Нанизування: ланцюжки та силянки; комірці; виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів (техніка виконання) - з книги Елли Литвинець "Голки, нитки, намистинки"


Елла Литвинець

ГОЛКИ, НИТКИ, НАМИСТИНКИ

(Науково-популярна книжка для дітей)

 

НАНИЗУВАННЯ

 

Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії Шульги


 Одним із видів старовинного мистецтва є нанизування. Виготовлення прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу відомо багатьом народам світу. Кілька тисячоліть тому, разом з появою скла, прийшли вони до нас із Стародавнього Єгипту та Індії. У старовинних похованнях знаходять скляне намисто та бісер різних кольорів, розмірів і форм.
У нашій країні виготовлення прикрас з намиста та бісеру відоме з часів Київської Русі. Але найбільшого поширення здобули ці вироби наприкінці минулого та на початку нашого століття.
Вузькими й широкими стрічками та комірцями з бісеру оздоблювали одяг та головні убори, прикрашали шию, голову, коси. Робили їх довгими і короткими, пласкими та об’ємними, суцільними й ажурними, з рівними й зубчастими краями, одно- й багатобарвними. Носили по одній прикрасі або по кілька водночас. Особливо поширеними та 
популярними прикраси з бісеру  — гердани та силянки — були і є у західних областях України.
Різноманітні за формою, довжиною й шириною, місцевим колоритом, залежно від їх призначення, орнаментальних мотивів та вишуканості ці прикраси чудово поєднуються з сучасним одягом, прикрашають і доповнюють його. Виготовлення їх не потребує тривалого навчання та складних пристроїв, у чому ви можете пересвідчитися самі.

 

* * *

 

ПЕРЕЗНІМАННЯ ТА СКЛАДАННЯ УЗОРІВ

Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії ШульгиПрикраси з бісеру можна виготовляти за узорами для вишивання. При цьому слід враховувати призначення майбутнього виробу, його форму, орнаментальні мотиви та кольорові поєднання візерунка. Після того як візерунок обрано, його треба замалювати і пристосувати для нанизування.
Накресліть «канву» у вигляді косої сітки зі сторонами ромба 1 см X 1 см або 1,5 см X X 1,5 см. Для зручності та наочності на сітці викресліть кружечки, кожен з яких відповідатиме бісеринці у майбутньому виробі (рис. 112). Зразки, взяті з узору або готового виробу, перезніміть за допомогою кольорових олівців або фломастерів. Для ланцюжків, силянок і комірців досить нанести на «канву» потрібної довжини вибраний узор або окремий рапорт орнаменту.
 


* * *

 

ВИГОТОВЛЕННЯ АЖУРНИХ ПРИКРАС

Ці прикраси можна виготовити кількома способами. Ви познайомитеся з техніками виготовлення ажурних прикрас на зразок в’язання мережива гачком повітряними петлями, сіткою з вічками у вигляді ромба, квадрата-решітки, бджолиних сот (ліхтарика) (рис. 113 а). Одна сторона вічка може мати З, 5, 7 намистинок. Чим дрібніший бісер і більша кількість намистинок у вічку, тим ажурнішою буде прикраса.
Ширина виробу залежить від кількості вічок: найвужчі нижуть у піввічка, одне вічко, ширші — у півтора, два, три і більше вічка (рис. 113 б). Залежно від призначення виробу різною буде і його довжина. Під час роботи необхідно дотримуватися точного рахунку намистинок, щоб не спотворити виріб.


Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії Шульги


Ми вже говорили, що під час роботи бісер висипають на блюдця або м’яку ворсову тканину (байку, фланель), щоб було зручніше набирати намистинки на голку з ниткою. Не варто змішувати бісер різних кольорів та розмірів — це утруднює роботу. Щоб нитка під час роботи не скручувалася, її навощують. Кінці заправляють у голку. Якщо немає тонкої голки, нанизувати можна самою ниткою, змастивши її кінець клеєм або лаком для нігтів та за допомогою нитковдівача. Закінчивши приготування, почнемо роботу.

 

* * *

 

ЛАНЦЮЖКИ ТА СИЛЯНКИ

Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії ШульгиЛанцюжками різної довжини і ширини можна оздобити одяг, прикрасити шию, чоло, головний убір.
Ланцюжок у дві нитки (рис. 114) є першоосновою виготовлення багатьох народних прикрас. Для роботи потрібна нитка № 10 або № 20 завдовжки один метр, а № З0 або № 40 — складена вдвоє, з двома голками на кінцях. На середину вощеної нитки набирають парну кількість бісеринок, наприклад, чотири (1 — 4, рис. 114 а). Притримуючи їх пальцями лівої руки, правою протягують голку II з ниткою у першу намистинку ряду так, щоб нитки схрестилися (рис. 114 6). Стягують нитки і одержують початок ланцюжка у вигляді маленького кільця. Для другого та всіх наступних кілець набирають на голку, яка знаходиться у правій руці, дві бісеринки, а на ліву — одну (рис. 114 в) і протягують голку зліва направо через другу (останню) намистинку на голці справа, притягуючи нитки. Так продовжують нанизування до потрібної довжини.
 

Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії ШульгиМожна виготовити ланцюжок із кілець у шість намистинок для першого кільця (рис. 115). Тоді на голку, яка знаходиться справа, набирають по три, а на ліву — по дві намистинки (рис. 115 а — в).

Комбінуючи яскраві бісеринки, намистинки й стеклярус, можна виготовити ланцюжки з різними орнаментами, які будуть чудовою прикрасою до блузки чи сукні (рис. 116). Якщо довгий ланцюжок оздобити на кінцях торочками, вийде гарний поясок, намисто чи стрічка на голову (рис. 117).

Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії Шульги


 

 

 

Силянка в одну нитку (рис. 118) може бути вузенькою, у піввічка, або широкою. Спочатку спробуйте виготовити вузеньку, набравши на нитку для першого ряду сім (1 — 7) намистинок. Голку з ниткою протягніть крізь першу намистинку ряду і притягніть нитки. Для другого ряду наберіть чотири намистинки (8 — 11) і протягніть голку з ниткою крізь шосту намистинку першого ряду (рис. 118 а, б). Третій та всі наступні ряди нижіть, набираючи на робочу нитку по чотири намистинки і протягуючи голку крізь третю (передостанню) намистинку попереднього ряду (рис. 118 в, г). Не забувайте притягувати нитки, щоб намистинки не провисали і не псувався зовнішній вигляд прикраси. Спробуйте створити різноманітні узори з кольорового бісеру (рис. 118 д).

Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії Шульги

Драбинка (рис. 119). Її також виконують однією голкою з ниткою. Перший ряд набирають з 12 намистинок (1 — 12). Протягують голку у першу намистинку ряду (рис. 119 а). Другий ряд нанизують із семи намистинок (13 — 19), а голку протягують крізь дев’яту намистинку першого ряду (рис. 119 б). Третій та наступні ряди нанизують з семи намистинок, а нитку протягують щоразу через четверту (середню) намистинку попереднього ряду (рис. 119 в).

Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії ШульгиВісімка (рис. 120) — силянка завширшки «у півтора вічка» ромбом. Для першого ряду набирають на нитку одинадцять (1 — 11) бісеринок і протягують нитку через п’яту від початку першого ряду. Протягують нитку й набирають три бісеринки (12 — 14) для петельки другого ряду, пропускаючи голку в першу бісеринку першого ряду (рис. 120 а). Третій ряд починають, набравши на нитку чотири намистинки (15 — 18), і протягують нитку крізь середню (другу) бісеринку (13) другого ряду (рис. 120 б). На закінчення третього ряду набирають ще три бісеринки (19 — 21) і протягують нитку через намистинку 10 першого ряду (рис. 120 в). Четвертий ряд починають петелькою з чотирьох бісеринок (22 — 25), протягуючи нитку крізь середню (другу) намистинку (20) третього ряду. Закінчують його трьома бісеринками (26 — 28), пропускаючи голку з ниткою крізь другу (від кінця) намистинку (17) початку третього (попереднього) ряду (рис. 120 д). П’ятий і всі наступні ряди до потрібної довжини виробу нижемо за схемою.Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії Шульги

Ви вже, мабуть, зрозуміли: щоб краї ланцюжка були рівними, кожний ряд завжди починають петелькою з чотирьох бісеринок. Закінчивши нанизування, пришивають застібку.

Таким способом можна виготовити прикрасу на шию та чоло, зробити браслет, пасок до сукні. А узорів можна придумати безліч (рис. 121).
 

 

* * *

 

КОМІРЦІ

Техніка виготовлення ажурних комірців схожа на техніку виготовлення ажурних ланцюжків «вісімка». Щоправда, у комірцях верхній край рівний, а нижній трохи розширений і прикрашений торочками або висульками-петельками.

Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії Шульги


Ромб (рис. 122). Для першого ряду комірця завширшки у два вічка набирають сім (1 — 7) намистинок і кілька бісеринок на висульку (рис. 122 а). Протягують голку з ниткою крізь останню (сьому) намистинку першого ряду, притягують нитку і починають нанизувати другий ряд знизу догори. Для цього спочатку набирають на нитку три намистинки (8 — 10) для початку другого ряду і протягують нитку крізь намистинку 4 першого ряду (рис. 122 б), а потім ще три намистинки (11 — 13) для закінчення ряду і протягують голку крізь першу намистинку першого ряду (рис. 122 в). Третій ряд також нанизують з двох петельок по три намистинки (14 — 16 та 17 — 19), але нижуть його згори донизу, протягуючи нитку через середні намистинки (12 та 9) попереднього (другого) ряду (рис. 122 г). Закінчують кожен непарний ряд (1-й, 3-й і т. д.) двома намистинками та висулькою (рис. 122 д), яка може бути різної форми (рис. 123).

 

Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії Шульги


У такій послідовності нанизують четвертий і всі наступні ряди, а закінчивши роботу, пришивають застібки або скручують шнурочки-зав’язки з'ниток. Узори комірців подано на рисунку 125.
Ліхтарик, або «соти» (рис. 124). Такий комірець нижуть з чергування вічок, сторони яких складаються з парної кількості намистинок, наприклад, чотирьох, та з непарної — трьох.
Для першого ряду набирають на. нитку одинадцять (1 — 11) бісеринок та якусь кількість на підвіску. Протягують голку з ниткою крізь останню (11) намистинку ряду і набирають для другого ряду двічі по чотири намистинки (12 — 15 та 16 — 19). Голку з ниткою протягують знизу вгору крізь намистинки 6 та 1 першого ряду і притягують нитку (рис. 124 а). Третій ряд (та решту непарних рядів) нанизують з двох петельок по три бісеринки (20 — 22, 23 — 25) згори донизу, протягуючи нитку через дві середні намистинки (18, 17 та 14, 13) кожної петельки попереднього (парного) ряду. Закінчують кожен непарний ряд, як і в комірцях — «ромбами», також двома бісеринками та висулькою (рис. 124 б). Четвертий ряд нижуть, як другий, двома петельками по чотири намистинки, протягуючи нитку крізь середні намистинки третього ряду (24 і 21). У такій послідовності виготовляють комірець необхідної довжини (124 в). Для сценічного костюма такі прикраси краще виготовляти, з крупного бісеру та стеклярусу або дрібного намиста яскравих кольорів. Але пам’ятайте, що стеклярус має гострі кінці, що легко перерізають нитку, тому його краще нанизувати на волосінь.

 

Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії Шульги

 

За матеріалами: Елла Литвинець. "Голки, нитки, намистинки". Науково-популярна книжка для дітей. Художник Наталія Шульга. Київ, "Веселка", 1989 рік, стор. 69 - 74.

 

Нанизування. Ланцюжки та силянки. Комірці. Виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів. Техніка виконання. Книга Елли Литвинець.  Голки, нитки, намистинки.  Малюнки Наталії Шульги

 

Більше інформації з книги Елли Литвинець дивіться  на нашому сайті за посиланням:

Елла Литвинець. Голки, нитки, намистинки. Науково-популярна книжка для дітей, посібник з рукоділля з картинками та описами. Малюнки Наталії Шульги
Науково-популярна книжка української майстрині Елли Литвинець "Голки, нитки, намистинки" створена для юних рукодільниць, які цікавляться народним мистецтвом і хочуть спробувати свої сили у ньому. Вона містить велику кількість візерунків для вишивання, якими можна оздобити одяг та предмети домашнього вжитку, знайомить з цікавим видом народного мистецтва — нанизуванням.

Останні коментарі до сторінки
«Нанизування: ланцюжки та силянки; комірці; виготовлення ажурних прикрас з дрібного намиста, бісеру й стеклярусу; перезнімання та складання узорів (техніка виконання) - з книги Елли Литвинець "Голки, нитки, намистинки" »:
Валентина , 2024-02-28 13:52:51, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 1     + Додати коментар
Топ-теми