Володимир Даник. "А слава буває… різною" – оповідки з футбольної тематики (цикл творів "З письменницького зошита", десята частина)


 

 

На відео: чемпіонат світу з футболу в Аргентині 1978 року , фінал (Аргентина – Нідерланди).

 

 

 

Володимир Даник

З ПИСЬМЕННИЦЬКОГО ЗОШИТА

(цикл оповідок)

 

​Завантажити добірку оповідок циклу "З письменницького зошита" від Володимира Даника – частина 10 (txt.zip)

 


Оповідки, що складають цикл «З письменницького зошита», публікуються на сайті «Мала Сторінка», а також, часом, з’являються на футбольному сайті «Динамо від Шурика». 
Нижче приведені оповідки, що якимось боком торкаються футбольної тематики.

 

БУЛА Б КАРТИНА... 


Дуже непосидючий він – оцей дядечко... Дядько Футбольний М’яч! Так і скаче, так і метається по зеленому газону.

А чого ж – і не метатися?! Коли він один, а за ним аж двадцять два завзятих-завзятющих хлопців полюють! Щоб оволодіти ним і... таки зіграти у власну гру.

Ото ж м’яч білий, а скаче – по зеленій траві… Але коли придивитися, коли показують крупним планом, то й виявляється, що м’яч... не тільки білий. Є й інші барви. І починаєш згадувати, що колись м’яч був білим, а зверху на ньому розташовувались чорні... чи п’ятикутнички, чи шестикутнички. І, здавалося тоді, що нічого кращого, нічого довершенішого – і вигадувати не треба! Але ж творчу фантазію, у який би вона бік не прямувала – хіба ж зупиниш?!

А коли справа, скажімо, йшла до світового чемпіонату в Аргентині, то і м’яч до цієї події був підготовлений відповідний. І назва у нього була вельми романтична – «Танго»...

Отож коли б подивитися на футбольні м’ячі, що ними грали на серйозному рівні за останні десятиліття, то вони... ці м’ячі... являли б собою цікаву, хвилюючу і мальовничу картину. Картину, що могла б поставати десь у музеї чи хоча б на сторінках якогось сайту. Та і назву цій картині можна було б дати... ну, хоча б таку – «Футбольні м’ячі у часи... від Віктора Колотова до Віктора Циганкова!».

 

 

 

А СЛАВА БУВАЄ… РІЗНОЮ


Футбольна слава – буває різною! Але завжди гучною. Чи це в Європі. Чи це в Україні. Чи і взагалі у межах невеликого населеного пункту.

А футбол усе ж бо любили завжди. І колись, можливо, навіть більше, ніж тепер. Бо тоді було більше можливостей не лише переглядати футбольний матч з трибуни чи на екрані телевізора, а і пограти самому.

Мій (нині вже, на жаль, покійний…) батько колись згадував. У його селі футбол теж дуже любили. І один з любителів був… ну, можна сказати… досить кістлявим за своєю тілесною структурою. І до того ж украй жорстким і вельми непоступливим у єдиноборствах. Отож його суперникам таки добре від нього діставалося.

Але ж люди, що грають у футбол, уміють не тільки швидко бігати і робити точні передачі. Їм ще удається і красномовно висловитися. Отож один з гравців, що, мабуть, добряче натерпівся від згаданого вище любителя футболу, якось сказав про нього:

– Тренер!

І це прізвисько так приліпилося до бідолашного хлопця, що і не відірвеш. Але цього мало. Бо і про матір завзятого футболіста почали казати – Тренерша…

Оце слава! Ви могли б собі уявити, щоб про матір когось з сучасних футбольних зірок говорили… Ну, коли це футбольний снайпер, то… снайперша. Чи коли умілий воротар, то, відповідно, воротарша.

Ну, що тут скажеш… Футбольна слава завжди – гучна! Але усе ж… буває різною.

 

 

 

 

ЗГАДУЮЧИ ПІСНЮ 

 

Футбол – гра нібито і проста. Але ж скільки різних і несподіваних травм усе ж може принести її багатостраждальним учасникам. Травм таких, що… і вище спини, і нижче спини. І такі, бува, травми, що доводиться бідолашного спортсмена аж у Німеччину везти. Щоб полікувати. Бо десь у Києві чи у Жмеринці це і не зуміли б зробити. Отож згадалася мені пісня. За духом і стилем народна, а за суттю усе ж… ще і футбольна. Народні пісні співає – хто?! Народ… Але цю пісню я чув загалом лише від однієї людини. Що, певна річ, аж ніяк не применшує неабиякої народності її змісту і стилю. Ну, а коли повертатись до футболу, то були у вищезгаданій пісні і такі слова –

Болить в мене голова
І коліно, і нога.
І все тіло заболіло,
Бо горілки захотіло
.

Ну, щоправда, останній рядок – це не скільки про травми, скільки про порушення спортивного режиму. Бо і чого тільки в житті не буває.

 

 

 

СИЛА МОРАЛЬНОГО ВПЛИВУ 


Кожен факт потребує і відповідної оцінки. Згадалося, як ще у радянські часи до наших обласних Черкас приїхав добрий знайомий з одного з районів Шевченкового краю. І ділився думками.

Отож уявіть собі ситуацію – у районі ідуть дощі... Погода, так би мовити, сприятлива для сільського господарства. Тому і урожай хороший! І яка ж оцінка партійного керівництва з цього приводу. Оцінка цілком однозначна – агітатори добре попрацювали!

Рік наступний. Погода інша. Менш сприятлива. І урожай відповідно – суттєво гірший. Ото ж і партійне керівництво оцінює результати зовсім інакше – ...агітатори не допрацьовують!

Тому... хоч і минули роки, а силу морального впливу на результати роботи недооцінювати аж ніяк не можна. Чи це футбол, чи це сільське господарство. Бо без добре поставленої ідеологічної роботи – ні кури не несуться, ні голи не забиваються!

 


За матеріалами: https://dynamo.kiev.ua/blog/

Ілюстрації взято з ресурсу https://www.wikihow.com/

 

 

Більше оповідок зі збірки "З письменницького зошита" від Володимира Даника:

Володимир Даник. З письменницького зошита. Цикл роздумів."Інколи пишуться різні за характером нотатки – роздуми, спомини, жарти… І ти ще не уявляєш, а у якій же формі це потраплятиме на очі читачу. Але потім щось, написане у той чи інший час, раптом... ніби об’єднується у якусь ще не зовсім зрозумілу для тебе спільноту. Ось так у мене і з’явився цикл «З письменницького зошита»..." (Володимир Даник)

 

 

 

Читайте також на нашому сайті:

Блог письменника, поета, гумориста, викладача ЧДТУ Володимира Даника

Володимир Даник – поет, прозаїк, автор пісень і бард. Автор 21 книг поезій, пісень і прози, серед яких: «Гуморески та байки» (1991), «Таємна зброя» (1992), «Під впливом НЛО» (1992), «Як стати молодим» (1992), «Вічна тема» (1993), «У Черкасах – сміються!» (2006) та інші. Володимир Олексійович – член Національної спілки письменників України, двічі лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2016 р. та 2019 р., 2021 р.), лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреат конкурсу «Автора! Автора!», який проводився журналом «Перець» та міністерством культури України.

Останні коментарі до сторінки
«Володимир Даник. "А слава буває… різною" – оповідки з футбольної тематики (цикл творів "З письменницького зошита", десята частина)»:
Аля , 2021-07-03 19:21:02, #
Олексій , 2021-07-04 12:42:11, #
Сергій , 2021-07-05 15:27:45, #
Василь , 2021-07-06 13:35:34, #
Ніна , 2021-07-08 17:56:54, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 6     + Додати коментар
Топ-теми