Оляна Рута. Великодня казка "Писанки треба шанувати"


Оляна Рута

ПИСАНКИ ТРЕБА ШАНУВАТИ

 

Оляна Рута. Писанки треба шанувати. Великодня казка для дітей. Художники - К. Самойлов, Л. БеляковаІвасик із Гусеням зібралися писанки розписувати, адже ж ось-ось — Великдень. Наготували писачки, віск, фарби, яйця, всілякі писанкарські інструменти. А Карлсон усе ходив за ними слідком і думав: до чого ж це вони готуються, що вони збираються робити? А може, вони ладнаються приготувати великий, красивий, кольоровий торт, адже ж фарби нібито харчові?..
Так ходив-ходив Карлсон, чого тільки не передумав, а спитати соромився. Але ж хіба не можна найкращому в світі Карлсонові запитати про те, чого він не знає? І Карлсон наважився.

Спитав Івасика на вушко:
—  Івасику! А що то таке? Що ви збираєтеся робити з тим усім?
—  Ми писатимемо писанки.
—  Пи-сан-ки?
—  Великодні писанки — це наш дуже давній красивий звичай.
Оляна Рута. Писанки треба шанувати. Великодня казка для дітей. Художники - К. Самойлов, Л. Белякова—  Але ж... я не вмію писати писанок, я навіть писачка в руках не втримаю, хоч я — найкращий
у світі Карлсон. Та й кольори попереплутую — коли в яку фарбу кидати яйце, Ет, не вийде, мабуть, з мене писанкаря!.,
—  Я тебе не впізнаю, Карлсоне! — озвалося Гусеня, — Такий хвацький та бравий хлопець — і на тобі! Тепер і старі, й малі писанки пишуть, І вмільці, й невмільці,
А Івасик додав:
—  І вмільці ж теж колись були невмільцями, починали з того ж, із чого й ти, Карлсоне. На Великдень треба подарувати писанку другові, І щоб на тій писанці
було все тільки хороше, щоб було на ній те добро гй щастя, яке ти бажаєш тому, кому даруєш писанку. Отож, Карлсоне, сідай з нами й будеш учитися.
І скоро Карлсон уже вмів тримати писачка. Тоді — виводити мережива й візерунки. Тоді — правильно вкидати яєчко в фарбу. Тоді — акуратно витирати його. Тоді навчився знімати з писанок віск. 1 ось у Карлсона в руках — перша його писанка.
— Ну й красуня! — вигукнули Івасик із Гусеням, — Молодець, Карлсоне!
Оляна Рута. Писанки треба шанувати. Великодня казка для дітей. Художники - К. Самойлов, Л. БеляковаКарлсон розписав писанки для Івасика й для Гусеняти. Були вони гарні-прегарні, і Карлсонові закралася думка; «Не буду я дарувати цих писанок, вони ж такі гарні, такі гарнющі!»
Писанки пошепотілися між собою й вирішили втекти, щоб провчити Карлсона.
Засумував Карлсон і подався шукати втікачок. Ішов і казав:
 —  Писаночки! Мої любі писаночки! Поверніться до мене! Я ж вас для найкращих друзів своїх
розписав! Ось-ось Великдень, як же я вас їм подарую? Ви дуже гарні, але я не заберу вас до Швеції, бо щиро готував для Івасика й Гусеняти. То лиш одна думочка така до мене в голову залетіла, але її вже там нема! Я ж найкращий у світі Карлсон! Вибачте, що я вас хотів забрати собі, поверніться! І в кущах щось загомоніло:
—  Справді, давай повернемося, бачиш, він добрий хлопець!
Оляна Рута. Писанки треба шанувати. Великодня казка для дітей. Художники - К. Самойлов, Л. Белякова—  Атож! Не будемо засмучувати його друзів, та й його самого. Ми ж — великодні,
Писанки викотилися з кущів прямо перед Карлсоном,
— Ой мої любі писанки! Як добре, що ви знову зі мною! Я знаю про вас багато, але тепер знаю ще одне, дуже важливе: писанки треба шанувати!
І Карлсон пригорнув до грудей обидві свої писанки.

 

За матеріалами: "Чарівне яєчко". Оповідання, вірші, загадки, казки. 
Художники: К. Самойлов, Л. Белякова. 
Видавництво "Белкар-книга", Харків, 2009.  

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Великдень. Леся Храплива. Казка про ПисанкуВеликодні казочки для дітей, що увійшли до цієї добірочки, написали Леся Храплива-Щур, Ірина Мацко, Петро Волиняк, Оляна Рута та інші українські автори.
Великодні оповідання. Чарівне яєчко
Цікаві оповідання про Великдень:"Пасочка" (з народного),   "Великдень" Андрія М'ястківського, "Лесина квітка" Ніни Наркевич та інші.

Вірші про Великдень:

Великдень. Вірші для дітейПропонуємо до Свята Великодня вірши Катерини Перелісної,  Лесі Храпливої, Леоніда Полтави, Олекси Стефановича, Ігоря Січовика, Михайла Левицького, Леоніда Глібова, Романа Завадовича, Леоніда Глібова, Дмитра Чередниченка, Григорія Чупринки, Степана Жупаніна, Олександра Олеся та інших.

 

Ще цікаво:

Великодні оповідання для дітей

Веснянки та гаївки

Великодні ігри

 

Великдень. Святкування та народні звичаї

ВеликденьОдне з головних, якщо не найголовніше, свято всього православ'я  - це Великдень (або Пасха, чи, по-народному, паска) Ці назви є стилістичними синонімами в розумінні назви релігійного свята Воскресіння Христового. Слово "Пасха" церковнокнижне, а слово "паска" - просто розмовний синонім до церковного "Пасха", і, крім того, означає обов'язкову великодню здобу, що господині випікають і святять у церкві. Проте основна назва свята Воскресіння - Великдень. 

 

Великдень, Пасха, Воскресіння Христове
Свято Великодня - "Свято свят і торжество торжеств", — так іменують Великдень православні християни. Цього дня весь християнський світ відзначає воскресіння Ісуса Христа з мертвих — подію, яка стала символом перемоги добра над злом, світла — над темрявою. Новозавітний, християнський Великдень був установлений апостолами після Хресної смерті й воскресіння Ісуса Христа як свято виходу з життя гріховного і знайдення життя вічного.

Останні коментарі до сторінки
«Оляна Рута. Великодня казка "Писанки треба шанувати" »:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми