Ірина Михалевич. «Каркас західний — дерево, що родить солодкі камінці» (оповідка циклу «Дивовижі про рослини»)


 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Каркас західний (залізне дерево, болотяна ягода, кропив'яне дерево). Дерево, що родить солодкі камінці — оповідка циклу Дивовижі про рослини. Тепла палітра плодів каркаса.

Тепла палітра плодів каркаса.

 

 

Ірина Михалевич

ДЕРЕВО, ЩО РОДИТЬ СОЛОДКІ КАМІНЦІ

Мої Вам сердечні вітання, друзі!

Поспішаю розказати Вам про одне гарне і приємне дерево, яке росте в нас на Кропивниччині, в степовій Україні. Цю рослину в нас висаджують по берегах річок задля укріплення ґрунту на схилах. Бачила я також кілька дерев у нашому місті біля житлових будинків.

Отже, каркас західний (Celtis occidentalis). Інші назви — залізне дерево, болотяна ягода, кропив'яне дерево. Рослина походить з Північної Америки, є добрим медоносом, гарним джерелом пилку. Багато птахів, у тому числі перепілки, фазани, дятли та кедрові воскокрилки споживають її плоди.

Їстівні плоди каркаса і для людини. М'якоть борошниста, жовтогарячого кольору, солодка на смак, багата на жири та вуглеводи.

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Натуральні барвники. Каркас західний (залізне дерево, болотяна ягода, кропив'яне дерево). Дерево, що родить солодкі камінці — оповідка циклу Дивовижі про рослини. У кінці вересня плоди каркаса достигають і стають пурпуровими.

В кінці вересня плоди каркаса достигають і стають пурпуровими.

 

Цікаво, що більшість фруктів містять у своєму складі фруктозу, глюкозу, лимонну та яблучну кислоти, а каркас, один з небагатьох, родить напрочуд калорійні плоди.

Однак у плодах досить крупна кісточка, та й кожушки тверді, тобто спробувати на смак такі плоди можна, але поїсти багато не вийде.

Мешканці Сполучених Штатів мають звичай перемелювати плоди каркаса, віджимають їх і таке калорійне "молочко" додають до страв швидкого приготування.

У США це дерево ще шанують за те, що воно добре почуває себе в умовах посухи. Живе каркас 150-200 років. Деревина, гнучка і тверда, надається для столярної справи, з неї роблять музичні інструменти.

Плоди є джерелом бурого кольору. Я фарбувала ними біле куряче яйце і побачила світло-буру барву (залишу посилання на відео в коментарях).

 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Каркас західний (залізне дерево, болотяна ягода, кропив'яне дерево). Дерево, що родить солодкі камінці — оповідка циклу Дивовижі про рослини. Так фарбують біле куряче яйце свіжі плоди каркаса.

Так фарбують біле куряче яйце свіжі плоди каркаса.

 

Листя в каркаса темно-зелене, довгасто-еліптичне, глибокої осені воно жовкне. Плоди спочатку темно-зелені, а згодом стають оливковими, подекуди золотистими, аж вохристими, потім робляться бурими з жовтогарячим відливом, темніють, а коли повністю достигають (наприкінці вересня-на початку жовтня), отоді з'являється чудова темно-пурпурова барва. Усі ці кольори можна бачити на каркасі одночасно, бо плоди достигають нерівномірно. Прикметно, що плоди не зібрані в грона чи китиці, а ростуть поодинці, хоч і близько одне до одного.

Як знайдете каркас, спробуйте зайти поміж гілля і глянути вгору — неймовірно гарну мозаїку побачите.

 

 

Блог майстрині-писанкарки Ірини Михалевич. Каркас західний (залізне дерево, болотяна ягода, кропив'яне дерево). Листя і плоди. Дерево, що родить солодкі камінці — оповідка циклу Дивовижі про рослини.

Каркас західний. Листя і плоди.

 

Щоосені я ласую плодами каркаса, а ще збираю трохи в торбинку і несу додому — синочок любить гратися ними в перебирайки. Пошкодити їх важко, бо вони тверді, наче камінці.

Раджу придивитися до дерев, які ростуть на березі Вашої річки і познайомитися з каркасом ближче. Ця гарна і приємна рослина подарує Вам чудовий настрій!

Квіти в каркаса західного зеленувато-жовті і не мають пелюсток. Мені ще не доводилося бачити, як цвіте це прекрасне дерево, тож ближчої весни спробую роздивитися і потім поділюся з Вами фотографіями.

Дякую за увагу, друзі, до наступної зустрічі!

Матеріали люб'язно надіслані майстринею спеціально для читачів "Малої Сторінки".

Світлини – авторські.

 

 

 

Більше про писанку та писанкарство у блозі Ірини Михалевич на "Малій Сторінці":

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

Історія та символіка писанки. Дослідження, оповідки та майстер-класи писанкарки Ірини Михалевич

 

 


Останні коментарі до сторінки
«Ірина Михалевич. «Каркас західний — дерево, що родить солодкі камінці» (оповідка циклу «Дивовижі про рослини»)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми