Володимир Даник. Теми для карикатур (іронічні мініатюри у прозі)


Володимир Даник. У Черкасах сміються. Збірка творів. 2006 р.

 

 

Володимир Даник

ОТОЖ... ТЕМА ДО ТЕМИ!

Ідеї виникають несподівано. Колись, переглядаючи один з гумористичних журналів, я і помітив. Під карикатурою може бути зазначено, що намалював її художник такий-то. А, бува, і підпис більш розлогий. Вказано не тільки ім'я художника. Повідомляється і що тема якогось малюнка належить іншій людині. І конкретизується — а кому ж саме.
Ось тоді у мене і виникла ідея. А якщо тему можливої карикатури записати у вигляді іронічної мініатюри у прозі, то якою б вона була?! Ось так і з'явилася добірка творів, що наповнила собою невеликий розділ у одній з моїх книг. Розділ, що і мав назву “Теми для карикатур”.
Показав написане і журналістам. Сергій Томіленко, що редакторував тоді черкаську газету “Нова доба” (а потім перебрався до Києва, щоб керувати всеукраїнською журналістською спільнотою), прочитавши принесену мною роздруківку, мовив:
— А ви знаєте — усе це... цілком читабельно! І зовсім не обов'язково до написаного додавати... і малюнки.
І у подальшому я вже оприлюднював подібні твори просто як... іронічні мініатюри у прозі. І у тому є своя логіка. Бо коли це (викладені у прозі...) теми для карикатур, то вони і повинні бути якомога коротшими. Короткий опис якоїсь ситуації, що могла б бути основою для карикатури. І можливо — монолог, а то і діалог когось з дійових осіб. Теж короткий. Бо погодьтесь, що негарно буде, коли малюнок невеликий, а тексту до нього аж на пів сторінки. А коли це не тема для карикатури, а просто іронічна мініатюра, то таких жорстких обмежень уже немає. І діалоги вже можуть бути розлогішими.

Але у цій публікації я приведу кілька тих іронічних мініатюр, які я ще відносив до жанру — тема для карикатури. І у цьому теж є своя логіка. Яка саме?! Ну, про це потім.

Отож перед вами... теми для карикатур з невеликими коментарями. Теми написані ще аж... у 2016 році, а короткі коментарі творилися нещодавно.

Так, політика і політики — це рушійна сила! Але ж важливо — як і куди спрямовується рух. Тому і окремі політики, і в цілому політичні партії активно борються за увагу електорату. А ми, виборці, прийшовши у день голосування, кажемо своє "Так!" тій чи іншій політичній силі.

 

 

 

 

 

 

ПОВІРТЕ ДОСВІДУ

Офіс Партії вовків. Абсолютно упевнений у собі Баран, звертаючись до дуже відповідального Вовка, що веде прийом, переконує:
— То у вас... великі сумніви — приймати мене чи ні?! Повірте моєму дуже немалому життєвому досвіду — баранів у вашій партії, більш ніж достатньо!

У коронавірусних умовах, не раз можна було чути думку, що звичні способи заробляти гроші, бува, тепер не спрацьовують. І треба шукати якісь нові способи для цього. Отож, ще справа і в тому — працездатний чи ні в коронавірусній ситуації той чи інший бізнесовий підхід. Бо і це теж має значення.

 

 

 

 

АЛЕ НАДІЙНИЙ

Вигін за селом. Бабуся, навколо якої більше десятка кіз. У бабусі бере інтерв’ю телевізія. Бабуся розповідає:
— Мій бізнес — кози... Бізнес — дуже нелегкий і малоприбутковий! Але надійний...

Проблема зайвої ваги... А вона ж — дуже нелегка! Хоча нам і допомагають її вирішити — торгівля своїми цінами... уряд своїми інколи непродуманими рішеннями. То, може, хоч цю проблему — таки подолаємо?!

 

 

 

 

ЛІРИК

Бар. Два серйозних чоловіка п’ють пиво. Одного з них Бог не обділив… зайвою вагою, а іншого — навпаки. Отож тендітніший і запитує у співрозмовника:
— А ви знаєте, куме, що ви... товсті?!
На що той дає чітку і недвозначну відповідь:
— Зате я — тонкий лірик!

Економіка... О, ця примхлива дама — актуальна для всіх! Бо від неї дуже багато що залежить — і які купюри у наших гаманцях, і які ціни на базарі і в магазинах... Та і теми, і тональність наших розмов — дуже залежать від неї!

 

 

 

 

 

 

МАЛО CЛУХАЛИ

На телебаченні дискусія з економічних питань. Запитання до одного з учасників обговорення:
— Пане експерте... Та невже усе так погано?!
— О, ви мене... ще мало слухали! Послухаєте більше, то взагалі... ухопитесь і за голову, і за серце!

Написати (чи намалювати!) щось усміхнене можна і на не дуже смішну тему. Тему, що і хвилює, і тривожить. І, мабуть, ще довго і хвилюватиме, і тривожитиме.

 

 

 

 

ПРО ЩО

Метушаться телевізійники з відеокамерами, готуючись до інтерв’ю з гостем студії. Ведучий програми і гість, морально налаштовуючись на майбутню зйомку, п’ють каву.
І між ними відбувається розмова, що залишиться за кадром.
Інтерв’юєр, ніби між іншим, сьорбнувши гарячої кави, запитує:
— Про що знов… перемовини у Мінську?!
На що інтерв’юйований, теж пригостившись духмяним напоєм, трохи знервовано відповідає:
— Ну, як це?! Про чиюсь… натуру свинську.

Події у політиці з часом стають історією. А в історії бувають і непрості сторінки. Бо історію пишуть, читають, а, бува, і переписують.

 

 

 

 

ХАЙ КЕРУЄ

Дід, розгорнувши газету, шукає окуляри, щоб ознайомитись з авторитетним органом преси. Онук, що сидить поруч, його розпитує:
— А що ви скажете, дідусю, про відомого усім діяча?!
— А що я можу сказати?! Не захотів керувати у Києві, то хай керує у Москві... Хіба ж ми проти!

Але ж і розмова про іронічні мініатюри під рубрикою “Теми для карикатур” була зовсім не випадкова. Бо оце потрапила мені до рук книжечка невелика, але ж змістовна. Книга, яку треба не скільки читати, скільки дивитись. Книга карикатур відомого українського художника, що працює саме у цьому жанрі. І він до речі використовує для своїх малюнків — лише власні теми! І ця книга буде темою, але вже... іншої розмови. Хто ж він, цей художник?! Здогадайтесь...

 

Альбом вибраних карикатур відомого українського художника Анатолія Василенка.

 

 

На відео: "Карикадурка" Юрія Журавля. Мої враження від книги – "Конкретний Ботан".

Матеріали надіслано автором спеціально для читачів "Малої Сторінки".

 

 

 

Читайте також на нашому сайті:

Блог письменника, поета, гумориста, викладача ЧДТУ Володимира Даника
Володимир Даник - поет, прозаїк, автор пісень і бард. Автор 21 книг поезій, пісень і прози, серед яких: «Гуморески та байки» (1991), «Таємна зброя» (1992), «Під впливом НЛО» (1992), «Як стати молодим» (1992), «Вічна тема» (1993), «У Черкасах – сміються!» (2006) та інші. Володимир Олексійович – член Національної спілки письменників України, лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2016 р. та 2019 р.), лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреат конкурсу «Автора! Автора!», який проводився журналом «Перець» та міністерством культури України.

Останні коментарі до сторінки
«Володимир Даник. Теми для карикатур (іронічні мініатюри у прозі)»:
Олексій , 2021-10-19 10:09:45, #
Сергій , 2021-10-21 21:43:21, #
Margo , 2021-10-22 23:10:20, #
Катерина , 2021-10-23 13:01:34, #
Назар , 2021-10-24 11:08:56, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 6     + Додати коментар
Топ-теми