Людмила Федорова. СІК - синергетичний підхід в научінні (стаття-дослідження з педагогіки)


Людмила Федорова

СІК - синергетичний підхід в научінні

Навчання, яке домінувало донедавна (я назвала б його площинно-однобоким) стає анахронізмом. Воно поступово витісняється научінням - процесом, в основі якого лежить синергетика.

Будь-який об'єкт/предмет вивчення має умовно ліве-праве, перед-зад, верх-низ, тобто є об'ємним. В результаті об'єкт/предмет контактує з навколишнім середовищем всіма своїми гранями/площинами. Якщо продовжити асоціативний ряд, то об'єкт/предмет починає формувати синергетичні зв'язки, тобто простір, що його оточує, починає самоорганізовуватись, щось на кшталт груп в Інтернеті або принципу доміно.

Ідею куба (шість граней/аспектів) я поклала в основу схеми "Скульптура", за якою проводжу урок-характеристику образу героя твору. В результаті формується цілісний (об'ємний) образ персонажу твору.

 

"Розгортку скульптури" героя окреслюю за такими шістьма аспектами/гранями:

 

Людмила Федорова. СІК - синергетичний підхід в научінні (стаття-дослідження з педагогіки). Розгортку скульптури героя окреслюю за такими шістьма аспектами-гранями

 

  • Аналітики - дії, вчинки;
  • Психологи - якості;
  • Критики - цитати з тексту;
  • Портретисти - опис зовнішності;
  • Історики - зв'язок з прототипом;
  • Символісти - асоціації.

 

Приклад - СІК уроку з використанням "Скульптури" двох персонажів:

Людмила Федорова. СІК - синергетичний підхід в научінні (стаття-дослідження з педагогіки). Розгортку скульптури героя окреслюю за такими шістьма аспектами-гранями

(натисніть на таблицю, щоб збільшити розмір)

 

Як бачите синергетичний підхід дозволяє структурувати частини/компоненти/елементи за просторово-часовими та функціональними гранями/площинами, органічно поєднати (інтегрувати) різні аспекти в єдине ціле.

Про поєднання (інтегрування) двох предметів (зарубіжної літератури і математики) на біуроках читайте в наступній публікації.

 

Матеріали люб'язно надано автором спеціально для "Малої Сторінки".

Детальніше дивіться на сайті Людмили Федорової: https://sites.google.com/

 

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Блог Людмили Федорової, викладачки світової літератури. Науково-методичні праці з педагогіки
Матеріал цього блогу буде цікавий для усіх вчителів, що крокують у ногу з часом. 
 
 
 
 

Синтез-уроки - уроки майбутнього

Біуроки. Синтез-уроки - уроки майбутнього. Урок, результатом якого є зовсім нове утворення, домінантами котрого виступають не стільки зовнішні чинники, а скоріше взаємопроникнення їх і взаємовплив – стане предметом розгляду в нашому блозі. Тобто синтез не як агрегат, а як «творчий синтез». В синтез-уроках реалізуються філософські аспекти нової педагогіки, де вчитель та учень працюють в тандемі як дослідники, відкривачі нових граней того чи іншого предмету. Маємо надію, що спільна робота в такому руслі принесе багато користі для всіх педагогів, викличе жвавий діалог і бажання поділитися власними досягненнями. Девізом нашого блогу нехай стануть слова: «Йти потрібно так, щоб не здіймати пороху». Ціль ресурсу – не феєрія нових технологій, а усвідомлена робота на виявлення прихованих властивостей у звичних речах, на вироблення назрілих поглядів щодо них.

Останні коментарі до сторінки
«Людмила Федорова. СІК - синергетичний підхід в научінні (стаття-дослідження з педагогіки)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми