"Зів'яле листя" – збірка віршів Івана Франка


Іван Франко, збірка віршів Зів'яле листя

 

Вперше збірку надруковано у книзі «Зів’яле листя. Лірична драма Івана Франка» у Львові, 1896 року. Деякі вірші із «Першого жмутка» друкувалися в періодичних виданнях ще за кілька років до виходу збірки «Зів’яле листя».

 


Іван Франко. Збірка віршів Зів'яле листя. Третій жмутокВ «Третьому жмутку» настрої туги і розпачу посилюються. Окремі вірші «Третього жмутка» сповнені пекучого болю. Поет зумів передати глибокі переживання людини в різних обставинах, зумів показати її суперечливий життєвий шлях не тільки по второваній стежці, але й на манівцях, не тільки на піднесенні, але й на крутих спадах, в особистих радощах і невдачах. Це свідчить про величезний поетичний хист Франка, про глибоке його знання психології людини. Читайте вірші Івана Франка: "Коли студінь потисне…", "Вона умерла! Слухай! Бам! Бам-бам!..", "Байдужісінько мені тепер…", "В алеї нічкою літною…", "Покоїк і кухня, два вікна в партері...", "Розпука! Те, що я вважав…", "Не можу жить, не можу згинуть…", "Я хтів життю кінець зробить...", "Тричі мені являлася любов...", "Надходить ніч. Боюсь я тої ночі!..", "Чорте, демоне розлуки...", "І він явивсь мені. Не як мара рогата…", "Матінко моя ріднесенька!..", "Пісне, моя ти підстрелена пташко...", "І ти прощай! Твого ім’я…", "Даремно, пісне! Щез твій чар…", "Поклін тобі, Буддо!..", "Душа безсмертна! Жить віковічно їй!..", "Самовбійство – се трусість", "Отсей маленький інструмент...".

Іван Франко"Другий жмуток" ліричної драми  "Зів'яле листя" написаний переважно у народно-пісенній манері, тому багато віршів з "Другого жмутка" стали улюбленими піснями та романсами («Ой ти, дівчино, з горіха зерня...», «Червона калина, чого в лузі гнешся?», «Чого являєшся мені у сні?» та інші). Митець намагається знайти в природі співзвучність своїм стражданням, розраду від них. Другий жмуток був присвячений Юзефі Дзвонковській. Читайте вірші Івана Франка: "В Перемишлі, де Сян пливе зелений…", "Полудне...", "Зелений явір, зелений явір...", "Ой ти, дівчино, з горіха зерня...", "Червона калино, чого в лузі гнешся?", "Ой ти, дубочку кучерявий...", "Ой жалю мій, жалю…", "Я не тебе люблю, о ні...", "Чому не смієшся ніколи?..", "В вагоні", "Смійтесь з мене, вічні зорі!..", "Чого являєшся мені...", "Отсе тая стежечка...", "Якби знав я чари, що спиняють хмари...", "Що щастя? Се ж ілюзія...", "Як не бачу тебе…", "Як почуєш вночі край свойого вікна...", "Хоч ти не будеш цвіткою цвісти...", "Як віл в ярмі, отак я день за днем…", "Сипле, сипле, сипле сніг".

Іван ФранкоПерший жмуток розповідає про зародження кохання, пронизаний мотивами подиву, радості, наповненістю життям. Чари любові захоплюють ліричного героя цілком, сповнюють його душу світлими та тремтливими думками й почуттями, незважаючи на те, що вона нерозділена... Читайте вірші Івана Франка: "По довгім, важкім отупінню…", "Не знаю, що мене до тебе тягне...", "Не боюсь я ні бога, ні біса…", "За що, красавице, я так тебе люблю…", "Раз зійшлися ми случайно...", "Так, ти одна моя правдивая любов...", "Твої очі, як те море...", “Не надійся нічого”, "Я не надіюсь нічого...", "Безмежнеє поле в сніжному завою...", "Як на вулиці зустрінеш…", "Не минай з погордою...", "Я нелюд! Часто, щоб зглушить…", "Неперехідним муром поміж нами…", "Не раз у сні являється мені…", "Я не кляв тебе, о зоре...", "Ти плачеш. Сліз гірких потоки…", "Я не жалуюсь на тебе, доле...", "Привид", "Епілог".

Іван Франко. Збірка Зів'яле листя. Перший жмуток

Збірка поезій Івана Франка «Зів’яле листя» — це шедевр поетичної майстерності. Ліричні пісні збірки — це три «жмутки» зів’ялого листя. Розповідаючи про муки свого нерозділеного кохання, герой ніби розриває жмуток за жмутком, розкидає зів’яле листя своїх пісень, щоб воно, підхоплене вітром, щезло безслідно. Долаючи власну душевну травму, Іван Франко зміг піднятися над нею, глянути на факти особистого життя очима художника, об’єктивізуватися від них. Ліричні пісні «Зів’ялого листя» він сам назвав найсуб’єктивнішими з усіх, що з’явились у нас з часу автобіографічних поезій Тараса Шевченка, але «найбільш об’єктивними у способі малювання складного людського чуття».

Останні коментарі до сторінки
«"Зів’яле листя" – збірка віршів Івана Франка»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми