Володимир Даник. «З письменницького зошита». Частина шоста: оповідки про українські прізвища, шахи та... каву...


 

Володимир Даник. З письменницького зошита.

 

 

Володимир Даник

З ПИСЬМЕННИЦЬКОГО ЗОШИТА

(цикл оповідок)

 

Завантажити добірку роздумів циклу "З письменницького зошита" від Володимира Даника (txt.zip)

 

 

Володимир Даник. З письменницького зошита. Добірка оповідок про українські прізвища, шахи та каву

 

І МЕЛЬНИК, І МЕЛЬНИЧЕНКО!

Солов’їність нашої української мови?! О, вона виявляє себе у дуже різних напрямках і аспектах... Зокрема і у прізвищах. Прізвищах, що звучать і мальовниче, і привабливо, і соковито!
Протягом  літ і літ проводячи заняття з студентами, не міг не помітити, які ж вони неординарні та цікаві – українські прізвища! Ну, наприклад – Підопригора… Оридорога… Та і у одній з груп, де цього року проводив заняття, є… ви уявляєте... і Мельник, і Мельниченко!
Був і такий період (кілька років підряд…), коли мало не в кожній групі було кілька хлопців з іменем... Тарас.
Отож наша мова квітує і в іменах та прізвищах, що тільки додає їй привабливості!

 

 Володимир Даник. З письменницького зошита. Добірка оповідок про українські прізвища, шахи та каву

 

 

 

 

РОЗМОВА ЗА КАВОЮ

Був у черкаських письменників у минулому (2019-му…) році – творчий десант… І де б ви думали?! На Смілянщині! І хто ж цей десант курував – …ніколи не вгадаєте! Анатолій Горбівненко…
І не встиг мікроавтобус з письменниками-черкащанами під’їхати до будинку, в якому розташовувалася місцева райдержадміністрація, як вищезгаданий гумористичний всеукраїнський двічі лауреат (і лірик! А який же він лірик…) відразу ж хоч і не художник, а намалювався. І приязно запросив колег-спілчан до кави. 
Місцева влада з повагою поставилась до майстрів пера. А кава і печиво були і справді ж дуже смачними. А коли хороша кава і хороша компанія, то і розмова буде змістовна. І одною з тем цієї розмови було те, що…
У Черкасах уже втретє відбувся книжковий фестиваль. Саме про нього і обмінювалися думками майстри красного письменства. І говорили і схвально (бо це і справді ж подія!), і критично. Бо і почесні гості на фестивалі були різні – і вельми помітні, і (на думку декого з присутніх…) не дуже відповідні.
Ось тут автор цих рядків і хотів сказати, що, скажімо, у Запоріжжі – дуже замашні гумористи! Ось їх якраз і варто було б запросити… А не декого з  «потрібних людей», що їх на фестивалі так активно розкручували!
Та не встиг я цього сказати, як… Ну, хіба ж встигнеш за жінками?! Отож одна з черкаських письменниць (і до того ж – прозаїк… чи усе ж прозаїкиня?!), можна сказати, що… рубонула! Бо висловилася чітко і недвозначно:
– А у Запоріжжі – дуже хороші поети!
Доповнювати цей короткий, але суттєвий виступ я не став. Бо гумористи – це теж поети… А якщо хтось з гумористів і обмежується прозою, вагомість творчості такого автора подібний факт аж ніяк не применшує.
І хоча ні запорізьких авторів, ні їх книг (ні… і це особливо прикро… запорізьких видавництв!) на черкаському книжковому фестивалі усе ж не було, але… 
Але читачі… і до того ж уважні… у них у Черкасах є!

 

Володимир Даник. З письменницького зошита. Добірка оповідок про українські прізвища, шахи та каву

 

 

 

 

ПОТУЖНЕ ШАХОВЕ ДЖЕРЕЛО

Між поезією і шахами – певний перегук. Скажімо, поезію (були такі часи…) активно експлуатували з метою пропаганди певної ідеології. І це, звичайно ж, негатив. Але ж і поезія була… більше на виду. І це усе ж плюс. Та і шахи… Ця гра тоді теж була вельми політизована. Коли за світову корону сперечалися Карпов і Корчной (що до СРСР не повернувся…), то це було у центрі уваги. Про що і тогочасні останні новини не забували нагадувати. І, якщо згадуючи про першого з шахістів, приводили ім’я (Анатолій Карпов…), то про іншого казали тільки …«претендент». А Віктор Корчной згадати забували.
Коли ж з цього ж приводу змагалися Карпов (що був у той час членом ЦК ВЛКСМ) і Каспаров, тоді мені і трапилася нагода почути з уст одного з черкаських комсомольких діячів:
– За Карпова вболіває… все Політбюро!
Матч за світову корону між Каспаровим і Крамником теж був… ніби на виду. А потім шахи до певної міри відступили у тінь. І відповідь на питання – а що ж там у шахах… – знайти можна не відразу. Та і знайти усе ж нелегко.
Але – не втрачаймо надії! Завітавши на сайт «Динамо від Шурика» (а це сайт… футбольний!), можна помітити, що там у одній з рубрик (де мова йде про… різне) дуже немало новин на шахову тематику. Там і тексти цікавих партій, і відеоматеріали… І якщо усі ці публікації зібрати разом, то це була б до певної міри… енциклопедія сучасних шахів! І треба сказати, що українці у вирі світових шахових подій – люди теж помітні.

 

Володимир Даник. З письменницького зошита. Добірка оповідок про українські прізвища, шахи та каву

Матеріали надіслано автором спеціально для читачів "Малої Сторінки".

 

Більше оповідок зі збірки "З письменницького зошита" від Володимира Даника:

Володимир Даник. З письменницького зошита. Цикл роздумів."Інколи пишуться різні за характером нотатки – роздуми, спомини, жарти… І ти ще не уявляєш, а у якій же формі це потраплятиме на очі читачу. Але потім щось, написане у той чи інший час, раптом... ніби об’єднується у якусь ще не зовсім зрозумілу для тебе спільноту. Ось так у мене і з’явився цикл «З письменницького зошита»..." (Володимир Даник)

 

 

 

Читайте також на нашому сайті:

Блог письменника, поета, гумориста, викладача ЧДТУ Володимира Даника

Володимир Даник – поет, прозаїк, автор пісень і бард. Автор 21 книг поезій, пісень і прози, серед яких: «Гуморески та байки» (1991), «Таємна зброя» (1992), «Під впливом НЛО» (1992), «Як стати молодим» (1992), «Вічна тема» (1993), «У Черкасах – сміються!» (2006) та інші. Володимир Олексійович – член Національної спілки письменників України, двічі лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2016 р. та 2019 р., 2021 р.), лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреат конкурсу «Автора! Автора!», який проводився журналом «Перець» та міністерством культури України.
 

Останні коментарі до сторінки
«Володимир Даник. «З письменницького зошита». Частина шоста: оповідки про українські прізвища, шахи та... каву... »:
Ірина , 2020-08-07 22:43:12, #
Ольга , 2020-08-08 11:56:25, #
Василь , 2020-08-08 17:46:01, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 3     + Додати коментар
Топ-теми