Володимир Даник. Оповідки циклу «З письменницького зошита» – частина чотирнадцята: про політичний жарт, про питання «на засипку»​, про незабутній пиріжечок​, про грамотних і «неграмотних» та смішну футбольну помилочку


 

На відео: ювілейний творчий вечір письменниці Наталії Горішної у двох частинах (м. Черкаси, 2014 р.). 

 

 

Володимир Даник
  
З ПИСЬМЕННИЦЬКОГО ЗОШИТА

 

 

​Завантажити добірку оповідок циклу "З письменницького зошита" від Володимира Даника – частина 14 (txt.zip)

 

 

ГРАМОТНІ І… «НЕГРАМОТНІ»

 

Це було уже досить давно. Ювілейний вечір відомої у Черкасах і в Україні поетеси. Поетеси, яка у той час дуже активно брала участь у громадському житті. 

Політик, що займав у той час пост мера обласного центру і став за плином літ достатньо одіозною особистістю у всеукраїнсьому масштабі, завершуючи свої поздоровлення, висловився так:

– Ми – люди «неграмотні»! А тому – даруємо гроші… 

Представник обласної культури, що поздоровляв поетесу після нього, щоб не ударити лицем у бруд – сказав…

Що ж сказав представник обласної культури?!

Представник обласної культури сказав наступне:

– А ми – люди грамотні! Тому вручаємо... грамоту і цінний подарунок. 

 

 

 

 

 

 

На відео: Абетка рецептів: пиріжки з лівером.

 

 

НЕЗАБУТНІЙ ПИРІЖЕЧОК


Згадалося... Працював я інженером у науково-дослідному інституті. На роботу треба було їхати на восьму годину тридцять. А вирушати за годину раніше. Отож треба було ще і поснідати. 

Обід починався у половині першої і тривав сорок п’ять хвилин. А потім була – так звана... «тиха» година. Робота інженерська у великій мірі полягала у взаємодії і контактах з іншими підрозділами. А під час «тихої» години наради не проводилось і відвідувати інші відділи не дозволялося. Треба було працювати на своєму робочому місці. І при цьому тебе ніхто від твоїх занять не відволікав.  

І ось пятнадцята нуль-нуль. “Тиха” година завершується. І можна вирушати до інших підрозділів свого НДІ, вирішувати питання, що їх завжди вистачало. 

А на перехресті двох коридорів у головному корпусі заводу працівниками їдальні продавалося дещо з продуктів, що в ті, перебудовні часи було вельми актуальним. Продавалися і пиріжки. У тому числі і пиріжечки з лівером. І при потребі цими досить смачними циліндриками, спеченими у смаженій-пересмаженій олії, можна було  і підкріпитися. 

У народі такі пиріжечки називали досить лагідно і до певної міри критично — “тошнотики”... Інколи ці “тошнотики” продавалися і поза територією заводу телеграфної апаратури, де був розташований наш НДІ. І подібні пиріжечки виготовляли не тільки у нашій їдальні. Були у Черкасах і інші виробники подібної продукції. Але не на заводі, а у місті ці милі пиріжечки зустрічалися рідко.

А потім і завод телеграфної апаратури, і мій НДІ, як і немало  подібних організацій у той час, потрапив, можна сказати, на мілину і можливості спробувати “тошнотики” у мене вже не було.

І згадалося, як після одного з творчих вечорів у приміщенні обласної спілчанської організації зібралися письменники і актори, що брали участь у вечорі. Сиділи за столом (точніше — стояли за столом! Бо таким чином товариство могло розташуватися біля столу... ну, все ж у більш сконцентрованому вигляді. І так усім було зручніше!). І я несподівано для себе запитав у одного з акторів, що отаборився поруч:

— А ти памятаєш... “тошнотики”?! 

— О, “тошнотики”... Ну, як же їх не пам'ятати... — і ностальгійно, і навіть мрійливо промовив актор. Хоча на столі лежали на  пластикових тарілочках непогані бутерброди і підстав для мрійливості ніби і не було. Творча натура... чого ви хочете.

 

 

 

 

 

 

На відео: "ПРОФУТБОЛ": Хуанде Рамос - гість студії.

 

 

ОСЬ ТАКА… ПОМИЛОЧКА! 


Футбол… ну, це ж модель життя! Отож і полеміка на футбольні теми кипить. Бо і тем хвилюючих завжди... ну більш, ніж немало. Отож у одній з публікацій на динамівському футбольному сайті автор цих рядків і допустив… помилочку. 

Мова йшла про іспанського тренера Рамоса, що, керуючи однією з українських команд, виявив неабияке уміння. Команда, ним керована, і в національному чемпіонаті демонструвала у той час прекрасну гру, та й на міжнародній арені досягнення були помітні. 

Отож один з авторів сайту (а це люди уважні!) у особистому повідомленні і підказав, що треба було б усе ж писати – не Хуанхе, а Хуанде…

Що було і абсолютно доречним, і виправданим, Бо іспанського футбольного фахівця звуть Хуанде Рамос. Ну, а Хуанхе – це, звичайно ж, річка у Китаї. І до того ж дуже немаленька. 

Хоча усе ж… ми живемо таки у глобалізованому світі! Отож і від Іспанії і до Китаю… ніби не так і далеко. Ну, якщо таки – літаком! А не возом. 

 

 

 

 

 

На відео: "Україна єдина": Петро Осадчук.

 

 

ПИТАННЯ «НА ЗАСИПКУ»


Розкажу про випадок, свідком якого мені довелося бути. У київському Будинку письменника проходив літературний фестиваль, де молоді поети читали свої вірші, а більш досвідчені автори висловлювали свої судження з приводу прочитаного. 

Один з молодих поетів, прочитавши трохи власної лірики, заявив:

–  А тепер я хочу прочитати свої літературні пародії…

Після чого відомий поет Петро Осадчук, який сидів у президії, задав питання, яке і дуже здивувало, і навіть збентежило молодого автора. 

Яке ж питання задав молодому літератору відомий поет?!

Поет Петро Осадчук задав своєму молодому колезі, який зібрався читати літературні пародії, таке питання:

– Скажіть, а що ж ви… до цього читали?!

 

 


 

 

На відео: Телеканал Київ: "Життєві історії" – Іван Заєць.

 

 

ПРИГАДАВСЯ... ПОЛІТИЧНИЙ ЖАРТ! 


Демократичні зміни у суспільстві... ну, це ж відбувається не зразу! Гострота дискусій наростає, а культура спілкування, культура полеміки може і відставати. Отож у одній з газет ще у перші роки незалежності мав змогу прочитати висловлену там думку, що депутати парламенту інколи допускають щодо колег образливі вислови і злі жарти. І якщо вже говорити про жарти, що звучали у Раді, то найбільш коректним з них нібито був такий:

— Зайця — на шапку!

Минули роки. Було немало подій і переживань. Багато що, звичайно ж, забулося. Але раптом пригадався приведений вище жарт.

І пригадався з двох причин. По-перше, як взірець коректності політичного гумору тих літ, а по-друге, як згадка (хоч, мабуть, і не надто вдала!) про дуже помітного політика. Якого добре знали тоді. Та не забули і тепер. 

Значок – Народний депутат України.

Матеріали люб'язно надіслано автором спеціально для читачів "Малої Сторінки".

 

 

 

Більше оповідок зі збірки "З письменницького зошита" від Володимира Даника:

Володимир Даник. З письменницького зошита. Цикл роздумів."Інколи пишуться різні за характером нотатки – роздуми, спомини, жарти… І ти ще не уявляєш, а у якій же формі це потраплятиме на очі читачу. Але потім щось, написане у той чи інший час, раптом... ніби об’єднується у якусь ще не зовсім зрозумілу для тебе спільноту. Ось так у мене і з’явився цикл «З письменницького зошита»..." (Володимир Даник)

 

 

 

Читайте також на нашому сайті:

Блог письменника, поета, гумориста, викладача ЧДТУ Володимира Даника

Володимир Даник – поет, прозаїк, автор пісень і бард. Автор 21 книг поезій, пісень і прози, серед яких: «Гуморески та байки» (1991), «Таємна зброя» (1992), «Під впливом НЛО» (1992), «Як стати молодим» (1992), «Вічна тема» (1993), «У Черкасах – сміються!» (2006) та інші. Володимир Олексійович – член Національної спілки письменників України, двічі лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова» (2016 р. та 2019 р., 2021 р.), лауреат Міжнародного літературного конкурсу «Гранослов», лауреат конкурсу «Автора! Автора!», який проводився журналом «Перець» та міністерством культури України.

Останні коментарі до сторінки
«Володимир Даник. Оповідки циклу «З письменницького зошита» – частина чотирнадцята: про політичний жарт, про питання «на засипку»​, про незабутній пиріжечок​, про грамотних і «неграмотних» та смішну футбольну помилочку»:
Олександр , 2021-10-08 19:40:43, #
Алінка , 2021-10-09 10:19:00, #
Микола , 2021-10-12 13:47:01, #
Василь , 2021-10-14 12:04:59, #
Ольга , 2021-10-16 21:57:37, #
Оновити список коментарів
Всьго відгуків: 6     + Додати коментар
Топ-теми