Людмила Федорова. СІК уроку і сторітеллінг. СІК уроку на тему "Льюїс Керролл, «Аліса в Країні Див»"


Людмила Федорова

СІК уроку і сторітеллінг

 

Чим довше готуєшся – 
тим коротша розповідь

(Із притчі про сторітеллінг)

Людмила Федорова, викладач світової літератури. СІК уроку і сторітеллінг. СІК уроку на тему Льюїс Керролл, Аліса в Країні ДивВсе має свою історію – люди, предмети, поняття (історія в розумінні оповіді). Як згадувалось в одній із попередніх публікацій ("Під враженнями книги Н. Н. Талеба "Чорний лебідь"") – все, що потрапляє в поле нашого зору, може потенційно стати історією. Здатність історизувати (авт.) буквально все є природною особливістю нашого розуму. Як тільки нас починає цікавити суб'єкт/об'єкт, так зразу ж він історизується. Сторітеллінг виступає інструментом нашого мозку – відбувається аналіз-синтез інформації.

Таким чином, справа за малим – привернути увагу учня до об'єкта/суб'єкта. Виявляється, що для "наведення зору" використовується той же прийом – розказування історій. Мало того, вивчення об'єкта/суб'єкта теж краще відбувається за сприяння прийому сторітеллінгу. Складання історій учнями про об'єкт/суб'єкт вивчення – ефективний інтерактивний прийом. Досить ясно написано про технологію сторітеллінгу у статті "Сторітеллінг як один з ефективних методів викладання".

Історію може розказати кожен, проте не кожен може розказувати так, щоб привернути увагу і зацікавленість у певної кількості слухачів. Для цього потрібно вміти входити в "інформаційне поле", щось віртуальне, звідки черпаються знання і куди віддаються знання. СІК уроку можна назвати алгоритмом до віртуального інформаційного поля, де народжуються і живуть історії. Це сучасний різновид інтелект-карт з використанням сучасних можливостей ІТ.

Пропоную схему інтерактивного уроку в 5 класі «Льюїс Керролл «Аліса в Країні Див». Творча історія книги, її зв'язок з біографією письменника та життям Англії «вікторіанської доби».

 


СІК. Льюїс Керролл, «Аліса в Країні Див». Творча історія книги, її зв'язок з біографією письменника та життям Англії «вікторіанської доби»


Поки є діти – будуть казки! 
(Астрід Ліндгрен)

І. Колективне складання радіальної діаграми на основі історій (з ілюстративним супроводом).

Історія перша

Льюїс Керролл – учень-старшокласник в строгому англійському костюмі із фотокамерою).


Справжнє моє ім’я – Чарлз Лутвідж Доджсон. Народився я в самому серці Англії – графстві Чешир, 27 січня 1832 року. Від батька мені передалося вміння бачити смішне в звичних людях і речах, від матері унаслідував скромність, урівноваженість, пристрасть до причуд. Ще в дитинстві я почав осягати Країну Чудес. Серед моїх улюбленців були равлики, жаби, кіт, грифон із пасторської кафедри батька. 
Я мав трьох молодших братів та сімох сестер. Як старший брат я часто вигадував різноманітні забави та ігри, цікаві задачі, писав веселі вірші та каламбури і навіть видавав журнали. В 13 років я випустив власноручно «для молодших» ілюстрований збірник «Корисна і повчальна поезія».
Ще до навчання в школі в мене виявилися здібності до математики. Математика стала важливою справою мого життя. Після закінчення Оксфордського університету, в 23 роки, я став професором математики і прийняв духовний сан диякона, бо в Крайст Черч (найстаріший коледж Христової церкви, Оксфордського університету) без другого не могло бути першого.
Моїм хобі була фотографія. Я любив фотографувати пейзажі, знаменитих людей, а особливо маленьких дівчаток. Виняткове місце в альбомі займали фотографії маленької Аліси.

Історія друга

(Аліса – учениця молодших класів, одягнена в традиційно скромну сукню «вікторіанської доби»).

Я – Аліса Плезенс Лідделл, дочка декана коледжу Крайст Черч, де навчався, а згодом викладав математику Керролл.
Одного разу батько запросив Керролла до нас в гості. Містер Доджсон зачарував мене і моїх сестер з першої зустрічі. Він розважав нас цікавими задачами, дотепними жартами, фокусами і став бажаним гостем. А ще ми з сестрами любили, коли він нас фотографував.
4 липня 1862 року Чарльз Доджсон і його товариш Робінсон Дакворд влаштували мені, Лоріні та Едіт прогулянку на човні Темзою. Ми попросили Керрола розповісти смішну казку. Історія-експромт про дівчинку Алісу, яка впала в кролячу нору, виявилась такою захоплюючою, що ми постійно вимагали її продовження. Розповідь затягнулася до вечора. Коли ми прощалися, я попросила Чарлза записати казку і прислати мені.


Історія третя

(Льюїс Керролл)

Я просидів усю ніч, коли записував усі нісенітниці, що запам’яталися.
Через декілька місяців Аліса стала володаркою зошита, що мав назву «Пригоди Аліси під землею», з рукописним текстом казки, власними малюнками і римованою посвятою. Ось її завершальна строфа: 

 

Візьми ж, Алісо, казку цю,
Сховай хазяйновито
До скриньки, де ховаєш ти    
Дитячих снів привіти,
Як подорожній береже
Країв далеких квіти.

 

 

Історія четверта

(Королева Вікторія – вчителька, одягнена у вишукану сукню з декольте, зачіскою того часу, з книжкою «Аліса в Країні Див»)

Я – королева Вікторія, правила Англією в період, коли жив містер Доджсон.
Я теж в свій час із захопленням прочитала казку про Алісу, дівчинку виховану в традиціях моєї доби. За канонами дівчинка була ввічлива, скромна, стримана, серйозна, поважала старших і вивчала математику, історію, географію, малювання, стародавні мови – грецьку і латинську, та займалася додатково французькою, музикою, танцями. Отримавши велику насолоду від прочитаного, захотіла краще познайомитись з творчістю містера Доджсона. 
Мені доповіли, що містер Доджсон має багато праць з математики ( завдяки їм згодом виникне інформатика). Він винайшов дорожні шахи з отворами в дошці і шпильками у фігурах, двосторонні наклейки (скоч).
Я дарую вам книгу про пригоди Аліси і хочу, щоб ви її прочитали. Тільки ті діти, які прочитають цю казку, зможуть вважати себе освіченими та вихованими.

 

Людмила Федорова, викладач світової літератури. СІК уроку і сторітеллінг. СІК уроку на тему Льюїс Керролл, Аліса в Країні Див

Натисніть на картинку, щоб збільшити розмір.


 

ІІ. Складання бліц-історії з асоціативного ряду персонажі-місця-предмети-діяльності.

IІІ. Робота з епіграфом

За що ви любите казки? Яка казка улюблена? Чому?

ІV. Домашнє завдання.

Прочитати статтю про Льюїса Керролла та казку «Аліса в Країні Див».  

 

Завантажити СІК у форматі (pdf.zip)

 

* * *

 

Сторінка учнівського зошиту до уроку:

Людмила Федорова, викладач світової літератури. СІК уроку і сторітеллінг. СІК уроку на тему Льюїс Керролл, Аліса в Країні Див

 

Завантажити сторінки зошиту (pdf.zip)

 

 

Дивіться інші статті по підготовці до уроків на тему "Аліса в Країні Див":

 

СІК та сторінки зошиту до уроку на тему "Льюїс Керролл, «Аліса в Країні Див». Образ Аліси, світ її уяви і захопливі пригоди"

 

СІК та сторінки зошиту до уроку на тему "Льюїс Керролл, «Аліса в Країні Див». Персонажі, які оточують Алісу"

 

СІК та сторінки зошиту до уроку на тему "Льюїс Керролл, «Аліса в Країні Див». Особливості художньої мови твору"

 

СІК та сторінки зошиту до уроку на тему: "Льюїс Керролл, «Аліса в Країні Див». Фантастичні елементи у творі. Поняття про фантастику"

 

Біурок у 5 класі на тему "Льюїс Керролл – письменник, математик-рекреаціоніст"

 

 

Матеріали люб'язно надано автором спеціально для "Малої Сторінки".

Детальніше дивіться на сайті Людмили Федорової: https://sites.google.com/

 

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Блог Людмили Федорової, викладачки світової літератури. Науково-методичні праці з педагогіки
Матеріал цього блогу буде цікавий для усіх вчителів, що крокують у ногу з часом. 
 
 
 
 

Синтез-уроки - уроки майбутнього

Біуроки. Синтез-уроки - уроки майбутнього. Урок, результатом якого є зовсім нове утворення, домінантами котрого виступають не стільки зовнішні чинники, а скоріше взаємопроникнення їх і взаємовплив – стане предметом розгляду в нашому блозі. Тобто синтез не як агрегат, а як «творчий синтез». В синтез-уроках реалізуються філософські аспекти нової педагогіки, де вчитель та учень працюють в тандемі як дослідники, відкривачі нових граней того чи іншого предмету. Маємо надію, що спільна робота в такому руслі принесе багато користі для всіх педагогів, викличе жвавий діалог і бажання поділитися власними досягненнями. Девізом нашого блогу нехай стануть слова: «Йти потрібно так, щоб не здіймати пороху». Ціль ресурсу – не феєрія нових технологій, а усвідомлена робота на виявлення прихованих властивостей у звичних речах, на вироблення назрілих поглядів щодо них.

Останні коментарі до сторінки
«Людмила Федорова. СІК уроку і сторітеллінг. СІК уроку на тему "Льюїс Керролл, «Аліса в Країні Див»"»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми