Зірка Мензатюк. "Кукульбаба, кукульдід" (оповідання про кульбабки з книги "Зелені чари")


Зірка Мензатюк. Кукульбаба, кукульдід. Оповідання про кульбабки з книги Зірки Мензатюк Зелені чари. Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош.

 

Зірка Мензатюк

Кукульбаба, кукульдід

(зі збірки оповідань "Зелені чари")

 

Завантажити текст оповідання Зірки Мензатюк "Кукульбаба, кукульдід" (txt.zip)


 
 Трава, як руно, сонце, як золото, вишні в цвіту, і ми, малі, під вишнями, у кульбабовім раю. Весною в дівчаток не було милішої забавки, ніж кульбаба. У які тільки шати вона не прибирала нас, в які коштовності не перетворювалась! 
Розділиш стебло навпіл, зав’яжеш на зап’ясті - маєш золотий годинник; зробиш із стебла кільце - ось тобі й браслет; понанизуєш кільця одне за одне - то вже намисто, а скільки плели вінків! 
Навіть наш добродушний пес Босий мав на шиї вінок, від якого він, однак, старався скоріш позбутися. До всіх цих розваг ще й примовляли:

Кукульбаба, кукульдід 
Посідали на обід...

Кульбабу не дуже-то шанують. Якби була вона рідкісна, важкодоступна рослина, тоді, певно, люди частіше помічали б, який ясний, променистий у неї цвіт, яке фігурне листя, схоже на зелені витинанки.

 

Зірка Мензатюк. Кукульбаба, кукульдід. Оповідання про кульбабки з книги Зірки Мензатюк Зелені чари. Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош.


О, тоді б її цінували! Бо вона ще й цілюща - незамінна захисниця від шкідливого впливу радіації. Вона й вітамінна: її листя корисно додавати в салати (а щоб позбутися гіркоти, його досить ошпарити окропом або 20-30 хвилин потримати в солоній воді). 
Сушене листя можна класти в юшку також взимку. З кульбаби виходять різні ласощі: з квіток готують золотисте духмяне варення, молоді пуп’янки маринують, висушене коріння слугує замість кави. В американського письменника-фантаста Рея Бредбері є чудова повість „Кульбабове вино”. Таке вино - не вигадка, його справді можна приготувати.

 

Зірка Мензатюк. Кукульбаба, кукульдід. Оповідання про кульбабки з книги Зірки Мензатюк Зелені чари. Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош.Зірка Мензатюк. Кукульбаба, кукульдід. Оповідання про кульбабки з книги Зірки Мензатюк Зелені чари. Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош.


 

 

 

 

 

 

Кульбаба „вгадує” погоду: якщо квіти вранці не розкрилися - не виходьте з дому без парасольки. Її насіння - то справжнє диво: маленькі парашутики, що летять за вітром хтозна-куди. І тоді, як у казці Оксани Іваненко „Кульбабка”, по всіх усюдах з’являються нові кульбаби. Одна рослина може дати до 2 тисяч насінин. Це не рекорд, мак-самосійка має до 50 тисяч насіннячок, а щириця - 500 тисяч! Але того теж досить, щоб завоювати весь світ. 
З рідної Євразії кульбаба перебралася в Америку, в Австралію.
Вона дуже розмаїта. В Україні росте її тринадцять видів, причому деякі цвітуть не весною, а влітку чи й восени. А загалом їх понад триста. Проте хто, крім ботаніків, стане придивлятися до кульбаби? То бур’ян та й годі. Легенди розказують не про неї.
І все ж як гарно, що вона є - ця щедра весняна позолота луків і садів, ці малі сестрички сонечка, яких вистачає на всіх і на все!

 

Зірка Мензатюк. Кукульбаба, кукульдід. Оповідання про кульбабки з книги Зірки Мензатюк Зелені чари. Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош.

За матеріалами: Зірка Мензатюк. "Зелені чари". Оповідання. Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош. Чернівці, Видавничий дім "Букрек", 2012 р., стор. 29 - 32.

 

 

Більше творів Зірки Мензатюк на нашому сайті:

Зірка Мензатюк. "Зелені чари" (збірка оповідань про рослини)

Зірка Мензатюк. Зелені чари. Збірка оповідань про рослини. Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош.
"Квітують луки! Цвіте усе зело, а кожна квітка ніби промовляє. Про що ж вони хочуть розказати?" Розгадати їхні таємниці давно намагалася відома буковинська письменниця Зірка Мензатюк. У збірці оповідань "Зелені чари" вона розповідає про знані й маловідомі рослини України, пов'язані з ними легенди, повір'я, народні звичаї, про їхні чарівні й реальні властивості, про дива України - Долину нарцисів, заповідні тисові гаї та інші. Особливу увагу авторка приділяє забороненим у радянський час - і тому майже забутим - релігійним легендам про рослини, а також пов'язаним з різними квітами цікавим бувальщинам з житті видатних українців.
 
Зірка Мензатюк, казки для дітей
"Колись малою я любила читати, сидячи на горісі. Гілля навколо було мов зелене шатро, я опинялася мовби в інакшому, таємничому світі. А ще, правду кажучи, я ховалася. Батьки не схвалювали мого читання-всього-підряд. Тепер розумію чому. Книжки — як друзі. Є серед них надійні і справжні. Є й такі, на які просто марнуєш час." (Зірка Мензатюк)

Останні коментарі до сторінки
«Зірка Мензатюк. "Кукульбаба, кукульдід" (оповідання про кульбабки з книги "Зелені чари")»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми