Усе про бісер і бісероплетіння: історія, традиції, майстер-класи, схеми


Бісероплетіння. Усе про бісер.

 

* * *

 

 

Рукоділля. Вишивання, силяння та ткання пацьорками, з книги Катерини Сусак та Ніни Стеф’юк - Українська народне вишивання
У статті дивіться про вишивання пацьорками (бісером) рахунковою технікою вишивання, у прикріп та вишивання склярусом, намистинками, лелітками, металічними пластинками.
Також читайте докладно про способи (техніки) силяння пацьорками: плетення, силяння наскрізною сіткою, силяння в стовпчик, силяння в хрестик, мозаїку. 
Про ткання пацьорками теж можна ознайомитись у цій статті.
Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії Шульги
Одним із видів старовинного мистецтва є нанизування. Виготовлення прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу відомо багатьом народам світу. Кілька тисячоліть тому, разом з появою скла, прийшли вони до нас із Стародавнього Єгипту та Індії. У старовинних похованнях знаходять скляне намисто та бісер різних кольорів, розмірів і форм. У нашій країні виготовлення прикрас з намиста та бісеру відоме з часів Київської Русі. Але найбільшого поширення здобули ці вироби наприкінці минулого та на початку нашого століття. Вузькими й широкими стрічками та комірцями з бісеру оздоблювали одяг та головні убори, прикрашали шию, голову, коси. Робили їх довгими і короткими, пласкими та об’ємними, суцільними й ажурними, з рівними й зубчастими краями, одно- й багатобарвними. Носили по одній прикрасі або по кілька водночас.
 
Техніка виконання вишивання бісером, намистом і стеклярусом. Книга Елли Литвинець Голки, нитки, намистинки
Ще у X — XI сторіччах поряд з вишиванням лляними, шовковими, золотими і срібними нитками існувало на Русі садження — вишивання перлами, коралами, коштовним камінням. Пишними рослинними орнаментами із золотих ниток, коралів і перлів розшивали рукодільниці панський одяг і взуття, церковні та культові предмети. Руками безіменних майстринь створювалися різноманітні прикраси для оздоблення житла, побутових речей, народного одягу і головних уборів.

вироби з бісеру, майстер-клас з бісероплетінняПропонуємо до уваги відео-школи знаних майстринь з бісероплетіння та вишивання бісером на тканині.

Олена Федорчук. Українські народні прикраси з бісеруУ книжці  Олени Федорчук вперше досліджено походження та розвиток художніх виробів а бісеру на українських теренах. Найбільшу увагу зосереджено на народних прикрасах з бісеру - самобутньому явищі української культури ХІХ - ХХ столітть. У книзі добре описано технологію виготовлення та комлозиційно-художні особливості цих, свого часу надзвичайно популярних, доповнень народної ноші українців.

Прикраса до вишиванки - намисто «Червона калина»Опис і схема плетіння намиста з бісеру «Червона калина».

прикраси з бісеру, бісероплетіння, бісерні візерунки, фото вироби з бісеру, плетіння бісеромСучасні вироби з бісеру різноманітні за формою, мають простіші візерунки та кольорові поєднання, але як і старовинні, вони чудово пасують до сучасного одягу: намиста, ланцюжки, ажурні, мов мереживо, силянки, довгі смуги ґерданів, чільця. Якщо митець має фантазію, то з бісеру можна робити і інші, дивовижні своєю красою речі.


Останні коментарі до сторінки
«Усе про бісер і бісероплетіння: історія, традиції, майстер-класи, схеми»:
Микола Колошин , 2018-12-18 11:33:45, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 1     + Додати коментар
Топ-теми