Сергій Ґуберначук. «Моє на підмостках життя... Вірші, роздуми, спогади, цитати»


 

Сергій Ґуберначук. Моє на підмостках життя... Вірші, роздуми, спогади, цитати.  Київ: Видавництво Тропеа, 2024, 132 с. Ілюстрації Дар’ї Букші.

 


«Моє на підмостках життя... Вірші, роздуми, спогади, цитати» — збірка є багатосторонньою розвідкою, яка присвячена поетові, акторові, драматургу Сергію Ґуберначуку. Основний фокус уваги – його акторський шлях, театральні роздуми та відкриті питання, які автор ставить до себе, до мистецтва, до друзів і колег.

Перший розділ складено з поезій, присвячених театру, акторам, друзям, вчителям, і відображають почасти враження, почуття і життєві події автора. Друга частина – вибрані цитати і роздуми, в основі яких – думки про мистецтво. Окремий розділ – спогади митців, які відтворюють період знайомства з Сергієм Ґуберначуком.

Зібраний матеріал приваблює щирістю, повною відвертістю поета, оригінальністю його мислення, теплим ставленням до творчості і мистецтва, любов’ю до світу і людей, загальним оптимістичним настроєм, а інколи – і тонким дружнім гумором.
Збірка розрахована на широке коло читачів.

 

 

 

 

ПЕРЕДМОВА


Сила крапки – у багатокрапці

 

Сергій Винниченко, театральний аналітикБагатокрапка…

Це розділовий знак у вигляді трьох поставлених поряд крапок, яким позначають на письмі незакінченість або перерваність висловлення.

Перерваність…

Перерваний політ, перерване висловлювання, перерване життя…

Багато разів згодом складаєш у голові пазли й усвідомлюєш, що багатокрапка тінню слідувала протягом земного життя Сергія Ґуберначука – чверть сотні втілених персонажів на сцені Київського молодого театру й низка задумів, які лишилися не реалізованими; чисельна кількість рядків поезій, які завершуються багатокрапкою; нотатки записних книжок із тими самими перерваними висловлюваннями…
Літературний проєкт, який складається з літературного доробку Сергія Ґуберначука, дозволяє підтвердити здогадку – адже багатокрапка красується на добрій п’ятірці надрукованих книжок.

Недосказаність…

Недосказаність після недосказаного…

Гуртове доставляння крапок виокремлюються в просторі мистецької реальності бережно та з любов’ю зібраних майже двох десятків книжок. В одних – розсип жанрів, у яких пробував свої сили автор; інші складені тематично, у чітко визначеній рамці – збірка поезій, афоризми, драматургічні твори… Кольоровими родзинками книжкового доробку виглядає серія книжок для дітей.

І кожна, здавалося, поставлена крапка – майже одразу обростає ще кількома – й ось уже цей фінал наповнено енергією для нового старту, нової підбірки, нової книжки.

«Моє на підмостках життя…» – мистецька антологія з життя Сергія Ґуберначука. Що приховується за репертуарною довідкою з театру? Як зіграні ролі вписувались до живого організму бурхливого моря, яким плив Молодий театр у 1990-их роках?

Ці питання дозволили реалізувати наступний крок – зібрати спогади тих, хто працював із Сергієм на одній сцені; хто створював театральний літопис та фіксував сторінки з театральними прем’єрами; з ким він ішов пліч-о-пліч у творчих проєктах…

І, звісно, збірка з багатокрапкою на обкладинці й насичена поезіями – тут і зізнання у власній нерозривності з мистецтвом театру; формулювання глибинних, навіть філософських питань про театр; є рефлексування на порядок денний тих часів, закарбовані у вірш. До нагоди стали й пошукові розвідки – збережена архівна афіша, кадр із відеоверсії вистави, сторінка з альманаху…

«Людина живе доти, поки її пам'ятають» – у цьому сенсі життя Сергія Ґуберначука не переривалося. Щонайменше, новими й новими виданнями поповнюються книжкові полички поціновувачів поезії. У рамках Відкритого театрального фестивалю «Homo Ludens 12+1», де працював у складі експерттної ради, томик авторства Сергія передав до театру «Б І Т», який діє на базі Центральної міської бібліотеки ім. Марка Кропивницького у місті Миколаєві. Колектив презентував власний приклад роботи з пам’яттю – вистава «Тепла лампова хунта» звертається до творчості Гліба Бабіча, який передчасно пішов із життя. Перегляд заримував у моїй свідомості долі поетів перерваного польоту та відродження їх через пам’ять про них у творчих форматах.

Є запит і від юних театралів – читецький жанр потребує свіжих текстів, які були б по віку вихованцям театральних шкіл, студій… Тому не втомлююся повторювати керівникам про наявність скарбнички за авторством Сергія Ґуберначука – «Осінь золота», «Соняшник», «Тобі, золотко моє…». Є всі шанси стати у фокусі уваги й збірці «Моє на підмостках життя…» – яка резонуватиме з внутрішніми переживаннями тих, хто наважується пов’язати власне життя з театром, вхопити настрій мистецької хвилі, й не зупинятися, а знову й знову доставляти крапки до нескінченної багатокрапки…

Сергій Винниченко,
театральний аналітик,
засновник проєкту «Театральна риболовля»

За матеріалами: Сергій Ґуберначук. Моє на підмостках життя…: вірші, роздуми, спогади, цитати. Київ: Видавництво «Тропеа», 2024 р., 132 с.   Ілюстрації Дар’ї Букші.

 

 

 

 


Сергій Ґуберначук. Моє на підмостках життя... Вірші, роздуми, спогади, цитати.  Київ: Видавництво Тропеа, 2024, 132 с. Ілюстрації Дар’ї Букші."Зберу насінини, всі ночі і днини,
лузатиму їх, ідучи по стежині,
і кожного ранку саджатиму зерня,
щоб квіткою – сонце
й малюнком – майстерня".
        
(Сергій Ґуберначук)

 

 

 

 

 

Сергій Ґуберначук. Моє на підмостках життя... Вірші, роздуми, спогади, цитати.  Київ: Видавництво Тропеа, 2024, 132 с. Ілюстрації Дар’ї Букші."Мої думки – така маленька річ
у безконечності нічного зорекраю."

*  *  *
Лікую виключно любов’ю.

*  *  *
Усім тобі завдячую, Любове!

(Сергій Ґуберначук)

 

 

Сергій Ґуберначук. Моє на підмостках життя... Вірші, роздуми, спогади, цитати.  Київ: Видавництво Тропеа, 2024, 132 с. Ілюстрації Дар’ї Букші."Як свято мати друзів при собі!
Вони лікують серце невгамовне."

(Сергій Ґуберначук)

 

 

 

 

 


Останні коментарі до сторінки
«Сергій Ґуберначук. «Моє на підмостках життя... Вірші, роздуми, спогади, цитати»»:
Галина , 2024-07-03 11:41:31, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 1     + Додати коментар
Топ-теми