Дитячі твори Тамари Коломієць


 

На відео: "ПроОбраз: Тамара Коломієць" — журналістка Наталка Фіцич 
в гостях у знаменитої поетеси Тамари Опанасівни Коломієць.

 

 

 

 

Понад півсторіччя Тамара Коломієць пише для дітей. Золотий фонд української дитячої літератури поповнився збірками та окремими виданнями її творів. Вірші, казки, загадки, скоромовки, небилиці Тамари Опанасівни ліричні, образні, ритмічні, пізнавальні, без нудного моралізування, актуальні в роки їх написання й донині. Вони – про любов до землі та праці, красу природи, людську доброту, дитячу допитливість і вигадливість. Багато поетичних творів Тамари Опанасівни Коломієць перекладено англійською, угорською, польською, білоруською, російською, словацькою, чеською, казахською, азербайджанською, вірменською та іншими мовами народів світу. 

 

 

Тамара Коломієць, вірші для дітей

 

 

Тамара Коломієць народилася 9 квітня 1935 року в місті. Мама дівчинки працювала лікарем, але Тамарі ця професія була не зовсім зрозуміла: лікарня, амбулаторія, виклик, знову лікарня. Через те, що мама дівчинки так багато працювала, вихованням дівчинки займалася бабуся. Тамара виросла «у пелені бабусі Ганни», яка була в міру релігійною, керувалася здоровим глуздом і прислухалася до народної мудрості. Ці риси характеру вона передала внучці. Неписьменна бабуся Ганна знала напам’ять майже весь «Кобзар» і часто його цитувала. Дідуся і татка, на жаль, уже в ранньому дитинстві у дівчинки не було: дідуся забрала громадянська, а татка — Друга світова війна. Але був ще маленький братик, якому доводилося власноручно майструвати вітрячки, літачки та кораблики.

Тамара Коломієць належить до покоління, дитинство якого було перерване війною. Ще до війни дівчинка вміла читати. А потім усі підручники замінив «Кобзар» та бабусині козацькі й чумацькі сумовиті пісні, казки, загадки, лічилки, яких вона знала безліч. У дитинстві дівчинка надавала перевагу хлопчачій компанії і гралася виключно з хлопчаками. У шкільні роки мріяла стати лікарем, бо дитяче серце ще довго залишалося чутливим до ран війни. Якщо у школі задавали писати твір на вільну тему, то Тамарі легше було висловлюватись у віршованій формі. А коли в пам’яті народжувався якийсь рядок, то він, як правило, мав бути останнім і на нього «треба було вийти».

Перша збірка «Проліски» побачила світ 1956 року, коли Тамара Коломієць ще навчалася в університеті. Авторка — студентка факультету журналістики Київського університету — мала на той час лише 21 рік. 1957 року цю збірку відзначено першою премією та золотою медаллю Всесоюзного фестивалю молоді і студентів у Москві. Тоді ж молоду поетесу прийняли до Спілки письменників. На початку творчого шляху її помітив і благословив напутнім словом Максим Рильський. Першим редактором був Михайло Стельмах. Того ж 1957-го року Тамара Коломієць закінчила Київський університет. 

Із більшими чи меншими перервами звідтоді вийшло 10 книжок лірики, зокрема «Осіння борозна» (1981), «Багаття на межі» (1984) та «Дорога в листопад» (1990). А потім — 15 років — не мовчання поетеси, а невидавання її книжок. Були лише добірки в періодиці — газетах «Вечірній Київ», «Хрещатик», «Я, ти, ми», «Вісті», в журналі «Вітчизна»…

Натомість поетеса скерувала свої зусилля в інше русло — у дитячу літературу. Питання рідної мови, святинь та ідеалів, такі актуальні сьогодні і завжди, старшим людям освоювати важко, а ще важче — міняти їх. Тому працювати треба з найменшими, вважає Тамара Опанасівна. Тож вона активно пише та співпрацює з різними видавництвами. У її творчому доробку— понад 30 збірок оригінальних казок, віршів, небилиць, лічилок, смішинок, загадок. Найвідоміші її книги: «Починаються дива», «Жмурки», «Пісенька про гнома», «Пісня джерельця», «Дощик-накрапайчик». Тамара Опанасівна досить активно співпрацює з популярним журналом «Пізнайко». Видавництво «Веселка» перевидала її «Веселе місто Алфавіт».

У Тамари Коломієць, за книжками якої виросло не одне покоління, — уже своя абеткова бібліотечка: вона має 6 абеток для 6 онуків. Тамара Коломієць — щаслива мати і бабуся. Вона має двох дочок (Оксану й Мар’яну) і шестеро онуків. Стежками матері пішла донька — талановита поетеса Мар’яна Рочинь, а брат — Петро Коломієць — відомий сьогодні письменник, журналіст, автор багатьох історико-пригодницьких повістей.

За матеріалами: https://onlyart.org.ua/

 

 

 

 

Тамара Коломієць

БІЛЕ ПОЛЕ ПОЛОТНЯНЕ

Біле поле полотняне,
рівно ткане, чисто пране.
А по ньому голка ходить,
за собою нитку водить.
Покрутнеться так і сяк —
зацвіте червоний мак.
Зазирне і там і тут —
василечки зацвітуть.
Застрибає навпрошки —
зажовтіють колоски.
А як пройдеться поволі —
заряхтять листочки в полі.
Біле поле полотняне
рушником барвистим стане.

За матеріалами: Віра Науменко. Літературне читання. Українська мова для загальноосвітніх навчальних закладів з навчанням українською мовою. Підручник для 2 класу загальноосвітніх навчальних закладів. Київ, видавництво "Генеза", 2012 рік, стор. 98.

 

Тамара Коломієць, Біле поле полотняне, вірш про вишитого рушника

 

 

 

 

 

 

Тамара Коломієць, віршовані загадки, малюнки Едуарда Колесова
Велика добірка віршованих загадок від Тамари Коломієць зі збірки віршів "Найперша стежечка": «Росте в саду веселиця...», «Біла грядка...», «Скинув шубку їжачок...», «Що на хаті дах...», «У носатого Івана...», «Цей скляр старанний дуже...», «Чекали на мене сади...», «На тонких бринять стеблинках...», «Мірошниця біла-біла...», «Руда, руда рудиця...», «Довгохвосту лиску маю...», «Водовоз-торохтій...», «Дівча вітру вклонялося...», «Ходить Густя з Густятами...», «Що сивий кінь...», «У печері при заслоні...», «Одчиняйтесь, ворота...», «Що воно за сіть...», «Котилось котильце...», «Білий білан...», «Крикля-зникля за горою...», «Лежить-біжить...», «Ухопився за дріт...», «Літун-шелестун...», «Ішла Улита...», «Летів гість...», «Покурилася кура...», «Ішов плаксій невтишимий...», «Ходив сівач...», «М’який, білий стелив постіль...», «Сидять злюки на грядці...», «Чудернацький вертоліт...», «Я хоч хатка, а жива...», «Біла копиця...», «Скочив скочень на жердину...» «Я гойдаюсь на билинці...», «Чи усі ви ягідками».
 
 
 
Тамара Коломієць, Про мандрівку Жабунця-хвастунця, віршована казка. Художник Едуард Колесов

"Кажу, кажу казку
За бубликів в'язку.
Один бублик — на зубок,
Другий бублик — в козубок,
Третій — у кишеню,
А четвертий — в жменю.
А онука — п'ятим
Буду частувати.
Хай він бублика смакує,
Хай над казкою міркує.
Починаєм... " 
(Тамара Коломієць)

 

 

 

 

Читайте також на "Малій Сторінці":

Тамара Коломієць. Хліб. Оповідання для дітей. Малюнки  Марини Крюченко
"Принесли хліб. На столі поклали. Пахучий, теплий ще. Із шкоринкою золотавою. Це від вогню позолота в нього. Та не тільки від вогню. Золоте зерно на борошно мололи. А зерно в золотому колосі на стеблині золоченій гойдалося, срібною росою вмивалося. Золоте проміння сонячне в себе увібрало. Від сонця позолота в хліба. Та чи тільки від нього?.."(Тамара Коломієць)

Тамара Коломієць. Найперша стежечка. Збірка віршів та загадок для дітей. Червоний пароплав — розділ книги. Ілюстрації Едуарда Колесова. Вірші для дітей: Я по вулиці іду, Стоїть новий будинок, Кран-журавлик, Тижнева сімейка, Машини, Ялинка в дитсадку, Братик і сестричка, Снігова казка, Праля, Чоловічки, Червоний пароплав, Хиталочка-гойдалочка, Стручок, Візьму вербову гілочку, Півень, Чобітки, Котику-воркотику, Капуста, Вітрячок, Лук, Осіннє намисто, Корінець, Я ходив сьогодні в ліс, Джерельце, Кораблі-кораблики.Читаймо вірші Тамари Коломієць для дітей з книги "Найперша стежечка": "Я по вулиці іду", "Стоїть новий будинок", "Кран-журавлик", "Тижнева сімейка", "Машини", "Ялинка в дитсадку", "Братик і сестричка", "Снігова казка", "Праля", "Чоловічки", "Червоний пароплав", "Хиталочка-гойдалочка", "Стручок", "Візьму вербову гілочку", "Півень", "Чобітки", "Котику-воркотику", "Капуста, "Вітрячок", "Лук", "Осіннє намисто", "Корінець", "Я ходив сьогодні в ліс", "Джерельце", "Кораблі-кораблики".

 

 

 

Тамара Коломієць. Найперша стежечка. Збірка віршів та загадок для дітей. Луговий аеродром — розділ книги. Ілюстрації Едуарда Колесова. Вірші для дітей: Задзвонив синенький дзвоник, Ранок, Променята, Вітрисько, Їжаки, Нагідка, Відерце, Про найкращих Луговий аеродром Про Сніговика, Буду я тебе шукать, Жмурки, Зайчиськова череда, Ведмедів танок, Кротів борщ, Колисанка, Грім-вівчар, Біжить півень, Бусел, Узялась лозина биться, Біле поле полотняне, Біб-бобище, Зима на возі, Падав сніг, Веснянка, На галяві.Читаймо вірші Тамари Коломієць для дітей з книги "Найперша стежечка": "Задзвонив синенький дзвоник", "Ранок", "Променята", "Вітрисько", "Їжаки", "Нагідка", "Відерце", "Про найкращих", "Луговий аеродром", "Про Сніговика", "Буду я тебе шукать!", "Жмурки", "Зайчиськова череда", "Ведмедів танок", "Кротів борщ", "Колисанка", "Грім-вівчар", "Біжить півень", "Бусел", "Узялась лозина биться", "Біле поле полотняне", "Біб-бобище", "Зима на возі", "Падав сніг", "Веснянка", "На галяві".

 

 

 

 

Тамара Коломієць. Найперша стежечка. Збірка віршів та загадок для дітей. Луговий аеродром — розділ книги. Ілюстрації Едуарда Колесова. Вірші для дітей: Дбайко, Хто розсипав роси, Хатка, На роботу, Дбайкова лічилка, Дбайкова пісенька в дорозі, Дбайкова загадка, Водогін, В сон-траві, Звідки кузня узялась, Сюрчок, Парашути, Дбайкова колисанка, Дбайкова казка, Окраєць, Несе ріка флотилію.Читаймо вірші Тамари Коломієць для дітей з книги "Найперша стежечка": "Дбайко", "Хто розсипав роси", "Хатка", "На роботу", "Дбайкова лічилка", "Дбайкова пісенька в дорозі", "Дбайкова загадка", "Водогін", "В сон-траві", "Звідки кузня узялась", "Сюрчок", "Парашути", "Дбайкова колисанка", "Дбайкова казка", "Окраєць", "Несе ріка флотилію".

 

 

 

 

 

Тамара Коломієць, вірші для дітей, Починаються дива, збірка дитячих віршів, вірш Диваки, малюнки Едуарда Колесова"Починаються дива" — розділ з книги Тамари Коломієць "Найперша стежечка". До нього увійшли такі дитячі вірші: "Диваки", "Як на білих сторінках...", "Паперовий кораблик", "От так птиця!", "Карамель", "Пісенька про гнома", "Вихвалявся колобок", "Клей", "Коники", "Веселий душ", "Олівці", "Лічилка-небувалиця", "Небилиця", "Хіп-хап", "Калачі", "Ходить вечір-мазамура", "Подарунок", "Цар Горох", "Дідів обід", "Наймиліше слово". В них багато смішного і повчального без повчань (як завжди у Тамари Коломієць): про диваків Рогеллі і Рогатті — мастаків перекидати все на світі догори ногами, про доброго і дивного гнома, про зайця-побігайця і вкраденого окрайця.

 


Останні коментарі до сторінки
«Дитячі твори Тамари Коломієць»:
Дашуля , 2019-06-19 13:21:22, #
Богдан , 2021-02-26 12:01:14, #
Олена Єременко , 2021-02-26 13:20:21, #
Марта , 2022-12-12 17:35:33, #
Лесь Маланка , 2022-12-12 19:48:04, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 6     + Додати коментар
Топ-теми