Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники липня: фарбуємо писанку плодами дикої вишні (майстер-клас) — відео


 

На відео: майстриня-писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники літа: фарбуємо писанку плодами дикої вишні (майстер-клас).

 

 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники літа: фарбуємо писанку плодами дикої вишні (майстер-клас). Антипка, дика вишня. Світлини – авторські.

Антипка, дика вишня (дерево).

 

 

Ірина Михалевич

ФАРБУЄМО ПИСАНКУ ПЛОДАМИ ДИКОЇ ВИШНІ

Загадка. Листя, як у груші, а родить вишні. Ті вишні – чорні і дрібні-дрібненькі, з тридцять на долоні поміститься. Мова про антипку — дику вишню. Це дерево ще називають магалебською вишнею. У липні (першій половині) вишеньки на ній достигають і стають чорними. Ягоди ці невеликі, в них мало м'якоті, проте пахнуть вони надзвичайно приємним пряним ароматом.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники літа: фарбуємо писанку плодами дикої вишні (майстер-клас). Антипка, дика вишня. Світлини – авторські.

 Антипка, дика вишня (ягоди).


Коли плоди черемшини звичайної (Prunus padus) мають солодкий смак, то антипка (Prunus mahaleb) родить схожі на вигляд, але терпкуваті на смак ягоди з гірким присмаком, тому в пиріжки їх не покладеш.
Це запашне медоносне дерево, що походить з Середземномор'я, прижилося у нас. Воно досягає 4, зрідка 10 метрів, має сіру кору з помітними сочевичками та іноді вигнуту крону. Росте антипка у садах, парках, посадкових смугах.

Плоди антипки фарбують біле яйце спочатку в блакитну барву, а далі в темно-синій колір. Поверх жовтого кольору від чорнобривців дає холодний зелений відтінок, поверх марени красильної — темно-фіолетовий.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники літа: фарбуємо писанку плодами дикої вишні (майстер-клас). Світлини – авторські. Писанка після 5 хвилин фарбування антипкою.

Писанка після 5 хвилин фарбування антипкою.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники літа: фарбуємо писанку плодами дикої вишні (майстер-клас). Світлини – авторські. Писанка після 15 хвилин фарбування антипкою.

Писанка після 15 хвилин фарбування антипкою.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники літа: фарбуємо писанку плодами дикої вишні (майстер-клас). Світлини – авторські. Писанка після 30 хвилин фарбування антипкою.

Писанка після 30 хвилин фарбування антипкою.

 

Рецепт приготування барвника з плодів антипки:

Збираємо жменю ягід (половину стандартного пластикового стаканчика), кип'ятимо в 230 мл води на малому вогні, проціджуємо, даємо настоятися 10 хвилин і додаємо до готового барвника алюмокалієві квасці — скільки зможемо взяти двома пальцями, ретельно розмішуємо.

Фарбувати можна тоді, коли барвник перестане бути гарячим.

Не забуваємо перед першим фарбуванням скупати писанку кілька секунд в оцті.

Ягідного настрою та гарних вам писанок!

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Дослідження, оповідки про писанки. Писанкарські знахідки майстрині Ірини Михалевич. Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники літа: фарбуємо писанку плодами дикої вишні (майстер-клас). Світлини – авторські. Писанка, двічі марена антипкою.

Писанку фарбовано антипкою (кілька разів) і мареною.​

Матеріали люб'язно надіслані майстринею спеціально для читачів "Малої Сторінки".

Світлини – авторські.  

 

 

Читаймо також:

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Цикл оповідань — Дивовижі про рослини. Вишня-антипка. Як виглядає та де росте. Оповідка про рослину та майстер-клас з фарбування писанки (відео). Дозрілі плоди вишні-антипки на дереві."У цьому блозі є допис про фарбування писанок плодами вишні-антипки. Цей текст присвячено самій антипці. Щоб назбирати плодів, треба знати, де їх шукати. Отож, поговоримо більш детально про це чудове дерево — вишню-антипку. Маю щастя запропонувати Вам цікаві свідчення про антипку.Отже, дика вишня (Prunus Mahaleb) — це вид дикорослої вишні з дрібними чорними, терпкими на смак плодами, непридатними для споживання; кучина . Листя в неї як у груші, вона має крихітні серцеподібні плоди, чорні при дозріванні і гіркі на смак. Є сорти з солодко-терпким смаком. Плоди спінуть з середини липня, по серпень. Де ж можна побачити вишню-антипку? Часто зустріти це дерево можна на Одещині, Полтавщині, Київщині, Хмельниччині, на Херсонщині..." (Ірина Михалевич)

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич
У цьому підрозділі відома українська писанкарка Ірина Михалевич розповідає про історію та символіку писанки, надає розвідку про "Сонячну колекцію" писанок Олени Пчілки, а ще — майстер-класи "Пишемо писанку без олівця" та кілька інших — про використання натуральних барвників. 

Останні коментарі до сторінки
«Майстриня-писанкарка Ірина Михалевич – про натуральні барвники липня: фарбуємо писанку плодами дикої вишні (майстер-клас) — відео»:
Настя , 2021-07-22 16:03:09, #
Ірина , 2021-07-23 16:55:41, #
Марія , 2021-07-25 06:57:06, #
Ірина , 2021-07-26 00:32:21, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 4     + Додати коментар
Топ-теми