Повість Ольги Кобилянської "Земля" (завантажити, читати, слухати)


 

На відео: Ольга Кобилянська. Повість "Земля" (аудіокнига).

 

 

Ольга Кобилянська. Земля. Повість. Ілюстрації Сергія Адамовича та Валентини Ульянової

 

Ольга Кобилянська

ЗЕМЛЯ

Повість   

 

Своєму батькові Юліанові Я. Кобилянському посвячує авторка

 

 

Ольга Кобилянська. Земля. Повість. Ілюстрації Сергія Адамовича та Валентини Ульянової

    
Завантажити повний текст повісті Ольги Кобилянської "Земля" (txt.zip)   
  

 

 I


    
    «Еs Ііеgt um uns herum gar mancher Abgrund, den das Schicksal grub, doch hier in unserem Herzen ist der tiefste»
 

 

Дві години від ріки Серету на Буковині лежить село Д. Його рівні поля пригадували б степ, якби не те, що місцями вони западають, мов знеохочені своїм положенням, творячи плиткі невеликі кітли, і якби не той великий ліс, що тягнеться по західній стороні села і творить зелений мур поперек широкої площини, щоб обмежити її розмах. Пишний, майже безмежний великан, неначе у вандрівці, задержався ось тут та задумався над тихими полями, а недалеко нього, почувши за собою зеленого опікуна, попіднімалися сільські хати. Тут... і там... і там — розкинулося село. Ліс панський. Власність приватна. Тонкі ніжні берези поперепліталися з поважними дубами і ясними літніми ночами блистять, мов у срібло одягнені, їх листя дрижить неспокійно, а граціозні, легко повигинані пні приманюють до себе ніжністю та білістю, мов русалки. Окрім сього великана, підіймається з піль ще кілька малих лісових оаз. Зовсім самостійно, мов жменею кинені або як висунені з глибини зеленого великана окремі колонії — так стоять вони, розділені нивами, самітно і глядять гордо на збіжжя, що хвилюють навкруги них. Вузенькі, майже невидні стежки в'ються між золотистою пшеницею та шовково шелестячою кукурудзою і ховаються незамітно в ті ліски... Саме тепер зима..


Читаймо повний текст повісті Ольги Кобилянської "Земля" у текстовому форматі

 

Ольга Кобилянська. Земля. Повість. Ілюстрації Сергія Адамовича та Валентини Ульянової

За матеріалами: Ольга Кобилянська. Земля. "В неділю рано зілля копала" (повісті). Ілюстрації Сергія Адамовича та Валентини Ульянової. Київ, видавництво "Дніпро", стор. 25 - 405.

 

 

Дивіться також:

Ольга Кобилянська: життя та твори

Ольга Кобилянська: життя та твориІм’я видатної української письменниці-демократки, яка пройшла благородний шлях самовідданого служіння народові, віддала йому всі думки і помисли у тяжкий час соціального і національного поневолення, і в світлий час його возз’єднання, духовного відродження, оповите в нашій країні глибокою шаною і любов’ю, відоме у широкому світі. У своїй кращій частині літературна спадщина Ольга Кобилянської вливається у скарбницю загальнолюдської культури як неперехідна художня цінність, сприяючи духовному зближенню, і взаємозбагаченню народів.

 


Останні коментарі до сторінки
«Повість Ольги Кобилянської "Земля" (завантажити, читати, слухати)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми