Легенди та міфи зоряного неба


 

Легенди та міфи зоряного неба

 

У світі існує безліч легенд про найвідоміші сузір’я. Здавна спостерігачі неба об’єднували найбільш яскраві й помітні зірки в сузір’я, яким давали різноманітні найменування. Сузір’їв дуже багато, але не всі вони яскраві й помітні. Найкраще зірки видно в зимовому небі. На перший погляд назви багатьох сузір’їв здаються дивними. Часто в розташуванні зірок дуже важко або й неможливо роздивитися те, на що вказує назва сузір’я.

Різні народи створювали своєю уявою різні сузір’я, а якщо й існували «інтернаціональні» сузір’я, вони іменувалися по-різному в різних країнах. Джерелами назв сузір’їв зазвичай були міфи про богів, перекази про героїв і пов’язані з ними події, назви різних тварин і знарядь виробництва, що їх люди використовували у щоденному житті.

В Україні астрономія як наука була відома ще в XVI столітті. У XIX сторіччі у кількох університетах діяли астрономічні обсерваторії. Проте українські селяни широко послуговувалися набутими з давніх-давен знаннями про небесні світила та пов’язану з ними циклічність у природі. Самобутня астрономічна номенклатура українців засвідчує добру обізнаність з основними сузір’ями, а народні назви останніх відбивають місцеве предметне середовище. Зокрема, Велика Ведмедиця мала назву Віз, Мала Ведмедиця — Малий Віз, або Пасіка, Лебідь — Хрест, Орел — Дівка, яка воду несе, Волосся Вероніки — Волосожари, Плеяди — Стожари, або Квочка. Сузір’я Оріона в різних місцевостях мало різні назви — Косарі, Палиця, Чепіга; Венеру здавна називали Вечірньою зорею, Вечорницею,  а  перед  сходом  сонця  — Вранішньою зіркою, Зірницею. Деякі з цих назв мають загальнослов’янську основу, що свідчить про їхнє давнє походження. Далі розглянемо кілька найвідоміших сузірь на небі та розповімо легенди про них.

(О. Литвиненко)

За матеріалами: Легенди та міфи зоряного неба. "Фізика для допитливих", 01/2012.

 


Легенди та міфи зоряного неба. Легенди та міфи про сузір'я РакаРак — найбільш непримітне сузір'я на небі: його зірки можна побачити лише в ясну безмісячну ніч. Біля двох тисяч років тому за цим сузір'ям люди навчилися визначати період літнього сонцестояння — найтриваліший світловий день. Сонце, досягнувши в цей час граничного віддалення на північ, починало "задкувати". Після цього тривалість дня поступово починала зменшуватися...

 

 

 

 

Легенди та міфи про сузір'я ТельцяСузір'я Телець було помічено людьми ще в давнину. Точно невідомо, коли астрономи виділили і склали зірки в окреме скупчення. Одним з перших це сузір'я описав грецький вчений Евдокс у III столітті до н.е. А пізніше Птолемей включив його до своєї збірки "Альмагест". Оскільки в Стародавній Греції існувало чимало переказів про богів, сузір'я називали в їх честь, а нерідко пов'язували з міфічними істотами. Телець не став винятком. Про це зоряне скупчення існує кілька міфів.

 

 

 

міфи та легенди народів світу, Легенди та міфи зоряного неба, Легенда про Кассіопею і АндромедуЯкщо середню зірку «хвоста» Великої Ведмедиці подумки з’єднати прямою лінією з Полярною зіркою та продовжити цю лінію далі, ми побачимо сузір’я Кассіопеї, яке за обрисами нагадує перевернуту й трохи розтягнуту літеру «М» (чи латинську «W»). Це сузір’я давні греки назвали на честь міфічної цариці Кассіопеї: у його обрисах вони вбачали царицю, яка сиділа на троні.

 

 

 

міфи та легенди народів світу, Легенди та міфи зоряного неба, Легенда про сузір'я Оріону та СкорпіонуЗимовими вечорами над південною стороною обрію красується найефектніше сузір’я неба — сузір’я Оріона, що впадає в око своїми сьома яскравими зірками, з яких розташування чотирьох нагадує гігантську літеру X, а три інші, витягнуті в ряд, перекреслюють цю букву посередині. Праворуч від верхніх яскравих зірок, а також лівіше й вище від них видно дві дужки зі слабких зірок, звернені увігнутістю до яскравих зірок. Стародавні греки назвали це сузір’я на честь міфічного велетня — мисливця Оріона. Три середні яскраві зірки відображали мисливський пояс, до якого привішено меч — ряд слабких зірок, розташованих вниз від пояса. Сучасна астрономія теж часто користується цими термінами — «пояс» і «меч» Оріона. Надзвичайно цікавою є легенда, завдяки якій виникли сузір’я Оріон і Скорпіон.

 

Легенда про Велику та Малу ВедмедицюВідому групу із семи яскравих зір, що нагадує за обрисами ківш, стародавні греки назвали Великою Ведмедицею. Якщо до неї приєднати менш яскраві зорі, розташовані поблизу «ковша», то за наявності гарної уяви можна провести межі цього сузір’я так, що вони нагадуватимуть обриси якогось великого звіра. У Давній Русі це сузір’я мало різні назви — Віз, Колісниця, Ківш; народи, які населяли в давнину територію України, називали це сузір’я Возом. За аналогією іншу групу із семи менш яскравих зірок, які розташовані поблизу Великої Ведмедиці й також нагадують за обрисами ківш, давні греки назвали  сузір’ям  Малої  Ведмедиці.  Це сузір’я народи Сибіру назвали Малим Ковшем, а народи, які населяли узбережжя Північного Льодовитого океану, бачили в ньому білого ведмедя із задертою догори головою, на носі якого красувалася Полярна зірка, розташована в самому кінці «держална» ковша. Про Велику й Малу Ведмедиць існує багато легенд. Ось одна з них...

 


Останні коментарі до сторінки
«Легенди та міфи зоряного неба»:
Грішина Вероніка , 2022-10-31 17:44:46, #
Олена Єременко , 2022-10-31 18:59:02, #
Віолетта , 2022-12-08 21:41:21, #
Dima , 2023-02-21 17:23:41, #
Dima , 2023-02-21 17:26:07, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 12     + Додати коментар
Топ-теми