Леонід Глібов, вірші для дітей


Леонід Глібов, український письменникЛеонід Глібов народився у українському селі Веселий Поділ на Полтавщині. Змалку мав добру душу і чутливе серце. Захоплювався книгами, і сам почав писати: поезії, казки, байки. Від 1855 року Леонід Глібов працював вчителем географії та історії в містечку Чорний Оскол на Поділлі. Тоді він вже був автором популярних віршів і байок,  окрім цього, займався просвітою і розвивав укораїнську культуру: заснував гуртки, влаштовував літературні вечори та вистави, поширював українську літературу,  яка друкувалася на Галичині. В кінці 1850-початку 1860-х років Леонід Глібов організовував українські народні недільні школи, пробував видавати українські книжки, заснував журнал. У недільних школах він сам працював безкоштовно,  у свій вільний від основної роботи час. Примітно, що в його недільній школі вчився батько Лесі Українки, який зберіг дуже теплі спогади про свого вчителя, Леоніда Глібова.

 

 

 

 

Докладна біографія Леоніда Глібова
Багатомільйонний український читач з глибокою любов’ю і повагою згадує ім’я Леоніда Івановича Глібова, талановитого байкаря, видатного майстра художнього слова, твори якого зайняли почесне місце в українській класичній літературі. Життя поета було сповнене напруженої творчої праці, щирого прагнення допомогти рідному народові «живим словом правди і просвіти».

 

Леонід Глібов, портретЛеонід Іванович Глібов - це ім’я відоме кожному українцеві. Воно стоїть в одному ряду із іменами всесвітньо-відомих байкарів: Езопа, Лафонтена, Крилова. Саме як байкар Глібов здобув широке визнання в українській літературі. Він виставляв на посміховисько одвічні суспільні біди, надаючи їм українського забарвлення. Жива, багата мова, легкість діалогів та дотепність байок зробили їх популярними серед дітей і дорослих.

Леонід Глібов, "Веснянка"

Леонід Глібов, Веснянка"—  Весна прийшла!
Тепло знайшла! —
Кричать  дівчатка  й  хлопчики.

—  Цвірінь-цвірінь!
Журбу покинь! —
Клопочуться горобчики."

(Леонід Глібов)


Леонід Глібов. Котилася тарілочка. Ілюстрована збірка віршів. Малюнки Галинаи Сокиринської. Вірші. Коник-стрибунець. Веснянка. Бачить – не бачить. Котилася тарілочка«Коник-стрибунець», «Веснянка», «Бачить – не бачить», «Котилася тарілочка» – вірші та загадки Леоніда Глібова, представлені у цій ілюстрованій книжечці.

Докладна біографія Леоніда ГлібоваБагатомільйонний український читач з глибокою любов’ю і повагою згадує ім’я Леоніда Івановича Глібова, талановитого байкаря, видатного майстра художнього слова, твори якого зайняли почесне місце в українській класичній літературі. Життя поета було сповнене напруженої творчої праці, щирого прагнення допомогти рідному народові «живим словом правди і просвіти».

 

 

 

Леонід Глібов, Зимонько-снігуронько, вірш для дітей, вірш про зиму

"Зимонько-снігурочко, 
Наша білогрудочко,
Не верти хвостом,
А труси тихесенько, 
Рівненько, гладесенько 
Срібненьким сніжком."

(Леонід Глібов)

Леонід Глібов. Зимня пісенька, вірш для дітей.  Художник Людмила Постних"Діти наші, квітоньки,
Хлопчики і дівоньки!
Нум гуртом співать;
Ви тягніть тонесенько,
Буду я товстесенько,
Окселентувать..."

(Леонід Глібов)

Леонід Глібов. Журба. вірш для дітей. Малюнки Людмили Постних."Стоїть гора високая,
Попід горою гай,
Зелений гай, густесенький,
Неначе справді рай."

(Л. Глібов)

Леонід Глібов. Думка. Вірш. Малюнок Людмили Постних."Як за лісом, за пролісом
Ясне сонце сходить,
Як за морем за далеким
Десь воно заходить,—
Я згадую інший ранок,
Інший вечір бачу."

(Л. Глібов)

Леонід Глібов. У степу. Вірш

"Хоч доля привела у город суєтливий,
Добра і зла прикрашений вертеп,
Я все-таки люблю сіножаті і ниви,
Люблю широкий, тихий, рідний степ."

(Л. Глібов)

Леонід Глібов. Квіткове весілля. Алегоричний жарт. Малюнки Анатолія Василенка."У вишневому садочку,
Під вербою, в холодочку,
Щоб лихо прогнать,
І щоб долю звеселити,
Заходились наші квіти
Весілля гулять...."

(Леонід Глібов)

Загадки Леоніда ГлібоваЧитайте віршовані загадки Леоніда Глібова про книжку, телятка, руки, скрипочку, бджілку і медок, повний місяць і зорі, про сонце, ніч і комара, колесо у возі, дощову хмару, про піч, багаття і димок, кавуна і ножа, млинці, вареники, цибулю, сокиру, косу, віник і деркач, всесвітню дорогу, про голову людську і правдивого чоловіка, про блоху та горох.

 

Акровірші Леоніда Глібова Загадки Леоніда Глібова написані акровіршами. Це загадки особливі. Щоб їх відгадати, треба прочитати перші літери кожного рядка загадки згори вниз. В цій статті пропонуються до уваги такі акровірші: "Що за птиця?". "Хто вона?", "Хто баба?", "Хто доня?", "Хто сестра і брат?", "Хто розмовляє?", "Хто хвастає?".

 

Леонід Глібов, великодній вірш Христос Воскрес"Нехай бринять і пахнуть квіти,
Нехай почує Божий рай,
Як на землі радіють діти
І звеселяють рідний край."

(Леонід Глібов)


Останні коментарі до сторінки
«Леонід Глібов, вірші для дітей»:
софія , 2019-01-25 19:14:23, #
Софія , 2020-12-23 21:08:30, #
Софійка , 2021-02-11 10:50:38, #
Оксана Колывайко , 2021-03-02 17:56:47, #
Амогус 303 , 2021-05-27 13:28:40, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 9     + Додати коментар
Топ-теми