Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич. "Дикі квіти, що квітнуть тільки восени"


 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич: дослідження та оповідки про писанки та рослини. Дивовижі про рослини – цикл оповідок. Дикі квіти, що квітнуть тільки восени. Світлини Ірини Михалевич: чорнобривці дрібноквіткові

На світлині: чорнобривці дрібноквіткові

 

 

Ірина Михалевич

ДИКІ КВІТИ, ЩО КВІТНУТЬ ТІЛЬКИ ВОСЕНИ

Є чимало диких рослин, що квітнуть восени. Деякі з них уже встигли стати популярними, наприклад, шафран банатський (Crocus banaticus). Цю рослину можна зустріти у південних та східних Карпатах. Цвітіння (а цвіте шафран банатський виразними синіми квітами) триває з другої половини вересня до кінця жовтня. Зростає в Україні і шафра́н га́рний (Crocus speciosus) або ж крокус осінньоквітучий. Інколи період цвітіння шафрана гарного триває до листопада. Квіти розкриваються лише за ясної погоди, в дощ пуп'янки щільно закриті. Ці рослини (шафрани банатський і гарний) входять до української флори, але є вразливими видами. 

Серед дикоростучих рослин є й такі, що використовують осінній період часу, коли річки підсихають й оголюють ділянки суші, для того, аби встигнути заквітнути і дати насіння до перших заморозків. Такі рослини не мають привабливих квітів і належать до груп осокових чи злакових. Але й серед них є декоративні види. Наприклад, осока богемська (Carex bohemica Schreb).

У степах України росте проліска осіння (Scilla autumnalis). Вона нагадує кольором квіток проліску дволисткову і пониклу, але має тендітнішу структуру і довший квітконос. Зростає у приморському степу.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич: дослідження та оповідки про писанки та рослини. Дивовижі про рослини – цикл оповідок. Дикі квіти, що квітнуть тільки восени. Світлини Ірини Михалевич: очиток гібридний.

На світлині: очиток гібридний.

 

Очиток (видний, звичайний) зростає в наших лісах, та відтепер його часто можна побачити і на клумбах, найчастіше зустрічається очиток гібридний. Очиток (Hylotelephium telephium syn. Sedum telephium) ще називають заячою капустою. Рослина має товсті, соковиті пагони і велике зеленувато-сизе листя. 

А є й такі рослини, які тікають з клумб і починають призвичаюватися до умов заплавних луків. Йдеться про морозець, айстри багаторічні, чудовий вересневий медонос. Садівники люблять морозець за фіолетові квіти-зірочки, а ще за те, що квітне рослина аж до заморозків і довше.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич: дослідження та оповідки про писанки. Дивовижі про рослини — цикл оповідок. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич. Дикі квіти, що квітнуть тільки восени. Світлини Ірини Михалевич. Айстра морозець.

На світлині: айстра морозець.

 

Не можу не згадати про фарбування писанок. Адже це тематичний блог. Фарбувати писанки мені доводилося квітами пролісків (весняних) і садовими айстрами з жовтими квітами. Осінні мальви, осінні чорнобривці також у цій справі будуть помічні. 

Текст оповідки опирається на ефір програми “Модуль знань” від 22 жовтня 2021 року, що виходить на радіо “Культура”. Ведуча — Ольга Вернигоренко, гість програми — Олексій Коваленко.

До речі, в пана Олексія є цікавезний ютуб-канал, у своїх відео біолог розповідає про життя рослин, тварин, грибів фахово і цікаво. Заходьте.

 

Довколаботаніка

 

Стаття люб'язно надіслана майстринею спеціально для читачів "Малої Сторінки". 

Світлини – авторські.

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще - майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших - про використання натуральних барвників. 

Останні коментарі до сторінки
«Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич. "Дикі квіти, що квітнуть тільки восени"»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми