Зірка Мензатюк. "Біблійний гісоп" (зі збірки оповідань "Зелені чари")


Зірка Мензатюк. Біблійний гісоп. Оповідання зі збірки Зелені чари. Художники - Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош

 

Зірка Мензатюк

БІБЛІЙНИЙ ГІСОП
(зі збірки оповідань "Зелені чари")

 

Завантажити текст оповідання Зірки Мензатюк "Біблійний гісоп" (txt.zip)

 

Зірка Мензатюк. Біблійний гісоп. Оповідання зі збірки Зелені чари. Художники - Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія ЯрошУ Біблії, в 50-му псалмі, який віруючі люди знають напам’ять, є таке прохання до Бога: „Очисти гісопом мене, — і буду я чистий, омий Ти мене — і я стану біліший від снігу”. Йдеться про очищення від гріхів.

Що ж то за гісоп? У Біблії він згадується багато разів. У часи Мойсея він вважався священною травою, якою лікували хворих, знезаражували приміщення.

Палестина від нас далеко. А проте Бог не обділив Україну біблійним зіллям. Гісоп крейдяний зростає і в наших краях.

Він трапляється коло річок Сіверський Дінець, Лугань — там, де в землі багато крейди. Він до того любить крейду, що може рости на її свіжих відслоненнях, де не витримує жодна інша рослина. А вже коли гісоп утворить зарослі й застелить крейду перетлілим листям, поруч з ним поселяються різні трави.

Це зілля гарне й дуже запашне. Воно невисоке 20-50 сантиметрів заввишки, з дрібними вузькими листочками. Цвіте ледь не все літо синім чи блідо-синім цвітом. Бджоли носять з нього чудовий мед. А ще це лікарська рослина, що допомагає при різних хворобах: застуді, кашлі, поганому травленні, ревматизмі, лікує і запалення очей, і хрипоту, і синці та рани. Але рвати на природі гісоп не можна: це рідкісне зілля, занесене до Червоної книги.

Зате в українських квітниках здавна висівають гісоп лікарський. Він багаторічний, добре розростається, гарно й довго цвіте. А взимку з нього можна пити світлий, духмяний, цілющий чай, що пахне сонцем і літом.

 

Зірка Мензатюк. Біблійний гісоп. Оповідання зі збірки Зелені чари. Художники - Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош

За матеріалами: Зірка Мензатюк. "Зелені чари". Оповідання. Художники: Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош. Чернівці, Видавничий дім "Букрек", 2012 р., стор. 99 - 101.

 

 

Більше творів Зірки Мензатюк на нашому сайті:

Зірка Мензатюк. Зелені чари. Збірка оповідань про рослини. Художники Людмила Остапенко, Олена Бржосніовська, Вікторія Ярош.
"Квітують луки! Цвіте усе зело, а кожна квітка ніби промовляє. Про що ж вони хочуть розказати?" Розгадати їхні таємниці давно намагалася відома буковинська письменниця Зірка Мензатюк. У збірці оповідань "Зелені чари" вона розповідає про знані й маловідомі рослини України, пов'язані з ними легенди, повір'я, народні звичаї, про їхні чарівні й реальні властивості, про дива України - Долину нарцисів, заповідні тисові гаї та інші. Особливу увагу авторка приділяє забороненим у радянський час - і тому майже забутим - релігійним легендам про рослини, а також пов'язаним з різними квітами цікавим бувальщинам з житті видатних українців.
 
Зірка Мензатюк, казки для дітей
"Колись малою я любила читати, сидячи на горісі. Гілля навколо було мов зелене шатро, я опинялася мовби в інакшому, таємничому світі. А ще, правду кажучи, я ховалася. Батьки не схвалювали мого читання-всього-підряд. Тепер розумію чому. Книжки — як друзі. Є серед них надійні і справжні. Є й такі, на які просто марнуєш час." (Зірка Мензатюк)

Останні коментарі до сторінки
«Зірка Мензатюк. "Біблійний гісоп" (зі збірки оповідань "Зелені чари")»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми