Володимир Даник. Оповідки циклу «З письменницького зошита» – частина 16: про футбол, музику, інженерну думку, гумор поетів та про студенство за радянських часів


 

На відео: трансляції матчів на каналі Football Hub.

 

 

Володимир Даник

З ПИСЬМЕННИЦЬКОГО ЗОШИТА


СТАВИТИ АВТОБУС

Інколи бачимо щось нове. І щоб це охарактеризувати, знаходяться нові і слова, і фрази. А бува, що явище ніби і відоме, а слова для нього — вже інші... Бо і за течією літ уже і трохи інша точка зору.

Свій внесок у розвиток мови приходить і... від українського футболу. У висловлюваннях болільників, у оцінках того, що відбувається на зеленому газоні, від коментаторів, у інтерв'ю відомих фахівців можна почути слова — ставити автобус...

Невже це про футбол?! Так, про футбол. Слова ці вимовляють і вкрай серйозно, і дещо іронічно. А зміст у них такий. Грають дві команди. І одна з них, так би мовити... ставить автобус! Тобто демонструє закритий варіант гри, захищаючись мало не усім складом.  І такий футбольний поєдинок у великій мірі перестає бути видовищним.

Звідки узявся подібний вираз?! Ну, можливо з таких міркувань... Якщо дорога вузенька, а поперек дороги... поставити, скажімо, автобус, то рух по дорозі буде практично перекритий.

Раніше такого вислову ніби не було. Але ж і футбол змінився. Нині команда, що демонструє подібний варіант гри, активно використовує пресинг. Тобто гравця команди суперника, що володіє мячем, одночасно (і з різних сторін!) атакують кілька гравців. І тим самим обмежують можливості гравця з м'ячем і рухатися вперед, і зробити точну передачу. Часто удається і відібрати м'яч. І це робить гру в обороні значно ефективнішою.

Отож і бачимо — інші часи, інша гра і відповідно... інші слова.

 

* * *

 

МАБУТЬ, УЖЕ...

Інженери – люди інтелігентні, люди мислячі… Вони частенько квітучі і оригінальні не тільки у тих чи інших технічних рішеннях, але і в думках, ними висловлюваних, в умінні чітко виділити  яку-небудь не всім помітну,  але усе ж вагому деталь у житті, що нас оточує.

Згадується один з колег по работі у НДІ, чоловік веселий, усміхнений, що активно проявив себе не тільки в науці і техніці, але і брав постійну участь у заводському самодіяльному народному хорі (а це був досить відомий у нашій області колектив! І дуже хорошого рівня). Отож у вельми нелегкі для всіх часи горбачовської перебудови він і висловив досить несподівану для мене і людей, що працювали поруч, думку. Думку, мабуть, до певної міри влучну за своїм змістом, якщо вже і нині вона згадується так чітко і виразно.

А думка була така:

— Постійно чуєш по радіо чи телебаченню – не допустити гіперфляції… Не допустити гіперінфляції! А це щось перестали акцентувати увагу на цій темі. Мабуть, у нас уже – гіперінфляція…

 

* * *

 

НІБИ ТРИБУНА

А студенти — це усе ж... аудиторія чутлива. І не тільки до жарту і жартівливих інтонацій, а і до несподіваної думки. Викладачі це відчувають. І, розповідаючи про подробиці якоїсь теми, бува, діляться власними думками, пов'язаними чи не пов'язаними з темою, що викладається.

Згадалися студентські літа. І лекція по філософії. Жінка, досвідчений викладач, читає лекцію потоку, а це шість студентських груп. І більше ста студентів у аудиторії.

Це відбувалося якраз наприкінці жовтня. Поруч з учбовим корпусом був розташований інститутський стадіон, грала музика і там відпрацьовувала урочисту ходу немала група студентів-спортсменів, що мали брати участь у святковому параді. І ми, студенти, під час лекції могли слухати і бадьору музику, і викладача, що знайомила нас з глибинами філософських істин у їх марксистському трактуванні.

Отож викладач веде мову на тему — суперечності... протиріччя... І розповівши усе, що мало бути сказано згідно лекційного курсу, раптом вихлюпує щось несподіване, своє. Що, можливо, бентежить і хвилює. Мовляв, при соціалізмі суперечностей і протиріч нібито не повинно бути. А вони ж є... Досить згадати, скажімо, події у Новочеркаську.

Про ті події десь прочитати тоді було неможливо, але ж хоча б краєм вуха майже кожен про це чув.

Треба сказати, що тоді вже (а це друга половина семидесятих...) починало відчуватися — у радянської імперії проблеми. Це виявляло себе і в тому,  що кількість учбових занять з марксистсько-ленінських дисциплін суттєво зросла. Студенти замість того, щоб глибше засвоювати технічні курси, що відповідали їх майбутньому фаху, ще активніше і активніше ідеологічно підковувались. Що суттєвого впливу не мало та і не могло мати.

Ще одну думку можна було тоді почути від викладача-філософині. Вона порівнювала і співставляла творчість Сергія Єсєніна (ну, це зрозуміло... бо навчався я тоді... так трапилось... у Рязанському радіотехнічному інституті!) і Уолта Уітмена. Говорила про те, що у віршах Єсєніна більше ніжності і трепетності, а в Уітмена — більше пристрасності.

Я тоді і не думав, що буду причетним до літературної творчості. Але висловлена думка запам'яталась. Отож проведення занять було для викладачів і до певної міри трибуною для висловлювання власних думок. Вони цією можливістю користувалися не часто, але це усе ж мало вплив.

 

На відео: розстріл демонстрації робітників у Новочеркаську у 1962 році.

   

* * *

 

ЗА ДВОХ

Це було на ювілейному вечорі черкаського поета Григорія Білоуса. Поет повідомив аудиторії, що внаслідок поганої погоди гостей з Києва мало. Приїхав тілько поет і журналіст Владислав Бойко, який свої літературні твори підписує як Василь Шукайло. А оскільки київских гостей мало, то…

Що ж сказав далі поет Григорий Білоус?!

Поет Григорій Білоус висловив думку таку: оскільки гостей з Києва мало, то і… виступати Владислав Бойко (він же Василь Шукайло) буде за двох.

 

* * *

 

ПРО ГІТАРУ – …ПІД БАЯН!

Пісень про гітару – написано усе ж немало. А пісень про гітару… які співають під баян?! Ну, є пісні і такі… В усякому разі одну таку пісню мені вдалося послухати. І враження було – дуже хороше! Тим більше, що пісня була написана на мої слова.

Вже багато пісень написано на мої слова композиторами Черкащини. Серед цих авторів і Володимир Постолака, сільський учитель, талановитий музикант, прекрасний організатор, автор кількох збірок пісень. Пам’ятаю, як на один з концертів композиторів Черкащини він привіз вокальний квартет, яким керував і який на концерті виконував його пісні.

І ось одного разу влітку – телефонний дзвінок… Дзвонив Володимир Постолака. Виявляється, він привіз до санаторію «Мошногір’я» для  відпочинку групу учнів і хотів би організувати для них творчу зустріч зі мною. Я, звичайно ж, погодився і зустріч відбулася. Слухачі сприйняли з інтересом ті пісні, що прозвучали, вірші, гумор. А під кінець заспівали і самі. Заспівали пісню, написану на мій вірш Володимиром Постолакою. А автор музики  акомпанував своїм учням на баяні.

А специфіка пісні  до певної міри виявляла себе у тому, що вірш, який послужив основою для неї, за своїм настроєм був більше адресований дорослим, аніж дітям. І все ж учні четвертих-п’ятих класів, які виконували пісню, співали з неабияким азартом і натхненням і пісня їм відверто подобалась. І природно, що пісня не могла не сподобатись і автору вірша. У такі хвилини особливо гостро розумієш, що незважаючи на всі неприємності, якими переповнений світ, плоди творчих зусиль ще здатні приносити радість і тобі, і іншим.

Пісня про гітару? Під баян?! Ні, це… не забувається!

 

На відео: українська народна пісня "Плакуча гітара".

Матеріали люб'язно надіслано автором спеціально для читачів "Малої Сторінки".

 

 

 

Більше оповідок зі збірки "З письменницького зошита" від Володимира Даника:

Володимир Даник. З письменницького зошита. Цикл роздумів."Інколи пишуться різні за характером нотатки – роздуми, спомини, жарти… І ти ще не уявляєш, а у якій же формі це потраплятиме на очі читачу. Але потім щось, написане у той чи інший час, раптом... ніби об’єднується у якусь ще не зовсім зрозумілу для тебе спільноту. Ось так у мене і з’явився цикл «З письменницького зошита»..." (Володимир Даник)

 

 

 

Читайте також на нашому сайті:

Блог письменника, поета, гумориста, викладача ЧДТУ Володимира Даника

Володимир Даник – поет, прозаїк, автор пісень і бард. Автор 21 книг поезій, пісень і прози, серед яких: «Гуморески та байки» (1991), «Таємна зброя» (1992), «Під впливом НЛО» (1992), «Як стати молодим» (1992), «Вічна тема» (1993), «У Черкасах – сміються!» (2006) та інші. Володимир Олексійович – член Національної спілки письменників України, двічі лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2016 р. та 2019 р., 2021 р.), лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреат конкурсу «Автора! Автора!», який проводився журналом «Перець» та міністерством культури України.

Останні коментарі до сторінки
«Володимир Даник. Оповідки циклу «З письменницького зошита» – частина 16: про футбол, музику, інженерну думку, гумор поетів та про студенство за радянських часів»:
Олексій , 2021-12-22 17:21:08, #
Іраклій , 2021-12-22 20:03:21, #
Надія , 2021-12-23 10:47:05, #
Ольга , 2021-12-23 16:51:02, #
Іра , 2021-12-27 14:53:18, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 5     + Додати коментар
Топ-теми