Людмила Федорова. Гоголівська «Шинель» як твір-передвісник сучасної дискусії мета- і нейро- філософій. СІК. Микола Гоголь. "Шинель". Тема "маленької людини". Образ столиці (як чужого й ворожого для людини простору).


Людмила Федорова

Гоголівська «Шинель» як твір-передвісник сучасної дискусії мета- і нейро- філософій


Спробуємо показати як Гоголівська «Шинель» формувала філософські погляди двох сучасних напрямків філософії.
За Гоголем, людина – це істота двох світів: тілесного і духовного (мета-підхід). Очевидно, що світогляд письменника формувався під впливом планетарно-космічних поглядів Сковороди на особистість та християнської моралі. До недавно особистість характеризувалася можливістю приймати осмислені рішення (незалежністю волі). Про свободу вибору особистості можна судити за трьома аспектами:
1. альтернативність (є/немає вибору);
2. авторство (належить/не належить мені);
3. контроль (свідомо/несвідомо).

Незалежність волі пов’язують із відповідальністю і покаранням (див. мал. 1).

 

Людмила Федорова. Гоголівська Шинель як твір-передвісник сучасної дискусії мета і нейро філософій.  СІК. Микола Гоголь. Шинель. Тема маленької людини. Образ столиці (як чужого й ворожого для людини простору).

 

Цей «любовний трикутник» на рубежі ХХ-ХХІ століть порушили новітні філософські погляди (зокрема, Дік Свааб «Ми – це наш мозок»). Їх концепція спирається на дослідження нейрофізіологів (зокрема, Торстен Візел та Девід Х’юбел «Око, мозок, зір»). За переконаннями цих філософів незалежність волі – фікція. Нервова система кожного індивідуума задається природою. Якщо надати людині вибір, декілька варіантів, то вона вибере той, що «імпонує» її мозку. Ми поводимось саме так, бо так запрограмований наш організм. Особистість – це ілюзія, «понятійна пастка», в яку ми попадаємо, коли приписуємо особистості вільний розсуд. Причиною цих оман служить мова, яка формувалася на міфічних традиціях людства. Ілюзію особистості показано на інтерференції чотирьох кольорів у СІК уроку на тему «М. Гоголь «Шинель». Тема «маленької людини». Образ столиці (як чужого й ворожого для людини простору)».
Як бачимо, мета і нейро плани мають місце в повісті «Шинель» М. Гоголя. Тема «маленької людини» розкривається в діалозі двох філософій: мета і нейро. Цей етап уроку можна провести у формі рольової гри – диспуту між представниками двох напрямків.

 


СІК. Микола Гоголь. "Шинель". Тема "маленької людини". Образ столиці (як чужого й ворожого для людини простору).

І. Міні-проект-дослідження: "маленька людина" - це витвір соціуму чи природи

 

Людмила Федорова. Гоголівська Шинель як твір-передвісник сучасної дискусії мета і нейро філософій.  СІК. Микола Гоголь. Шинель. Тема маленької людини. Образ столиці (як чужого й ворожого для людини простору).

Натисніть на картинку, щоб збільшити її розмір.

* Малюнки до інфографіки виконали: Цибанюк Ірина (11 клас), Биковський Тарас (11 клас).   

 

Завантажити СІК у форматі pdf.zip.

 

Матеріали люб'язно надано автором спеціально для "Малої Сторінки".

Детальніше читайте на сайті Людмили Федорової: https://sites.google.com/

 

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Блог Людмили Федорової, викладачки світової літератури. Науково-методичні праці з педагогіки
Матеріал цього блогу буде цікавий для усіх вчителів, що крокують у ногу з часом. 
 
 
 
 

Синтез-уроки - уроки майбутнього

Біуроки. Синтез-уроки - уроки майбутнього. Урок, результатом якого є зовсім нове утворення, домінантами котрого виступають не стільки зовнішні чинники, а скоріше взаємопроникнення їх і взаємовплив – стане предметом розгляду в нашому блозі. Тобто синтез не як агрегат, а як «творчий синтез». В синтез-уроках реалізуються філософські аспекти нової педагогіки, де вчитель та учень працюють в тандемі як дослідники, відкривачі нових граней того чи іншого предмету. Маємо надію, що спільна робота в такому руслі принесе багато користі для всіх педагогів, викличе жвавий діалог і бажання поділитися власними досягненнями. Девізом нашого блогу нехай стануть слова: «Йти потрібно так, щоб не здіймати пороху». Ціль ресурсу – не феєрія нових технологій, а усвідомлена робота на виявлення прихованих властивостей у звичних речах, на вироблення назрілих поглядів щодо них.

Останні коментарі до сторінки
«Людмила Федорова. Гоголівська «Шинель» як твір-передвісник сучасної дискусії мета- і нейро- філософій. СІК. Микола Гоголь. "Шинель". Тема "маленької людини". Образ столиці (як чужого й ворожого для людини простору). »:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми