Зірка Мензатюк. "Зозулині черевички" (зі збірки оповідань "Зелені чари")


Зірка Мензатюк. Зозулині черевички. Оповідання. Зелені чари - книга про рослини.

 

 

Зірка Мензатюк

 Зозулині черевички

(зі збірки оповідань "Зелені чари")


 
Завантажити текст оповідання Зірки Мензатюк "Зозулині черевички" (txt.zip)


 
Було це багато років тому. Ми з сестричкою, ще зовсім малі, бігали чудовим буковим лісом, збираючи веснівки, козелець, листя папороті. І раптом сестричка знайшла дивовижну квітку, якої ми ніколи раніше не бачили. Вона мала опуклий яскраво-жовтий мішечок, зсередини поцяткований червоним. Він нагадував черевичок балерини. Від нього відходили довгі вишневі пелюстки, ще й підкручені, мов кучері модниці. Мені стало прикро, що в моєму букеті немає цього дива. Побігавши, я знайшла і зірвала таку ж квітку.

А то ж були рідкісні зозулині черевички! Пам’ятаєте, про них говориться в „Лісовій пісні” Лесі Українки:

Зірка Мензатюк. Зозулині черевички. Оповідання.

   От-от зозулька маслечко сколотить, 
   в червоні черевички убереться 
   і людям одмірятиме літа.

Ці квіти - найкращі з європейських орхідей. Так-так, у Європі теж ростуть орхідеї, але лиш зозулин черевичок розмірами й вишуканістю може змагатися з тропічними красунями. У багатьох народах його називають Венериним черевичком на честь богині краси Венери. До речі, перша чужоземна орхідея, завезена в Європу, теж дістала схожу назву: черевичок Діви Марії.
У незвичайної квітки і звички незвичайні. Її запилюють тільки земляні бджоли-одиначки. Врешті, така обраність не робить їм честі, бо квітка попросту їх обманює, заманивши в пастку, з якої ті ледве вибираються, обтрусивши весь принесений пилок. І насіння зозулині черевички висівають по-своєму: серед зими. З вітром, снігом, талою водою насінинки мандрують далеко від рослини-матері.
Ростуть черевички неспішно, зацвітають на 15-18 році життя. Вони люблять затінок, найкраще почуваються в листяних лісах на вапняковому ґрунті.
В Україні зозулині черевички зростають у декількох місцях на Львівщині, в Борщівському районі Тернопільщини, на Чивчинських горах у Карпатах, в Кагарлицькому районі на Київщині, у передгір’ї Криму - де 200 рослин, а де всього 20… Їх занесено до Червоної книги.
А я й досі, вже багато літ, жалкую, що зірвала той зозулин черевичок.
Може, у лісі біля Чернівців їх цвіло б на кілька більше? Та що ж - не вернеш...

За матеріалами: Зірка Мензатюк. "Зелені чари". Оповідання. Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош. Чернівці, Видавничий дім "Букрек", 2012 р., стор. 42 - 45.

 

 

Більше творів Зірки Мензатюк на нашому сайті:

Зірка Мензатюк. "Зелені чари" (збірка оповідань про рослини)

Зірка Мензатюк. Зелені чари. Збірка оповідань про рослини. Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош.
"Квітують луки! Цвіте усе зело, а кожна квітка ніби промовляє. Про що ж вони хочуть розказати?" Розгадати їхні таємниці давно намагалася відома буковинська письменниця Зірка Мензатюк. У збірці оповідань "Зелені чари" вона розповідає про знані й маловідомі рослини України, пов'язані з ними легенди, повір'я, народні звичаї, про їхні чарівні й реальні властивості, про дива України - Долину нарцисів, заповідні тисові гаї та інші. Особливу увагу авторка приділяє забороненим у радянський час - і тому майже забутим - релігійним легендам про рослини, а також пов'язаним з різними квітами цікавим бувальщинам з житті видатних українців.
 
Зірка Мензатюк, казки для дітей
"Колись малою я любила читати, сидячи на горісі. Гілля навколо було мов зелене шатро, я опинялася мовби в інакшому, таємничому світі. А ще, правду кажучи, я ховалася. Батьки не схвалювали мого читання-всього-підряд. Тепер розумію чому. Книжки — як друзі. Є серед них надійні і справжні. Є й такі, на які просто марнуєш час." (Зірка Мензатюк)

Останні коментарі до сторінки
«Зірка Мензатюк. "Зозулині черевички" (зі збірки оповідань "Зелені чари")»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми