Сергій Вакарін - про космос, культуру, екологію, новітні технології


Сергій Вакарін. Блог про космос, культуру, екологію, новітні технології. Блог про цікаві події в Україні та світі.
Читайте статті Сергія Вакаріна, голови організації UkraineIS, про співпрацю України з країнами усього світу у галузі новітніх технологій, космосу, культури, екології та інших сферах діяльності. 
 
 

 

 

Сергій Вакарін. Далекі світи Леоніда Каденюка. Інтерв'ю з Леонідом Каденюком, першим космонавтом незалежної України"Коли бачиш, як деякі успішні люди грають у гру «хто впаде нижче», згадуєш тих, хто намагається спрямовувати нас вище, до зірок. Леоніду Каденюку це вдавалося, як нікому – зараз він, на жаль, на своїх зоряних шляхах може лише спостерігати, як ми несемо світло, яким він з нами встиг поділитися. Днями розпочався тиждень його пам’яті – 31 січня виконується рік, як він пішов у інші світи... 28 січня у Київському планетарії Українське Молодіжне Аерокосмічне Об’єднання УМАКО "Сузір’я" спільно з Українським аерокосмічним товариством та Радою з екологічної безпеки провели відкриття загальнонаціонального тижня пам’яті Леоніда Каденюка. Громадські організації, які він очолював, запровадили Зірку Каденюка, яку вручатимуть вітчизняним діячам науки та ракетно-космічної промисловості, ділилися спогадами..."  (Сергій Вакарін)


Сергій Вакарін, голова організації UkraineIS. УМАКО Сузір’я. День авіації та космонавтики у школі Корольова. Космічні діти вірять в Україну! У попередній статті ми розповіли про вручення символу Києва, що побував у космосі, та інші події, де брали участь старшокласники. А які ж авіакосмічні події приготували на День авіації та космонавтики у молодших класах Школа №36 імені С.П. Корольова? За доброю традицією, у цей день першокласників приймають у юні космонавти – думаю, сині краватки УМАКО “Сузір’я” вже знайомі усім. Дерево знань на стіні у класі Олени Грищук надихає!

Сергій Вакарін, голова організації UkraineIS. УМАКО Сузір’я. Символ Києва (геральдичний каштан), що побував у космосі. Космічні ветерани Анатолій Ковальов та Анатолій Афанасьєв та молодь вірять в УкраїнуУкраїнські ветерани космодрому Байконур неймовірні! Вони вміють приємно здивувати. Цей День космонавтики ювілейний – цього року виконується 50 років польоту на Місяць. І ветерани подарували космічній Школа №36 ім. С.П. Корольова символ Києва – геральдичний каштан, – який побував у космосі! Його колись взяв із собою в політ наш земляк, космонавт Павло Попович. Ми почули розповідь ветеранів про нього, а потім Анатолій Ковальов та Анатолій Афанасьєв розповіли про випробування ракетно-космічної техніки – це завжди захоплює! Почесною гостею конференції на честь Дня космонавтики була також редактор книги Леоніда Каденюка «Місія – космос» Галина Руденко. Вона розповіла про цікаві моменти з біографії космонавта.

Сергій Вакарін. Космічний танець з кубиком Рубіка на Весняному зорепаді"Чим у космічній школі Корольова №36 займаються учні Леоніда Каденюка? Ось, наприклад, вони змагаються на швидкість складання кубика Рубіка! Важливо, що школа підтримує в учнях цю іскру творчого змагання, яка йде від українського космонавта. А ще в них є театральна студія. Починаючи з тижня Каденюка, я не перестаю дивуватись здобуткам цих школярів. А якщо додати, що деякі з них танцюють, то ви побачите логіку, чому в мене виникла ідея зрежисувати космічний номер зі складанням знаменитого кубика під час танцю. Назва фестивалю «Весняний зорепад - Зоряні мости» якнайкраще підходила для представлення цього номера..." (Сергій Вакарін)

Сергій Вакарін, Голова правління UkraineIS. Медіаграмотність починається зі школи. Українська асоціація випускників британської урядової програми Chevening (UCAA), Посольство Великої Британії в Україні. Міжнародна конференція з протидії дезінформаціїУкраїнська асоціація випускників британської урядової програми Chevening (UCAA) та Посольство Великої Британії в Україні провели міжнародну конференцію з протидії дезінформації CHALLENGING ANTI-WESTERN DISINFORMATION THROUGH BUILDING SOCIETAL RESILIENCE: FROM THEORY TO PRACTICE. На конференції виступили Посол Великої Британії Джудіт Гоф, Заступник міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін, представники міжнародних організацій NDI та IREX, члени правління UCAA. В конференції брали участь випускники програми Чівнінг з України, Грузії та Молдови.

Сергій Вакарін, Голова UkraineIS. Зоряні мости від Книги рекордів України до ООН. Переселенці з Донбасу. Корпорація Зоряні мости. Директор Жанна Тетьора - жінка-представниця бізнесу, місцевої влади та громадянського сектору на 63-й Сесії ООНБільше 100 дитячих та молодіжних фестивалів мистецтв  – рекорд, який за 15 років встановила корпорація «Зоряні мости» та її директор Жанна Тетьора. Цей рекорд було занесено до Книги рекордів України. Завдяки участі у фестивалях діти можуть спробувати себе на сцені, побачити виступи не тільки в своєму, але й інших мистецтвах. Як це важливо для них, особливо тих, хто долучається з різних кутків України, відірватися від сірих буднів, долучитися до творчості.

UkraineIS. Сергій Вакарін. Війна не забере вашу мрію. Українські діти продовжують мріяти про космос та мистецтво на фестивалі Зоряні мости. Єлизавета Рябошапка, Наталія Кірєєва, Віталій Кущак.На Конкурсі-фестивалі "Зоряні мости" в Києві до дня Святого Валентина (директор – фестивалю - Жанна Тетьора) Ukraineis представила трьох учасників. Дві дівчинки - Єлизавета Рябошапка та Наталія Кірєєва переїхали до Києва з Донбасу. Рішенням професійного журі вони обидві стали лауреатами, причому Ліза отримала Гран-Прі! І наш третій учасник – фокусник Віталій Кущак – отримав першу премію! 

Новітні інформаційні технології у Житомирі. Регіональний космічний центр Полісся отримав перші знімки з космосу17 січня 2019 року було зроблено перші практичні кроки в забезпеченні функціонування Регіонального космічного центру "Полісся": перша антена, перший сеанс зв'язку та перші знімки (NOAA-19, 14.33-14.43 год). 

 

Сергій Вакарін, Голова правління UkraineIS. Підсумки Egypt Forum Fest – частина 2. Україна має талант, в Чернігові росте новий Майкл Джексон Закордонні фестивалі необхідно влаштовувати хоча б для того, щоб зрозуміти: Україна має талант! Якщо аудиторія з Європи, Азії та Африки називає нашого виконавця Майклом Джексоном – вони знають, про що кажуть. А ще можна побачити, в яких мистецтвах сильна кожна область або місто. Коли на сцені черкаська хореографія разом з чернігівським та полтавським вокалом, у підсумку отримуєш високий рівень фестивалю. Так наша молодь здобуває концертний досвід та різносторонній розвиток за кордоном.

Міжнародний конкурс-фестиваль Egypt Forum Fest. Українські «янголи» в стилі хай-тек.Цієї зими Голова UkraineIS Сергій Вакарін долучився до роботи справді унікальних подій. Тільки закінчився саміт президентів африканських країн Africa 2018 - Business for Africa and the World та наступні бізнес-зустрічі в єгипетському Шарм-ель-Шейху – і одразу почалися заходи за участю української молоді. 24 грудня з великим успіхом відбувся Міжнародний конкурс-фестиваль Egypt Forum Fest.  Інноваційна хореографія, вокал, інструментальна музика, театр – усе це обдаровані діти з кількох областей України демонстрували у місті на Червоному морі. Україна, демонструючи такий величезний творчий потенціал, має прекрасне майбутнє. Неможливо переоцінити роль таких заходів з точки зору культурної дипломатії України.  Учасники виступають справжніми послами культури нашої країни. 

Фінська освіта та секрет Ейнштейна. Школа StartNow - ділові ігри в реальному контекстіПісля знайомства зі швейцарською освітою, де у школах активно впроваджують викладання основ бізнесу, постає питання - чи наші школярі можуть отримати подібні знання та навички. Адже додаткові курси з бізнесу є частиною успіху випускників в найбільш розвинутих країнах. Заняття у Школі бізнесу та розвитку для підлітків Start Now, є кращим наближенням до такого досвіду. Після раніше організованої UkraineIS екскурсії в Blockchain HUB Kyiv та зустрічі з компанією EY Ukraine, у неділю відбулася чергова бізнес-зустріч та ділова гра для підлітків.

Фінська освіта та секрет Ейнштейна. Школа StartNow - ділові ігри в реальному контексті"...побачивши знамениті величезні годинники по дорозі до будинку Ейнштейна, почав розуміти, як йому могла прийти в голову теорія відносності. Коли бачиш два годинники з різних боків свого кварталу - один великий, а другий гігантський, ніби опиняєшся у гравітаційному полі й здається, що час тут і там тече по-різному..." (Сергій Вакарін)

Великий адронний колайдер - найбільший у світі  прискорювач елементарних частинок. Європейський центр ядерних досліджень (CERN). Женева (Швейцарія).Великий адронний колайдер закрили на два роки - прискорювач часток будуть оновлювати. Проте робота ЦЕРН не зупиняється. Задача полягає в тому, щоб обробити ті дані, які вже є. Навіть вченим рівня Краусса є роботи на багато років уперед. До ЦЕРНу не припиняється потік відвідувачів. Потрапити нелегко, слоти для візитів на сайті майже миттєво заповнюються. Слід відзначити роботу Малої Академії наук України, яка вже кілька років організовує візити вчителів фізики та талановитих школярів з України до ЦЕРНу. Українські школярі постійно виграють на міжнародних олімпіадах з фізики (і програмування, й інших), і наших фізиків цінують у світі.

Сергій Вакарін. Чи може технологія блокчейн зробити людей щасливими"Рік тому я написав, що 2017 - рік біткоіна, а 2018 буде роком блокчейну. Так і вийшло :) Зараз можна почути, що блокчейну разом з біткоіном прийшов кінець. Насправді, відбувається очищення від спекулятивних, одноденних проектів та учасників ринку, які прагнули надприбутків на хвилі ажіотажного попиту на криптовалюти.  А блокчейн, незважаючи на їх коливання, і надалі буде розвиватися, й важливо поширювати розуміння цієї технології. Минулого тижня я виступив співорганізатором зустрічі в Blockchain Hub Kyiv, на якій відбулася змістовна дискусія з викладачами та юними підприємцями з Start Now - Школи бізнесу і розвитку для підлітків, а також студентами, які виявили великий інтерес до теми..." (Сергій Вакарін)

Сергій Вакарін. Видатний фізик Лоуренс Краусс розповів у Києві про таємниці Всесвіту 23 листопада видатний фізик Лоуренс Краусс виступив в НТУУ КПІ та розповів про походження Всесвіту й нові горизонти космології, зокрема нещодавно відкриті гравітаційні хвилі. Лоуренс Краусс – один з перших, хто дав опис темної матерії та енергії (яку спочатку назвав «п’ята сутність») у сучасному розумінні. Мені випала нагода короткого спілкування з ученим.

Учасники Українсько-польського проекту обміну молоддю No more war - про поїздку до Польщі. NoMoreWar, YellowSheepFoundation, Lileya, PolishUkrainianCouncilofYouthExchange, UkraineIS."Тиждень цікавої праці та нових знайомств розпочався 15 жовтня 2018 року, коли вся украïнська команда (18 дiвчат та хлопцiв) вирушили до дивовижного польського містечка Murzasichle. Проект під назвою "No more war" вразив нас різноманіттям заходів та підготовкою. Серйозні питання, чіткий план та ставлення до роботи надихали нас щодня на нові ідеї та ïх втiлення. "Організатори проекту "Yellow Sheep Foundation" та Громадська органiзацiя "Центр розвитку творчостi " Лiлея" добре знають, що таке молодь і як важливо нам розвиватися для майбутнього. Ми мали змогу вдосконалювати навички англійської мови, обговорювати креативні ідеї, потоваришувати з новими друзями та віднайти нові можливості для спiвпрацi у майбутнiх проектах..."

 Сергій Вакарін. Innovation Market: школярі-винахідники, державні програми, стартапи UkraineIS. Сергій Вакарін. Innovation Market: школярі-винахідники, державні програми, стартапи UkraineIS.Сергій Вакарін. Innovation Market: школярі-винахідники, державні програми, стартапи UkraineIS.В Україні інноваційна освіта стає модною, і це добрий знак. На Innovation Market можна було зорієнтуватися, де навчитися збирати сучасні пристрої – від роботів до дронів та ракет. Відвідувачі могли побачити, як вміє ходити робот від Socrat – недарма там займаються винахідники UkraineIS. Була широко представлена Мала Академія наук. Важливо, що школярам надана можливість експериментувати та представляти свої проекти. Відбулася цікава дискусія з авторами кількох оригінальних розробок – це Ольга Боровик та Дар’я Руда (Кіровоградська область), Влад Ведерніков та Володимир Поляков (Черкаська область). 

Сергій Вакарін. Великий успіх України на конференції стартапів 4YFN та MWCБагато українських компаній беруть участь у MWC. Україну було помітно презентовано, незважаючи на величезну присутність китайського та корейського бізнесу. Цього року Epom Apps, Unifun і Visicom мали великі стенди в різних залах грандіозного заходу. Кращі українські стартапи взяли участь у виставці та пітчингах на 4YFN. На зустрічі Ukraine@4YFN-MWC ми обговорили українські високі технології, включаючи стартапи та екосистему, яка сприяє їхньому зростанню. Інкубатори стартапів є важливим елементом – наприклад, на конференції UAtronica-Industry 4.0 UkraineIS оголосила про запуск власного інкубатора, який допоміг кільком командам створити та розвивати свій бізнес.

 

UkraineIS. Сергій Вакарін. Хто ж ми насправді, або Від Землі, з любов'ю. Хакатон NASA International Space Apps Challenge Kyiv. Золотий диск. Jon Lomberg. Мовчазні книги. SilentBooks."У Києві вже традиційно пройшов хакатон NASA International Space Apps Challenge Kyiv. Цього року місцем його проведення став ангар Національного Авіаційного Університету - найбільший авіаційний навчальний ангар Європи та дуже цікаве місце для відвідування. Серед завдань хакатону одне було особливо цікавим – зробити новий «Золотий диск». Нагадаємо, в 70-х роках NASA відправила за межі Сонячної системи кілька послань про нашу цивілізацію з надією, що хтось їх отримає. Послання включали як інформацію про нашу науку та культуру та дані про розташування Сонця, а також інструкції для розшифровки. «Золотий диск» на борту Voyager – мабуть, найвідоміше з цих послань..." (Сергій Вакарін)

Форум Хай-тек і майбутнє. Інновації в освіті та виборі професіїВ рамках Форуму «Хай-тек і майбутнє», який пройшов у Києві на початку жовтня, відбулося багато важливих подій та окремих заходів. На Форумі виступив член «Групи друзів України» Європейської комісії Бенедикт Геррманн та представники західного бізнесу. Найбільш знаковими були наступні події: Алея стартапів та ідей для бізнесу; презентація проекту «Майстерня талантів» та міжнародних досягнень його учасників у галузі високих технологій; презентація британської програми стажування молодих юристів, а також Свято мистецтв – від музики до ілюзії.

Форум Хай-тек і майбутнє відбудеться 3 жовтня 2018 року у Києві. Організатори - Неурядова організація UkraineIS (Сергій Вакарін) та Центральна бібліотека ім. Т.Г. Шевченка для дітей міста Києва.

Запрошуємо на дискусію про майбутнє України – високі технології: ІТ, авіакосмос, медіа, блокчейн та ін.  Вперше в Україні презентуються нові західні фонди та конкурси (хакатони), які допоможуть створити власний хай тек-бізнес (стартап) та отримати фінансування від наших партнерів – американських та норвезьких компаній. Ви почуєте виступ представника Єврокомісії в «Групі друзів України», Радника Посла Європейського Союзу та дослідника Гарвардського університету, президентів провідних західних компаній. Також на продовження Космохакатону, започаткованого нами минулого року, ми збираємо команди для хакатонів NASA, конкурсів з економіки і не тільки. Нещодавно українська команда з нашою підтримкою вже здобула світову перемогу на хакатоні NASA та їздила в Америку на запуск космічного корабля! 

Курси інноваційної профорієнтації та навчання майбутнього у Києві (3 жовтня 2018 року). Неурядова організація UkraineIS. Центральна бібліотека ім. Т.Г. Шевченка для дітей міста Києва

У середу, 3 жовтня 2018 року, о 13:30 в Центральній бібліотеці ім. Т.Г. Шевченка для дітей, що розташована за адресою: м. Київ, проспект Перемоги, 25А, відбудуться курси інноваційної профорієнтації та навчання майбутнього: риєднуйтесь до нашої комплексної хай-тек програми навчання (візуальне програмування, англійська з віртуальною реальністю, робототехніка та ін.);  здобувайте глобальні та національні перемоги з великими призами, стипендіями, можливістю поїхати на міжнародні заходи, а потім і на навчання: Велика Британія, Канада, США, Італія, Іспанія, Польща, а також країни Далекого Сходу; творчі техно-конкурси - новий вимір Космохакатону з цінними призами, включаючи 3D-окуляри віртуальної реальності! Також зустрічайте нових дуже симпатичних роботів! шукаємо талановитих дітей; набираємо команди на міжнародні хайтек-конкурси.

Молодь України та Польщі знайомиться з національними культурами та екологічним розвитком обох країнУ серпні 2018 року розпочав роботу Українсько-польський проект обміну молоддю, спрямований на поглиблене знайомство молодих людей обох країн з їх національними культурами, а також підходами до вирішення екологічних проблем. Проект проводиться за підтримки Міністерства молоді та спорту України та Українсько-Польської Ради обміну молоддю. Організатори проекту - громадська організація «Українське молодіжне аерокосмічне об’єднання «Сузір’я» (Україна) та «Local Potential Development-Support Foundation» (Польща). Партнери проекту – українські громадські організації «Центр розвитку творчості «Лілея» та UkraineIS. З 19 до 26 серпня 2018 року 30 дівчат та хлопців з України та Польщі взяли участь у заході під назвою «Планета на долоні». Захід проходив в селі Вишеньки Коропського р-ну Чернігівської області на території колишнього маєтку графа Румянцева-Задунайського, в еко-таборі  УМАКО "Сузір’я". 

Сергій Вакарін. Великий успіх України на конференції стартапів 4YFN та MWCБагато українських компаній беруть участь у MWC. Україну було помітно презентовано, незважаючи на величезну присутність китайського та корейського бізнесу. Цього року Epom Apps, Unifun і Visicom мали великі стенди в різних залах грандіозного заходу. Кращі українські стартапи взяли участь у виставці та пітчингах на 4YFN. На зустрічі Ukraine@4YFN-MWC ми обговорили українські високі технології, включаючи стартапи та екосистему, яка сприяє їхньому зростанню. Інкубатори стартапів є важливим елементом – наприклад, на конференції UAtronica-Industry 4.0 UkraineIS оголосила про запуск власного інкубатора, який допоміг кільком командам створити та розвивати свій бізнес.

Перший у світі Космохакатон пройшов у Києві в рамках Форуму Космос і майбутнє. У Києві відбувся Форум «Космос і майбутнє» для обговорення викликів космічної ери, найсміливіших інноваційних ідей, технологій, освіти майбутнього. Форум організували представники громадських організацій УМАКО «Сузір’я», UkraineIS – «Україна Є», Центр розвитку творчості «Лілея» та ТОВ «Українсько-норвезький міст». На Форумі відбулася найширша дискусія за останні роки як щодо космічного майбутнього України, так і подальшого глобального розвитку нашої цивілізації. В рамках Форуму відбувся Космохакатон - перший у світі космічний «анти-хакатон», де команди працюють над проектами майбутнього не тільки під час заходу, але й після його завершення. Космохакатон – це принципово нова модель творчої  командної роботи над глобальними проблемами людства та викликами майбутнього.


Останні коментарі до сторінки
«Сергій Вакарін - про космос, культуру, екологію, новітні технології»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми