Езоп. "Обдурений вовк" (байка)


 

Езоп. Обдурений вовк. Езопова байка (з книги Байки Езопа – зібрав для української дітвори Михайло Таранько. Львів, накладом видавництва Світ дитини, 1935 р.)

 

 

Езоп

ОБДУРЕНИЙ ВОВК


Голодний вовк крутився запопадливо коло селянських загород, щоби міг дечим поживитися, але якось не щастило йому. Нараз почув, що в одній придорожній хаті хтось вимовив його ім'я. Зацікавлений тим вовк станув під вікном і почав наслухувати. У хаті плакала дитина, а мати, щоби втихомирити її, сказала:

— Як не будеш чемна, то зараз прийде вовк і тебе з'їсть!

— А де є той вовк? — спитала дитина, втихаючи.

— Вовк стоїть під вікном і лиш жде, коли я викину тебе на двір! — відповіла мати.

Коли це почув вовк — то аж облизався з радости на згадку доброго пиру.

— Ну, ну, я вже пожду! — сказав він до себе.

Дитина зміркувала біду і перестала плакати.

Вона стала прилещуватися до матері й приобіцяла, що вже буде чемна. Мати попестила тоді дитину й сказала:

— От, бачиш, тепер уже вовк не з'їсть тебе, а коли б прийшов сюди — то дістав би від мене загрібачем по голові.

— Но, но! Покажися лиш тут, вовче, то побачиш, як ми тебе почастуємо...

Розлютився вовк на такий оборот справи і, давши ногам знати, муркотів невдоволений крізь зуби:

ЖДАВ ДІД НА ПИРІГ —
ТА Й БЕЗ ВЕЧЕРІ СПАТИ ЛІГ!

За матеріалами: Байки Езопа. Зібрав для української дітвори Михайло Таранько. Львів, накладом видавництва «Світ дитини», 1935 р., стор. 23 – 24. 

 

 

Дивіться також на "Малій Сторінці":

Езоп, байкар. Портрет Езопа з книгою роботи іспанського художника Дієго Веласкеса.Читаймо байки легендарного давньогрецького поета-байкаря Езопа. Його герої – здебільшого звірі, тварини, рослини, але насправді Езоп зображає людей, викриваючи їхні вади – лукавство, брехливість, боягузтво, нещирість. Байкар висміює й засуджує ці негарні риси, властиві деяким людям, протиставляючи їм правдолюбство, хоробрість, чесність. 

 

 

 

 

Художня література для дітей. БайкиБайки – це стислі та лаконічні, але дуже змістовні і повчальні оповідання. Вони складаються з двох частин: у першій частині коротко розповідається про якийсь випадок, а в другій  подано мораль. Головне у байках - глибокий зміст. Дійовими особами поряд з людьми виступають тварини, рослини, неживі предмети, які уособлюють певні ідеї та людські характери. У цьому розділі можете знайти байки Петра Гулака-Артемовського, Степана Руданського, Євгена Гребінки, Жана де Лафонтена, Івана Крилова (українською), Григорія Сковороди, Леоніда Глібова, Езопа.


Останні коментарі до сторінки
«Езоп. "Обдурений вовк" (байка)»:
Всьго відгуків: 0     + Додати коментар
Топ-теми