу писали якийсь моніторинг з основ комп’ютерної лінгвістики (чи як уже той предмет називався). Та й по правді, як би я не намагалася, а закон Бодуена де Куртене та другу палаталізацію я вже не пам’ятаю. А от першу пригадую. Допомагає мені в цьому мнемотична  схема, якою у школі поділилася та сама Людмила Іванівна Сапіга.
Отже, ви схематично малюєте людинку. У вашої людинки може не бути очей, носа, рота, волосся, первинних та вторинних статевих ознак тощо. Але обов’язково має бути бодай одне вухо, одна нога й одна рука (я знаю, звучить крипово). 

 


 
Ці три слова – нога, рука й вухо – показують усі три випадки першої перехідної палаталізації. Вам слід лише поставити ці три слова у місцевий відмінок, а потім утворити демінутив (зменшено-пестливу форму):

•    Нога – на нозі, (у нозі, по нозі), ніжка.

•    Рука – у руці, (на руці, по руці), ручка.

•    Вухо – у вусі (на вусі), вушко.

Справедливості заради слід зазначити, що лексема «вухо» в однині має дві форми у місцевому відмінку – «у вусі» та «у вуху» (за матеріалами Українського лінгвістичного порталу).

Однак, сподіваюся, що за аналогією до «ноги» й «руки» проблем із «вухом» не повинно виникнути angelsmiley

 

А тепер – дивимося цікаві й корисні відео. Обов’язково підтримуємо їх на Ютубі лайками, коментарями, репостами, аби підняти в топ хостингу.

 

 

Проект «Мова калинова» від телеканалу «ДніпроTV», епізод «Копіткий чи кропіткий?»
 

 


Проект «Мова калинова» від телеканалу «ДніпроTV», епізод «Пропуск чи пробіл?»

 

 


Проект «Мова калинова» від телеканалу «ДніпроTV», епізод «П`ятдесяти чи п`ятидесяти?»

 

 


Проект «Мова калинова» від телеканалу «ДніпроTV», епізод «Відмічати чи відзначати? Авто чи автівка?»

 

 


Проект «Мова калинова» від телеканалу «ДніпроTV», епізод «Замінюємо російські фразеологізми «Федот, да не тот» та «Два сапога пара» українськими висловами»

 

 


Проект «Мова калинова» від телеканалу «ДніпроTV», епізод «Воєнний» і «військовий», І де поставити наголос у слові «лате»?»

 

 


Проект «Мова калинова» від телеканалу «ДніпроTV», епізод «Як перекласти фразеологізми «ожиданиями сыт не будешь» и «без сучка и без задоринки»?»

 

 


Проект «Мова калинова» від телеканалу «ДніпроTV», епізод «Паперовий стакан чи склянка? 
Ми живемо в Україні чи на Україні?»

 

 


Уроки від Юлії Косенко, канал «Твій успіх» – епізод «Як правильно сказати – «звати» чи «називатися»?

 

 


Уроки від Юлії Косенко, канал «Твій успіх» – епізод «Дружний чи дружній? (Friendly)»


Примітка. На жаль, пані Юлія припускається поширеної помилки – «задавати питання». Правильно ж буде «ставити (за)питання». Про це зазначають і на сайті onlinecorrector.com.ua, і на раніше не відомому мені ресурсі «Армія FM» .

 

 

smiley smiley smiley
 

 

 

Блог Ольги Шарко про мову. Наочно про регістри, або як захистити диплом.

 

Матеріали надіслано авторкою спеціально для читачів "Малої Сторінки". 

 

 

 

Дивіться також на нашому сайті:

 

Блог Ольги Шарко про мову. Що варто поширювати замість мовних агіток (відео українською онлайн)Читаймо цей цикл статей мовного блогу й усвідомлюймо для себе, як ліпше вчити й удосконалювати рідну мову, як допомагати в цій важливій справі іншим.

 
 

Блог Ольги Шарко. Ольга Шарко - киянка, перекладачка літературних творів, мовознавець.Майже тридцять років не стихають розмови про те, яка українська мова солов’їна та калинова. За останню п’ятирічку особливо акцентують на її збереженні й відродженні. Не заперечую, що варто заглядати у словник, аби поновити в пам’яті скарби тисячоліть. Проте як щодо сьогодення? Адже мова, яка не реагує на виклик часу й не відображає повною мірою сучасність – мертва мова. У цьому блозі я намагатимуся довести протилежне, збираючи випадки лексичного та словотвірного потенціалу української мови часів незалежності, зафіксовані у рекламі, фільмах та серіалах, піснях різноманітних виконавців, соцмережах та друкованих чи електронних виданнях.

 

Глосарій типових і рекомендованих варіантів уживання сталих словосполучень української мови

Helga Sharko: "Шановні друзі, товариші, колеги та просто небайдужі люди - усі, хто чекав разом із нами. Глосарій нарешті опубліковано у вільному доступі. У файлі pdf можна здійснити пошук необхідного Вам слова." 
 
 
 

Ольга Шарко. Художні переклади.

Ольга Шарко - перекладачка літературних творів, мовознавець – народилася 13 квітня 1994 року в Києві. Закінчила з відзнакою у 2018 році Київський національний університет імені Тараса Шевченка за спеціальністю «Українська мова та література, іноземна мова». Того ж року посіла 1 місце у фінальному етапі Всеукраїнського мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка. Двічі посідала третє місце в конкурсі художніх перекладів від Факультету іноземних мов ЦДПУ ім. Володимира Винниченка (2017, 2018).  Публікувалася в альманахах «Сполучник» (випуск 8 за 2013 рік) та «Стиль і переклад» (випуск 3 за 2016 рік, випуск 4 за 2017). Авторка «Глосарія типових та рекомендованих варіантів уживання сталих словосполучень української мови».

Останні коментарі до сторінки
«Блог Ольги Шарко про мову. "Що варто поширювати замість мовних агіток?" – спецвипуск»:
Дарина , 2021-04-28 11:11:51, #
Катя , 2021-04-28 18:36:47, #
Ольга Шарко , 2021-04-28 18:52:53, #
NNN , 2021-04-29 09:08:11, #
Ольга Шарко , 2021-05-09 12:23:56, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 6     + Додати коментар
Топ-теми